Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Nasa Athlete

Nasin Lunarni multipraktik

A.M.
13. marec 2013, 08:58
3
Velikost pisave:

Ob kolonizaciji Lune bodo astronavti potrebovali kup pripomočkov in vozil. Nasa je vse potrebno zbrala v enem vozilu in ga poimenovala ’atlet’.

Terensko vozilo, tovornjak, raziskovalna sonda, dvigalo, delovni stroj, viličar, robot in laboratorij. Vse to je združuje en sam sistem, ki so ga pri Nasi poimenovali ’ATHLETE’ (terenski šest nožni vesoljski raziskovalec). Robot, ki je opremljen s šestimi, posamično krmiljenimi okončinami, namenjenimi hoji, dvigovanju tovora in vožnji po neutrjenih terenih.

Vesoljski atlet je opremljen z 48 kamerami, ki bodo operaterjem omogočila nadzor nad terenom v 3D tehniki. Po površini vesoljskih teles se bo pomikal s pomočjo robustnih koles, ki bodo napolnjena s posebnim polnilom in jih ne bo moč predreti. Vozilo bodo poganjale gorivne celice, z gorivom pa jih bodo oskrbovale posebne postaje, ki bodo s pomočjo sončne energije vodo pretvarjale v vodik in kisik. Vesoljski multipraktik meri šest metrov, prepelje do 450 kilogramov tovora, opremljen pa je tudi s celotnim naborom orodij, ki jih vesoljski raziskovalci pri svojih opravilih potrebujejo. Doseže hitrosti do 10 km/h, njegova življenjska doba pa znaša 10 let.

Nasa Athlete
(Foto: NASA)

Zaenkrat so pri Nasi izdelali delujoči prototip polovične velikosti, v katerega so vložili 1,5 milijona evrov. Pravo vozilo naj bi pričelo z obratovanjem v letu 2017.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,5
glasova 2
Komentarjev: 3
hotchilipoper 20.08.2017 08:23:30
Kje bodo pa posneli to lunarno kolonizacijo?
hotchilipoper 13.03.2013 12:25:26
Preveč komplicirano
 
dejocar 13.03.2013 12:05:57
huda zadeva
Več komentarjev