Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

poligraf - 4

Naprava, ki mnoge spravlja v paniko

N.J.
13. februar 2018, 08:22
2
Velikost pisave:

Poligraf pogosto imenujemo kar detektor laži. Gre za napravo, ki jo verjetno vsi poznamo iz najrazličnejših oddaj in filmov, le redki so se z njo že srečali v živo. Kakšna je pravzaprav zgodovina te naprave, ki velja za strah in trepet številnih osumljencev?

Poligraf je naprava, ki v obliki krivulje zapisuje spremembe fizioloških procesov posameznika, njegove reakcije ob odgovarjanju na najrazličnejša vprašanja. Za nekatere odgovore se vnaprej ve, da bodo pravilni (ime, starost ipd.). Analizira se reakcije ob odgovarjanju na ta vprašanja in na ob odgovarjanju na kompleksnejša vprašanja, na podlagi katerih se ugotavlja, ali je nekdo nekaj storil ali ne. Izprašani ima nameščene merilnike na več delih telesa: na prst se namesti senzor torakalnega dihanja, na nadlaket manšeto za merjenje krvnega tlaka, merilnik za amplitudo ter frekvenco srčnega utripa, na trebuh tipalo abdominalnega dihanja, noge počivajo na senzorjih gibanja, senzor je tudi na sedežu – ta beleži vsako najmanjše presedanje, ki je tudi znak živčnosti in lahko izdaja tistega, ki ne govori resnice. Ko nas nekdo dobi pri laže, vemo, da lahko postanejo naše roke potne, konice prstov mrzle ... posebne senzorje zato namestijo tudi na prste in ti merijo elektrodermalne spremembe (galvanometer). Posebna senzorja na prstih merita spremembe v povrhnjici, en senzor meri spremembe krvnega pretoka v kapilarah.

poligraf - 8
(Foto: Profimedia)

Na sodiščih ne velja kot dokaz

Števci merijo krvni tlak, frekvenco dihanja, utrip ... naprava fiziološke reakcije meri s stoodstotno zanesljivostjo. Za resnico in laži po drugi strani ne moremo reči, da jih beleži z enako stopnjo zanesljivosti. Ker obstajajo načini, kako pretentati napravo, je uporaba poligrafov za sodišča sporna, rezultati tudi ne veljajo kot dokaz. Velja pa še vedno kot naprava, ki lahko usmerja kriminaliste pri delu. Če nekomu ponudijo test s poligrafom, a testiranje zavrne, taka oseba vzbudi sum. Če osumljeni sam prosi za test s poligrafom, po drugi strani ni nujno, da ga izvedejo.

Detektor je mogoče pretentati

Nekateri so za to izurjeni - recimo tajni agenti, ki znajo delovati popolnoma hladnokrvno, znajo nadzirati vegetativno živčevje, dihanje, umirijo srčni utrip, sprostijo mišice ... Nekateri poskusijo med testiranjem napravo pretentati s stiskanjem mišic in posnemanjem reakcij, kakršne so ob živčnosti, tudi v trenutkih, ko v resnici niso živčni in so odgovori iskreni. Tako bi bilo težko razločiti med lažjo in resnico. Nekateri si pomagajo s pomirjevali.

Kako je bilo nekoč?

Za ugotavljanje, kdo laže, so včasih uporabljali  metode, pri katerih je šlo pravzaprav za mučenje. V srednjem veku so recimo to počeli s pomočjo vrele vode, saj so verjei, da bo nekdo, ki govori resnico to bolje prenesel od nekoga, ki laže. Grki so uporabljali merjenje pulza, Afričani so si podajali jajce in čakali, pri komu bo počilo, medtem ko so Kitajci morali v ustih obdržati za pest veliko količino mokrega riža.

poligraf - 5
(Foto: Profimedia)

Leta 18995 je Cesare Lombroso izdelal napravo, ki velja za predhodnico poligrafa. Napravo, ki je merila spremembe krvnega tlaka, so uporabljali v policijske namene. Leta 1904 je Vittorio Benussi izdelal napravo, ki je merila še dihanje. Američan William Moulton Marston je oblikoval napravo, ki je merila krvni tlak in so jo uporabljali pri izpraševanju nemških vojnih ujetnikov. Naprava je sicer pokazala močno pozitivno korelacijo med sistoličnim krvnim tlakom in laganjem, a so projekt opustili. Naslednji koncept je izdelal leta 1915, glavni navdih pa naj bi bila njegova soproga, ki je vedno pravila, da se ji je povišal tlak, ko se je razburila. Kljub več poskusov njegovih predhodnikov, je Marston (danes ga mnogi poznajo kot avtorja lika Wonder Woman) obveljal za nekakšnega očeta poligrafov. Zavzemal se je za uporabo poligrafov v sodnih procesih

Prvo napravo, ki je merila tako krvni tlak kot dihanje, je leta 1921 izumil John Augustus Larson z univerze v Kaliforniji. Prvi so jo pod taktirko vodje policjske postaje Augustom Vollmerjem uporabili na policijski postaji Berkley. Leonarde Keeler jje leta 1939 dodal še senzorje za merjenje galvanskih odzivov kože (merjenje elektrodermalnih sprememb – prevodnosti kože). Njegov poligraf je nabavil Zvezni preiskovalni urad (FBI) in uporabljali so ga kot prototip sodobnih poligrafov. Napravo, ki je poleg sprememb dihanja, krvnega tlaka, srčnega utripa in sprememb na koži merila še aktivnost mišic, je leta 1945 razvil John E. Reid, ki je bil prepričan, da je najbolj zanesljivo meriti vse te spremembe simultano.

 • poligraf - 6
 • poligraf - 1
 • poligraf - 2
 • poligraf - 3
 • poligraf - 4
 • poligraf - 5
 • poligraf - 7
 • poligraf - 8
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 5,0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 2
 
spiritualite100 14.02.2018 10:07:16
Ponudba za zavarovanje posojil Za vaše posojilo zahteva za oživitev vaših dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam bom pomagal pri znesku od 5000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosim kontaktirajte me za več informacij: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291
Sebko999 14.02.2018 08:47:40
Leta 18995 je Cesare Lombroso izdelal napravo, ki velja za predhodnico poligrafa.....??? ta pa je pred nami v prihodnosti svetlobno leto daleč
Več komentarjev