Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
prevare pri spletnem nakupovanju

Prek spleta naročil televizor, dobil pa ...

Ma.K.
26. september 2017, 07:58
14
Velikost pisave:

Danes prav gotovo ni stvari, ki je ne bi mogli naročiti prek svetovnega spleta, s širjenjem spletnega nakupovanja pa je vse več tudi prevarantov, ki vam kupljenega sploh ne pošljejo oziroma vam pošljejo napačno stvar. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj neverjetnih spletnih nakupov zadnjih let.

Več kot polovica Slovenk in Slovencev je že kdaj kaj kupila prek svetovnega spleta, v zahodni Evropi in Združenih državah Amerike pa je ta odstotek še precej višji. V kolikor je prvi nakup uspešno izveden, večina ljudi zadovoljno nadaljuje s takim načinom nakupovanja, predvsem zaradi časovnih ugodnosti. Kar pomislite, koliko časa vam vzame sprehajanje po trgovinah in iskanje izdelka, ki ga želite kupiti.

A pri nekaterih se je izkušnja spletnega nakupovanja na neki točki spremenila v situacijo, v kateri človek ne ve točno, ali bi se smejal ali jokal. Postali so namreč žrtve spletnih prevarantov, predvsem zato, ker niso preverili, kaj točno naročajo, morda niso preverili ocene, ki jo ima prodajalec ali pa niso točno pogledali osnovnega opisa izdelka, ki ga naročajo in ki mora v celoti odgovarjati tistemu, kar vidijo na fotografiji.

Poglejmo nekaj najbolj neverjetnih prevar spletnega nakupovanja:

Deska namesto LCD televizorja

prevare pri spletnem nakupovanju
(Foto: Instagram)

Da Facebook ni ravno varen način spletnega nakupovanja, dokazuje primer na spodnji fotografiji. Predvsem zato, ker se novopečeni lastnik deske nima kam pritožiti, da je namesto novega, zapakiranega LCD televizorja kupil kos lesa, poleg tega pa to praktično sodi v domeno zasebnih transakcij, če prodajalec nima registrirane trgovske dejavnosti. Govorimo torej o čisto pravem klasičnem spletnem nategu.

Mini komoda

prevare pri spletnem nakupovanju
(Foto: Instagram)

V tem primeru ne moremo ravno trditi, da kupec ni dobil tega, kar je naročil – res je dobil komodo, na katero naj bi postavil televizor, a je bila ta v tako miniaturni verziji, da bo nanjo lahko postavil kvečjemu daljinski upravljalnik, pa še ta bo krepko štrlel čez. Prodajalec je verjetno računal na to, da bodo potencialni kupci tako zelo navdušeni nad ceno, da ne bodo niti prebrali opisa prodajnega artikla (kjer so bile med drugim navedene tudi mere komode). Šlo je namreč za igračko. In imel je prav: kupec pa je v tem primeru popolnoma sam kriv za površnost pri nakupu.

Ko velikost ne pove nič ...

Med izdelke, ki se v največji meri naročajo prek svetovnega spleta, sodijo tudi oblačila. Na voljo je na tisoče spletnih prodajaln z oblačili, kljub milijonom zadovoljnih kupcev pa so presenečenja kljub temu mogoča. Lep primer so denimo hlače, ki jih je naročil nek gospod: čeprav je naročil pravilno številko, je dobil model s krepko predolgima hlačnicama.

Še nekaj primerov malomarnega in površnega branja opisa naročenih izdelkov ...

I guess I should read the dimensions next time... �dd14 #thankskmart #onlineshoppingfail #nowwhat

A post shared by Caitlin Irvin (@caitlinirvin) on

prevare pri spletnem nakupovanju
(Foto: Instagram)
prevare pri spletnem nakupovanju
(Foto: Instagram)
prevare pri spletnem nakupovanju
(Foto: Instagram)

... in očitne prevare!

prevare pri spletnem nakupovanju
(Foto: Instagram)
prevare pri spletnem nakupovanju
(Foto: Instagram)

Kako se zaščititi?

Preverite, komu plačujete

Preden vpišete svoje podatke in kar koli plačate preko svetovnega spleta, preverite naziv podjetja, ki mu nakazujete denar. Poiščite njegove matične podatke, naslov in elektronski naslov. Zatem na kakšnem spletnem forumu preverite še, ali je že kdo kdaj imel slabo izkušnjo z nakupom pri tem prodajalcu.

