Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Vesoljska postaja

Nasa naznanila novi misiji

STA/S.C.
06. januar 2017, 08:27
0
Velikost pisave:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v sredo sporočila, da bo organizirala dve misiji na asteroide, ki bosta preučevali najzgodnejše obdobje našega osončja. Misiji Lucy in Psyche se bosta začeli predvidoma leta 2021 in 2023, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasa namerava z misijama raziskovati obdobje približno 10 milijonov let po nastanku sonca. V okviru misije Lucy bodo v vesolje poslali robotsko vesoljsko plovilo, ki bo raziskovalo tako imenovane Trojanske asteroide ob Jupitru. Trojanski asteroidi naj bi bili ostanek zelo zgodnjega obdobja našega osončja, ki so sestavljeni iz temeljnih materialov, ki so oblikovali zunanje planete.

Glavni raziskovalec pri misiji Lucy je povedal, da je raziskava teh asteroidov ključnega pomena za raziskovanje zgodovine našega sončnega sistema.

V misiji Psyche pa bodo raziskovali istoimenski edinstven kovinski asteroid, ki je od sonca oddaljen trikrat dlje kot Zemlja. Večina asteroidov je namreč sestavljena iz kamna ali ledu, pri Psyche pa verjamejo, da je sestavljen večinoma iz železa in niklja, tako kot središče Zemlje.

Nasini znanstveniki menijo, da je Psyche morda izpostavljeno jedro zgodnjega planeta v velikosti Marsa, vendar je verjetno zaradi več trkov milijarde let nazaj izgubil svojo skalnato skorjo.

Misiji bosta znanstvenikom pomagali pri ugotavljanju, kako se planeti in druga nebesna telesa v svoji zgodnji zgodovini razdelijo v več plasti - jedro, plašč in skorja.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3
Komentarjev: 0
Več komentarjev