Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Posilstvo

Grozljiva izpoved 24-letnice šokirala Balkan!

N.J.
24. oktober 2013, 13:51
47
Velikost pisave:

Na srbski spletni strani Alo! so objavili pretresljivo zgodbo 24-letnega dekleta, ki jo je spolno zlorabil njen lastni oče. Zlorabil naj bi jo takoj zatem, ko je žena odšla k zdravniku, ko se je vrnila pa je ta naletela na grozljiv prizor: mož je s slečenimi hlačami poskušal posiliti njuno hčer.

Posilstvo

Srbska policija je pred štirimi dnevi aretirala 56-letnega Dragana Ž. iz Niša zaradi suma, da je 18. oktobra vinjen poskušal posiliti svojo 24-letno hčer, en teden pred strašljivim dogodkom pa naj bi ji med spanjem v mednožje zatlačil svoje prste.

"24-letnica je odšla v sobo in legla, da bi zaspala. Takoj ko je zaspala pa je v njeno posteljo prišel oče, ji slekel hlačke in jo začel otipavati. V mednožje ji je porinil prste, dekle pa se je šokirano zbudilo. Začela se je upirati, a se je ni nehal dotikati. Prosila ga je, naj preneha in spraševala, zakaj to počne, oče pa naj bi ji odvrnil: "Ker me tvoja mama ne more zadovoljiti, me boš ti!"," je za srbski Alo! povedal vir, ki naj bi si bil blizu z dekletom.

Ko se je mama vrnila domov in našla moža, kako poskuša posiliti njuno hčer, je dekle v paniki poskušalo zbežati iz stanovanja. Toda oče jo je zagrabil za lase in jo znova zvlekel v stanovanje. Želel je nadaljevati z grozljivim početjem, a sta dekle in njena mama uspeli preprečiti nasilje. Materi je zabičal, da jo bo ob vrnitvi iz zapora ubil, če bo dogodek prijavila policiji in bo moral v zapor, hči pa je kljub grožnjam poklicala svojega partnerja in mu povedala, kaj se je zgodilo," je še povedal vir za srbsko stran. Dekletov fant je brez oklevanja poklical policijo, ki je aretirala Dragana.

Zaustavite nasilje!

V Sloveniji so podatki o tem, koliko žensk je žrtev nasilja, zastrašujoči. Med leti 2000 in 2008 tako po podatkih slovenske policije s strani nekdanjega ali sedanjega partnerja ubitih ali umorjenih 75 žensk, poleg tega pa nevladne organizacije ocenjujejo, da je vsaka sedma ženska v času svojega življenja posiljena. In čeprav se o nasilju nad ženskami običajno glasno govori le 25. novembra, ko obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami in ker je nasilje vse okoli nas, je pomembno o tem govoriti pogosteje in na glas.

Posilstvo
(Foto: Profimedia)

Mednje spadajo tudi osamitev, poniževanje, dominacija, čustvena zloraba, ekonomski pritisk in drugo. Takšno vedenje torej vključuje verbalno nasilje in grožnje, fizično, psihično in spolno zlorabo, razbijanje stvari in zlorabo domačih živali. Najbolj razširjena oblika nasilja nad ženskami pa je psihično nasilje. Po navadi se začne s posesivnostjo in nadzorom, manipuliranjem, žaljivkami, zmerjanjem, vpitjem in grožnjami, velikokrat pa psihično nasilje preraste v fizično. Sem spadajo klofutanje, pretepanje, brcanje, boksanje, suvanje, lasanje in podobno. Spolno nasilje je tudi zelo pogosto. Pod tem pojmom razumemo vsakršno dejanje, povezano s spolno vsebino, s katerim se druga oseba ne strinja. To pomeni, da se k spolnemu nasilju štejejo tudi spolni odnosi v zvezi, s katerimi se žena ali partnerica ne strinja. Pri nasilju pa ne smemo pozabiti na trgovino z ženskami in deklicami, pri katerem gre največkrat za prisilno prostitucijo, prisilno delo, beračenje ter trgovanje s človeškimi organi, tkivom in krvjo.