Drobni tisk in sumljivo ugodna cena

Zaradi enostavnejšega načina poslovanja se številna podjetja poslužijo spletne prodaje, s tem pa tudi goljufanja s cenami. Pri nakupu zato preverite, ali morate dostavo izdelka plačati posebej, ali je pošiljka zavarovanja in podobno. Pozorni bodite tudi na drobni tisk, ki je lahko prav tako past, in pa na preveč ugodne ponudbe. Saj veste, malo denarja, malo muzike.

Pazljivo pri osebnih podatkih

Na spletni strani, na kateri nakupujete, obvezno preberite splošne pogoje nakupovanja. Če se med naročanjem pojavi kaj sumljivega, prenehajte z nakupovanjem. Enako velja tudi za vpisovanje osebnih podatkov. Najpogosteje vam ni potrebno vpistati vsega, a če stran od vas zahteva preveč osebne podatke, prenehajte z nakupom. Prav tako je najbolje plačati preko storitve Pay Pal s kreditno kartico, ne z nakazilom na tekoči ali žiro račun.

Nakupovanje prek spleta
(Foto: Thinkstock)

Zanesljive ponudnike lahko pokličete

Spletne strani za nakupovanje izključno preko svetovnega spleta, kot sta denimo Ebay in Amazon, veliko pozornost posvečajo varnosti plačevanja. Nepoštene prodajalce takoj izključijo iz seznama ponudnikov in s tem skrbijo, da ne bi prihajalo do zlorab. Precej pomembno je torej, da izbirate znana podjetja. Ta imajo organizirano tudi službo za pomoč uporabnikom oziroma kupcem, ki vam je na voljo za vsa vprašanja in dvome.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,1
glasov 16
Komentarjev: 14
 
yurife 28.09.2017 06:57:22
prijatelj nikoli še nič naročil s spleta, pa dobil nov ps4 iz anglije....
biggbrader 27.09.2017 21:37:05
Avto deli so preko svetovnega spleta nekajkrat cenejši od naših trgovcev. In lahko izbiraš med kvalitetami delov.
 
ibasumik 27.09.2017 13:45:45
Sodelavka je naročila TV, dobila pa 2 TVja :)
yurife 28.09.2017 07:05:25
kje pa? :)
 
Inhumed 27.09.2017 08:44:42
Hehe moram rečt, da na srečo še nisem bil "nategnjen" pa sem že parkrat reskiral in kupil stvar od neznanca, brez da bi točno vedel kaj dobim. Ampak to je ravno to, vsak si reče "pa sej bo vse okej"...no, ni nujno :) tudi ni problem, če izgubiš par 10e, za kakšen tv je pa lahko že večja izguba, zato je več vredne stvari bolje kupovat preko preverjenih ponudnikov/portalov/strani.
Apostol1 27.09.2017 08:32:50
Odvisno tudi od trgovine in v preverjenih trgovinah stvari niso dosti cenejše kot pri nas , Amazon je kar v redu ,pa tudi ebay ali pa wish nista tako slaba , je pa res da recimo televizorja ali telefona za večje vsote ni za kupovat po spletu , to se kupi v klasični trgovini ,kjer po potrebi lahko tudi uveljviš garancijo.
yurife 28.09.2017 07:03:02
tu se pa nikakor ne bi strinjal. nakup pač moraš opraviti v preverjeni poznani trgovini in če se malo potrudiš lahko tud do 40% prihraniš plus tega lahko najdeš najnižjo ceno, sploh pri zabavni elektroniki. garancija se pa uveljavlja popolnoma enako in nima nobene veze, ali je bil nakup prek spleta ali v fizični trgovini. spletni nakupi so varni, le naivni ne smemo bit in si vzet malo časa za nakup...
ninaiztrzina 26.09.2017 20:57:14
Mene nihce ne preprica,da bi kupovala prek spleta.Stvar,ki jo kupujem moram prej videti u zivo ali pa pomeriti.Mene ze ne bodo nategovali.
skradin 27.09.2017 07:18:48
nategovali.
Inhumed 27.09.2017 08:46:30
Pri oblačilih res ne veš kaj dobiš, tehnika ni tako problematična.
 
jursce 26.09.2017 19:28:10
Prek spleta ni nujno , da je ceneje!
 
RamzesII 26.09.2017 16:16:24
Eno so prevare, ki so očitne, drugo pa so napačne stvari, posledica neke napake.
Marija Krebs 26.09.2017 16:30:29
Ja, treba je prebrati vse. Sama sem naročila tkanino po smešno nizki ceni, ne pa preverila količine. Prejela sem le 1 dm2. Le kdo kupuje tako miniaturno količino!?
yurife 28.09.2017 07:04:44
prijatelj je tud kupil zunanje diske za računalnike po smešni ceni, na koncu pa videl, da je kupil le ohišja...
Več komentarjev