Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

polynya

Na Antarktiki zazevala luknja v velikosti Nizozemske

N.J.
16. oktober 2017, 08:15
2
Velikost pisave:

Na Antarktiki je zazevala skrivnostna velikanska luknja, večja od površja celotne Nizozemske, znanstveniki pa se trudijo  ugotoviti, kako je sploh nastala. Profesor Kent More je dejal, da je preprosto neverjetna. »Videti je , kot bi nekdo  udaril v ledeno ploskev,« je dejal.

V ledeni ploskvi, ki pokriva južni ocean ob Antarktiki, se je pojavila velikanska luknja. Takšne luknje, ki so pravzaprav območja vode, obkrožena z ledeniki, z izposojenko iz ruščine znanstveniki imenujejo 'polynya'. Pojav je precej pogost na območju Arktike in Antarktike, ampak bolj ob obalnem pasu. »To polynyo so prvič opazili v 70. letih prejšnjega stoletja, letos pa je luknja znova zazevala, že drugo leto zapored, po tem ko je 40 let ni bilo,« je pojasnil fizik Kent Moore, ki se na Univerzi v Torontu ukvarja z vremenskimi pojavi.

Kot pojasnjuje meteorolog Torge Martin, so znanstveniki uporabljajo satelite, s katerimi pridobivajo posnetke pokritosti Zemlje z ledom in vodo iz vesolja. Meritve na kraju samem pa so na območju Severnega morja zelo zahtevne in je veliko omejitev, da do njih sploh pridejo.

V zadnjem desetletju je izginilo kar 75 odstotkov ledu

Profesor Mojib Latif je med drugim dejal, da je Severni ocean močno stratificiran, »Sloj zelo hladne vode prekriva precej toplejšo in  bolj slano vodno maso, ki deluje kot nekakšna izolacijska plast,« je razložil. »Ob pravih pogojih toplejša voda pride na površje in stopi ledeno ploščo.«  Ob stiku s hladno atmosfero na Antarktiki, se voda ohladi, potone, tam pa se znova segreje in usmeri proti površju. Pojav je Latif primerjal z odpiranjem ventila, ko izpuščamo odvečen zrak. »Ocean presežek toplote sprosti v ozračje v več zaporednih zimah, dokler toplotni rezervoar ni izčrpan.« V tem letnem času, ko morje počasi zmrzuje, je to sicer precej nenavaden pojav.

Znanstveniki zdaj skušajo odkriti, ali je pojav povezan z globalnim segrevanjem. Moore pravi, da bi bilo zaenkrat prehitro sklepati, ali gre za posledico globalnega segrevanja kot posledice človekovega ravnanja ali naravnih klimatskih sprememb. Vseeno pa se znanstveniki strinjajo, da bo imela polynya širši vpliv na temperaturo oceana.

Ko se morski led raztopi, nastane velika razlika med oceansko in atmosfersko temperaturo. Gosta in hladnejša voda potone na dno oceana, medtem ko se toplejša zadrži na površju. Temperaturna razlika med oceanom in atmosfero poganja konvekcijo.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glasovi 4
Komentarjev: 2
kajenje je zdravo 18.10.2017 10:10:15
Vsec mi je, da ste preselil Severni ocean na Antarktiko, sicer pa pr vas to ni nec posebnga- pred leti ste lovil severne medvede po taisti Antarktiki. Pa ne se izgovarjat, da je to izjavu un Latif, ker tolk butast pa tud verjetn ni, ker ni studirou na Akademiji.
 
kitzbill 16.10.2017 18:19:45
pr vseh prevoznih sredstvih, tu mislm tiste po zraku, da ne morjo si to reč bolj od blizu pogledat
Več komentarjev