Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Največji krokodil na svetu - 2

Oglejte si to orjaško pošast!

Ki pa ni tako velika, kot je videti na prvi pogled ...

S.R.
31. januar 2012, 09:07
3
Velikost pisave:

V četrtek je na priljubljenem portalu Reddit zaokrožila fotografija, na kateri je na videz zares ogromen krokodil. Fotografija je kmalu postala velik hit, a bralci so hkrati začeli ugibati, ali je fotografija pristna ali pa gre za nekakšno prevaro.

Fotografijo naj bi na portalu prvi objavil uporabnik z vzdevkom ''kohlio'', ki je spodaj pripisal, da je fotografijo ubitega krokodila posnel njegov prijatelj iz Afrike. Na fotografiji lahko za krokodilom vidimo celo množico ljudi, kar daje vtis, da je krokodil zares ogromen. Po ocenah poznavalcev fotografije bi moral biti dolg precej več kot šest metrov, kar bi bilo nenavadno, saj je največji krokodil, kar so jih do sedaj našli, v dolžino meril 6,4 metra.

Največji krokodil na svetu - 2
Pozorno si oglejte fotografijo. (Foto: HuffingtonPost)

A pozorni uporabniki spletne strani so kaj hitro opazili, da krokodil le ni tako velik, kot se zdi na prvi pogled. Fotograf je namreč uporabil trik,  imenovan ''forced perspective'' (prisiljena perspektiva). Gre za nekakšno optično prevaro, zaradi katere je krokodil videti precej večji, kot je v resnici. Ljudje na fotografiji namreč sedijo kar precej stran od krokodila, zaradi česar je slednji videti precej večji. Optična prevara je precej očitna, saj nihče izmed ljudi na fotografiji ne drži roke na krokodilu ali se ga kako drugače dotika.
Richard Freeman je na svojem kriptozoološkem blogu pripomnil, da ''na fotografiji ni ničesar, kar bi nakazovalo na dolžino krokodila''. A če je zid, na katerem leži krokodil, velik prav toliko, kot zid, na katerem sedijo ljudje, je krokodil dolg dobre štiri metre, kar je za takšno žival precej običajna dolžina. Sume je še potrdil napis pod fotografijo. Uporabniki spletne strani Reddit so kot izvor napisa namreč odkrili francosko spletno stran. Sodeč po napisu naj bi žival ubil gozdni čuvaj iz Zimbabveja, saj je krokodil napadel in ubil več krav. Kar se tiče dolžine je zapisano še, da ''okoliščine niso omogočale natančnega merjenja'', več poznavalcev pa je ocenilo, da je žival dolga med 4,2 in 4,8 metra. Kakor koli že, krokodil je kljub rahli prevari vseeno ogromen in prav nič težko si ni predstavljati, da je pokopal že kar nekaj krav. Sicer so največjega krokodila na svetu našli lani na Filipinih. Tehtal je kar 1057 kilogramov, v dolžino pa je meril 6,4 metra. Poimenovali so ga Longlong in glede na to, da gre pri zgoraj opisani fotografiji za prevaro, je filipinski velikan najverjetneje še vedno največji krokodil na svetu.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,5
glasov 8
Komentarjev: 3
 
iChi 13.02.2012 10:20:51
Vseeno je orng Croc!
 
Pra_Bica 03.02.2012 22:57:02
Vseeno je dobra slika ;)
SBR 05.02.2012 21:19:43
čeprou je folk stoji ene 4 metre za njim bo vseen ok:p
Več komentarjev