Nasilje
(Foto: Thinkstock)

Ker številne ženske zaradi strahu, sramu, nezaupanja v sistem in posledic nasilja ne upajo poiskati pomoči, pomoč poišče le približno pet odstotkov vseh žrtev, je pomembno, da reagirajo tudi znanci - v kolikor so seznanjeni s tem, da se nad določeno osebo izvaja nasilje. Žrtve nasilja se tako lahko vedno obrnejo na katero od nevladnih organizacij. Izbirajo lahko med telefonskim in osebnim svetovanjem, lahko se vključijo v skupine za samopomoč, obiščejo krizne centre ali varne hiše. Prav tako so žrtvi dolžni pomagati na katerem koli centru za socialno delo, ji posredovati informacije in jo seznaniti z njenimi pravicami. V primeru groženj je pomembno čim prej poklicati policijo za posredovanje (113), ki se mora odzvati na klic, tudi če oseba ne doživi fizičnega napada. V primeru fizične ogroženosti se lahko žrtev za krajši čas zatečete v katerega od kriznih centrov, ki delujejo vse dni v tednu, 24 ur na dan, za daljše obdobje pa so na voljo varne hiše, ki se nahajajo na tajnih lokacijah in so varovane. Prav tako pa nasilje lahko prijavite tudi tisti, ki sami niste žrtve, a veste, da se nasilje nad nekom izvaja.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,4
glasov 24
Komentarjev: 47
 
maya_xD 11.09.2014 08:45:49
Ne razumem tega dekleta, da ni reagirala že prvič, ko ji je med spanjem v mednožje zatlačil svoje prste. Kako je lahko po vsem tem mirno dalje živela pod isto streho. Sploh pa govorimo o odraslemu 24 letnemu dekletu. Od nekoga v taki starosti, se pričakuje kaj druga kot pa molčanje.
cosmosjasnovidec 01.11.2015 19:42:46
Verjetno je družina muslimanska in ji je prvič pasalo drugič pa ne zaradi tega,ker je bil pijan in je mislila,da se bo izpraznil v njo,ker ne bo pazil saj so ji zmanjkale tablete proti zanositvi.
 
SmartKid 21.02.2014 11:00:27
Ko me je bivši partner fizično napadu, sem takoj poklicala policijo. Isto sekundo se je usral in je ostalo le pri ruvanju, strgani majici in močni klofuti, saj si drugega potem ni več upal. Prišli so policaji in ga počakali, da se je odstranil iz stanovanja. Pred blokom so mu dali še položnico. Ko je videl cifro, je rekel policajem: "Za tak dnar, je boljš da jo ubijem." In reakcija policaja: zasmejal se mu je!!!!!
vestalka1 21.02.2014 10:30:31
A to je oče ... spaka od človeka. Ni vreden da živi.
anejc13 12.04.2014 11:18:38
Pa ubijem fotra od moje da bi se to zgodilo brez premisleka ga spucam !
Swifthead 28.05.2014 00:45:00
in greš v zapor in tvoja potem dobi druzga yebaća :D
Mejduš 27.01.2015 17:56:44
ponevadi so to tisti ljudje takšni, ko takšne govorijo kot ti anejc sem kar uganila kakor sem prebrala,to so ljubosumni in sami bi smeli delati en drug pa ne,ti bi žiher eno drugo poseksal endrug pa nebi smel tvojo poseksat,zakaj pa nebi polkical policijo,nebodi takšen pobolšaj se.
 
