strip62
strip62

Kofein

Arhiv
Damijan Merlak

Spoznajte Slovenca, ki služi milijone!

Damijan Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem bitcoin borzo Bitstamp ustanovil sredi leta 2011, ko je bil en bitni kovanec vreden slabih pet ameriških dolarjev. Danes je ta vreden okoli 800 dolarjev, njuna borza pa je med največjimi na svetu - njen mesečni promet znaša okoli 250 milijonov dolarjev, kar je petkratnik prometa na Ljubljanski borzi.

Anketa

Arhiv

Kje ste spoznali svojo boljšo polovico?

zmenek
Ebb in Flow

Nasini sondi razkrili Lunine skrivnosti in strmoglavili

A.M.
21. december 2012, 08:27
2
Velikost pisave:

Dve Nasini sondi, ki sta okrog našega naravnega satelita krožili eno leto, sta treščili v goro na Luni. Nadzorovani trk je razkril skrivnosti nastanka našega osončja.

Ebb in Flow
Sondi Ebb in Flow sta tehtali 200 kg, veliki pa sta bili kot pralni stroj (Foto: NASA)

Sondi ’Ebb’ in 'Flow’, ki sta del Nasinega programa raziskvoanja gravitiacijskih polj, sta po enoletni misiji nadzorovano trčili v goro na Luni. Raziskovalni vesoljski par v velikosti pralnega stroja, je pričel svoje poslanstvo 10. septembra 2011.

Sondi sta paroma krožili okrog Zemljinega naravnega satelita in beležili njegovo gravitacijsko polje. Z analizo ogromnih količin podatkov, ki sta jih plovili poslali na Zemljo, bodo znanstveniki dobili natančen vpogled v sestavo njenega površja in v proces nastajanja Zemljine naravne spremljevalke.

Poleg pričakovanih podatkov pa sta Ebb in Flow odkrili tudi presenetljive dejstva o Luni. Njena skorja je tako precej tanjša kot so mislili do sedaj in zelo podobna Zemljini. Površje našega naravnega satelita je močno poškodovano. Poškodbe so povzročili številni trki asteroidov, v razpoke, ki segajo globoko pod površje, pa je mogoče odtekla tudi voda, ki je bila prisotna na površju. Presenetljivo niso našli nikakršnih sledi o lavi.

Nasa je sondi nadzorovano strmoglavila na območje, ki so ga poimenovali po prvi ameriški astronavtki Sally Ride. V goro na severnem polu sta trčili s hitrostjo 6.000 km/h. Sondi sta več kot uspešno opravili svoje poslanstvo, strmoglavili pa so ju zaradi pomanjkanja goriva in izgube višine.

Ebb in Flow
Lunin gravitacijski zemljevid (Foto: NASA)

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,7
glasovi 3
Komentarjev: 2
 
Gazda_xl 05.02.2013 23:03:04
pa ze smetijo po drugih "planetih" preden so jih sploh poselili...
[]_[] 06.02.2013 21:23:35
je ze smetiše
Več komentarjev