Strip 6
Strip 6

Kofein

Arhiv
Almir: prej in potem

Almir (Gostilna): To pa je šokantna sprememba!

Koprčan Almir Begić, ki ga je širna Slovenija spoznala v šovu Gostilna išče šefa, v kateri je sicer slavil Valerio Lutman, je svojevrsten zmagovalec. Poleg tega, da si mnogi Slovenci želijo poskusiti njegove kreacije, ima za seboj še eno veliko zmago – shujšal je 60 kilogramov!

Anketa

Arhiv

Imate svoj domač seks posnetek?

seks posnetek
Kisik v Dionini atmosferi - 2

Kisik v lunini atmosferi je lahko pogoj za življenje v vesolju

U.K.
05. marec 2012, 11:01
1
Velikost pisave:

Znanstveniki laboratorija Los Alamos so s skupino mednarodne raziskovalne ekipe odkrili kisik v atmosferi Dione.

Kisik v Dionini atmosferi - 1
Dione (Foto: Reuters)

Dione je ena od 62 znanih Saturnovih lun in v njeni zgornji atmosferi so zaznali molekularne ione kisika (O2+). Odkritje je omogočila ladja Cassini, ki so jo v vesolje poslali leta 1997. Diona kroži okoli Saturna približno na isti razdalji kot naša Luna kroži okoli Zemlje. Po premeru je široka 'le' okoli 1126 kilometrov in jo nenehno bombardirajo nabiti delci (ioni) iz Saturnove močne magnetosfere. Ioni udarjajo v Diono in ustvarjajo molekularne kisikove ione.

Koncentracija kisika v Dionovi atmosferi je približno enaka kot v Zemljini atmosferi pri višini 480 kilometrov nadmorske višine,“ je dejal dr. Tokar, eden od raziskovalcev pri projektu Cassini. To ni dovolj, da bi lahko živeli na njej, a je primer enega od procesov nastanka kisika.

Odkritje je zanimivo predvsem zaradi tega, ker daje še dodatne možnosti za življenje bolj znani Jupitrovi luni, Evropi. Za Evropo namreč domnevajo, da ima pod ledom tekočo vodo, kar pomeni, da bi se kisikove molekule lahko združile z ogljikom in ustvarile življenje.

Ladja Cassini bo sedaj potovala proti luni, imenovani Enceladus, ki je eden najsvetlejših objektov v vesolju.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 1
 
CJ92 08.03.2012 18:19:55
Pa kisikovi ioni so O2-
Več komentarjev