Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Če ste v zvezi: Kje ste spoznali svojo ljubico/ljubimca?

Varanje
Ebb in Flow

Nasini sondi razkrili Lunine skrivnosti in strmoglavili

A.M.
21. december 2012, 08:27
2
Velikost pisave:

Dve Nasini sondi, ki sta okrog našega naravnega satelita krožili eno leto, sta treščili v goro na Luni. Nadzorovani trk je razkril skrivnosti nastanka našega osončja.

Ebb in Flow
Sondi Ebb in Flow sta tehtali 200 kg, veliki pa sta bili kot pralni stroj (Foto: NASA)

Sondi ’Ebb’ in 'Flow’, ki sta del Nasinega programa raziskvoanja gravitiacijskih polj, sta po enoletni misiji nadzorovano trčili v goro na Luni. Raziskovalni vesoljski par v velikosti pralnega stroja, je pričel svoje poslanstvo 10. septembra 2011.

Sondi sta paroma krožili okrog Zemljinega naravnega satelita in beležili njegovo gravitacijsko polje. Z analizo ogromnih količin podatkov, ki sta jih plovili poslali na Zemljo, bodo znanstveniki dobili natančen vpogled v sestavo njenega površja in v proces nastajanja Zemljine naravne spremljevalke.

Poleg pričakovanih podatkov pa sta Ebb in Flow odkrili tudi presenetljive dejstva o Luni. Njena skorja je tako precej tanjša kot so mislili do sedaj in zelo podobna Zemljini. Površje našega naravnega satelita je močno poškodovano. Poškodbe so povzročili številni trki asteroidov, v razpoke, ki segajo globoko pod površje, pa je mogoče odtekla tudi voda, ki je bila prisotna na površju. Presenetljivo niso našli nikakršnih sledi o lavi.

Nasa je sondi nadzorovano strmoglavila na območje, ki so ga poimenovali po prvi ameriški astronavtki Sally Ride. V goro na severnem polu sta trčili s hitrostjo 6.000 km/h. Sondi sta več kot uspešno opravili svoje poslanstvo, strmoglavili pa so ju zaradi pomanjkanja goriva in izgube višine.

Ebb in Flow
Lunin gravitacijski zemljevid (Foto: NASA)

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,7
glasovi 3
Komentarjev: 2
 
Gazda_xl 05.02.2013 23:03:04
pa ze smetijo po drugih "planetih" preden so jih sploh poselili...
[]_[] 06.02.2013 21:23:35
je ze smetiše
Več komentarjev