jojo007 24.10.2013 07:55:12
Štil od metle mu nabijem v rt, buddala :(
NSjezek 23.10.2013 22:29:41
"nasilje je naselje ni važen spol povzročitelja" se popolnima strinjam....samo dragi moji, če te cca 60kg tezko ženšče pretepa si si sam kriv :D sry sam ne dojamem kako lahka ženska pretepa moškega....mors bit pa res top š*it trlca,copata al neki....
xelA 23.10.2013 23:52:50
+
bora_bora 24.10.2013 04:06:47
Ženska te tepe pa nič, popeniš usekaš nazaj pa si v statistiki
slovenc79 11.04.2014 23:58:15
nasilna ženska se nima kaj bunit, če faše nazaj. če se kak moški pusti tepst, je to zato ker dobro ve da bo naj*** na veliko če se samo poskuša branit.
Bibosan 23.10.2013 22:05:44
In kaj se zgodi, ko ženska, ki jo njen partner davi, pokliče na pomoč policijo? Dobi kazen 600 evrov zaradi kaljenja nočnega miru, čeprav sploh ni kričala. Tako se v Sloveniji rešuje nasilje v družini!
xelA 23.10.2013 23:54:29
sicer ne bi vedel za takšne primere ampak pri ostalih sem se pa naučil da je najslabša stvar kar lahko narediš to, da pokličeš policijo. pridejo pokasirajo in odidejo. policijo kličem samo še če sta 2+ mrtva...
purja kolt 24.10.2013 01:02:47
ko me je mož davil, sem zbežala k sosedi in od nje poklicala policijo. rekla sem, da me je davil in se bojim vrniti v stanovanje. Odgovor je bil: ,, če vas davi trenutno?,, . sem rekla ,,ne,, odgovor: ,,ko bo vas davil-pokličite,,...... oO
mensesmeje 21.02.2014 13:36:03
Haha ta je pa dobra
anejc13 12.04.2014 11:22:46
naša policija je za en .... samo repenčit se znajo nikdar jih ni bilo ko sem jih rabo enkrat sem ležal na pol mrtev sem jih klico pa se mi je policaj smejal pa me spraševal zakaj se norčujem hvalabogi mi je pomagal mimoidoči gospod drugač nevem kako bi bilo.....zato pa najrajši mam ko se kak policaj seveda ko ni v uniformi repenči :D z lahkoto ga spucem da boste vedli slovenski škifi ne maram vas vse vas bi dal v ameriški ghetto za en mesec v bronx ali detroit pa bi vas vido policajčeki če bi še vedno take mačote pičli drhal! Ker pa slučajno sem v takih stvareh vam povem narod da polovica plavih mačotov dela z ilegalnimi stvarmi pol pa se bodo šli neke varuhe pa tako! pa ne dajem vseh v isti koš govorim za večino da ne bo pomote sploh pa so prostaški pa pijančeki na štajerskem koncu hehe bi lahko njim dali kdaj pihat kakšni delajo v nočnih izmenah oz ali imajo thc v krvi je tako gospod policist Vihar ? hehehe ;)
Kapitan007 28.10.2015 11:35:37
Tukaj je marsikdo frajer..iz toplega zavetja, doma pred računalnikom. ejejej, ti ti zajček plašni, saj ti ne bo nobeden nič hudega storil.. primi mamico za roko, pa bo takoj bolje.
 
tomi.passion@gmail.com 23.10.2013 21:18:06
Dokler se bo govorilo samo o nasilju nad ženskami in ne tudi o nasilju nad moškimi s strani partnerk, toliko časa ne bomo naredili ničesar. Morda kot zanimivost, nasilje žensk nad moškimi narašča bistveno hitreje kot nasilje moških nad ženskami, le da se o tej temi NE SME govoriti. Kot feministke rade kričijo, najhujše je tisto naislje, o katerem se ne govori in ne govori se prav o nasilju nad moškimi. Poanta - spregovorimo o vsakeršnem nasilju in se mu zoperstavimo, nehajmo pa že enkrat s to manipulacijo, ženska je vedno žrtev, moški je vedno storilec in če nimamo lastnih tovrstnih novic, jih pa uvozimo iz Srbije.
moj i 23.10.2013 22:09:57
nasilje je naselje ni važen spol povzročitelja, v tem članku pač piše o spolnem nasilju očeta nad hčerko, ne vem zakaj žolčni napad ''''
 
tincika176 23.10.2013 21:09:55
kot oseba, ki ima najraje svojega očeta si ne znam predstavljati kako je, če si ti kaj takega zgodi. Gre za posebno starševsko vez, zato res ne vem kako lahko nekdo stori kaj takega lastnemu otroku. Verjetno najbolj ogabna stvar na svetu!!!! groza
 
novak.novak 23.10.2013 19:55:53
mislim, da je to sam neka reklama kam poklicat, pa kao bodo sve uredil,...pol pa nič, zasebna tožba pa to...prvo bi ga moral hčerin partner pr,,,,,t, prjavt munjam, pol bi ga moral pa še ti orng pregarbat. zgleda da tud južni niso več to, kar naj bi bili....nišlije...
Swifthead 28.05.2014 00:48:08
pri Nišlijah je tako, da bo dobil svoje ko pride v zapor, v SLO pa tut tega ni več!
 
Mikloš 23.10.2013 19:41:45
Kot oče bom rekel tako:ta stvor,ker to ni človek,bi moral viseti na prvi"gredi"ko bi rekli srbijanci.nič drugega si ne zasluži,nobenega sodnika še manj psihiatra.
Več komentarjev