Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Josip Broz Tito in Jovanka

Odvetnik razkril zanimive podrobnosti o nekdanjem predsedniškem paru

Ma.K.
22. avgust 2017, 08:36
104
Velikost pisave:

Čeprav je od smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita minilo že več kot 35 let, njegovo življenje še vedno buri duhove. Ni skrivnost, da je imel rad ženske, a večno zvestobo je obljubil le eni – Jovanki Budisavljević. Čeprav naj bi ga sodelavci večkrat nagovarjali v ločitev, se maršal ni želel ločiti od svoje soproge. In ta to naj bi imel po besedah njunega odvetnika Tome File presneto dober razlog ...

Eden izmed tistih, ki je bil po smrti jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita v tesnih stikih z njegovo soprogo Jovanko Broz, je bil odvetnik Toma Fila, ki se je 25 let boril, da bi dobila pokojnino po pokojnem soprogu, dokumente, osebno lastnino, skratka vse, kar ji je bilo odvzeto po smrti njenega ljubljenega soproga. Pred nedavnim je za spletni portal Newsweek Srbija spregovoril o srečanjih z damo, za katero pravi, da je zanj vse do zadnjega ostala velika neznanka.

in a world full of #kardashians be a jovanka broz #jovankabroz

A post shared by EM (@edina_monsoon) on

Kot je dejal Fila, naj bi se z Jovanko prvič srečala kmalu po Titovi smrti, ko je prišla do njegovega očeta Filote in želela pomoč pri borbi za Titovo zapuščino. »K nam je prišla leta 1983, naš urad pa naj bi ji po njenih besedah priporočil sam Tito. 'Če se ti kdaj kaj zgodi, pojdi do Filote File, on se nikoga ne boji,' naj bi maršal pred smrtjo svetoval svoji soprogi. Ko je moj oče umrl, je želela, da jo zastopam jaz. Ugodil sem njeni prošnji. Od začetka do konca mi je dajala vtis, da je žrtev. In res je bila žrtev. A bila je tudi prelepa ženska, imela je prirojena plemiško obnašanje, bila je ponosna Ličanka, oseba, ki je veliko dala nase in na svoj ponos,« je spomine na njuna srečanja obujal odvetnik.

Bila je Diva bila je velika kao tadasnja Jugoslavija /Jovanka Broz #jovankabroz #diva

A post shared by VladimirSimic1 (@vladimirsimic1) on

»Verjamem, da bi se stvari zanjo iztekle bolje, če bi se takrat ponižala in uklonila ter podprla katerega izmed kandidatov, ki so se bojevali za Titov prestol. Prepričan sem, da ni imela nikakršnih političnih ambicij, niti ustrezne izobrazbe, da bi vodila državo. Poleg tega ji je manjkalo tisto najpomembnejše – zaledje, ki bi ji nudilo podporo,« je dejal Fila.

Noro je ljubila svojega soproga

Kako zelo zvesta in vdana je bila Jovanka Titu se je najbolj jasno videlo med obiskom v Franciji, ko je po naključju postalo jasno, da Jovanka s seboj nosi orožje. »Prišlo je do incidenta – na plesu je iz Jovankine torbice padla pištola, varnostniki pa so to nemudoma poskušali prikriti. Tito ji je torej povsem zaupal, bila je zadnja linija njegove obrambe, njegov živi ščit, zato je pri sebi vedno imela majhno pištolo. Če bi odpovedale vse varnostne službe, bi bila ona tista, ki bi zaščitila svojega moža. Odločena je bila, da bi umrla zanj ... Tita je noro ljubila in nihče ne more trditi, da je bila z njim zaradi koristi,« je svoje prepričanje izrazil odvetnik.

Nato so se Titovi sodelavci (po besedah File »majhni ptiči, ki so želeli zasesti maršalov prestol«) leta 1977 na Brionih pred predsednikovim potovanjem na Kitajsko na pomembnem sestanku odločili, da bo odslej na obiske po svetu potoval sam, brez svoje soproge. Jovanka je takrat ministra za notranje zadeve Franja Herljevića vprašala, kaj se v resnici dogaja. »Njegov odgovor je bil brutalen in povsem vulgaren. 'Lička kur*a, sedaj bomo obračunali s tabo. Samo, da razkrinkamo tvoje zveze,' so ji dejali,« je pripovedoval Fila.

Njih dvoje i ona ga češlja. Dan mladosti. Dodajem - ljubavi i radosti . #yugoslavia #tito #jovankabroz #danmladosti #nostalgia

A post shared by Marija Mićanović (@marija.micanovic) on

Fila trdi, da Jovanka od takrat nikoli več ni videla Tita, ker ji tega niso dovolili. »Tito se je po potovanju na Kitajsko izselil iz skupnega domovanja na Užički ulici. Jovanka je poskušala priti do njega, a ji nikoli ni uspelo. Neresnične so zgodbe, da je pozneje, ko je bil Tito v bolnišnici, prišla v Ljubljano in ga prosila, da jo sprejme, a jo je on zavrnil. Umrl je, ne da bi videl svojo soprogo, čeprav si je tega želel,« trdi odvetnik in dodaja, da so Tita sodelavci večkrat poskušali pripraviti do tega, da bi podpisal ločitvene papirje, celo takrat, ko je bil v bolnišnici, a je on to vsakokrat zavrnil. Jovanka je vedela za vse to in si njegovo odločitev razlagala kot dokaz njegove ljubezni in spoštovanja do nje.

Kje je skrivnostno pismo?

Po Titovi smrti so Jovanko po hitrem postopku vrgli iz hiše v beograjski Užički ulici, v kateri je s svojim soprogom živela 35 let. Napodili so jo sredi noči, ji grozili s pištolo in ji, kot je trdila sama, prepovedali, da bi s seboj vzela kar koli iz hiše. Pozneje se je izkazalo, da je vendarle dobila nekaj stvari, po dveh letih borbe pa so ji dali celo nekaj oblačil, ki pa so bila povsod razparana, saj naj bi iskali skrivne mikro filme – obtoževali so jo namreč, da dela za tajno službo, in želeli ugotoviti, do kod sežejo njene zveze. Odvzeli so ji dokumente in celo telegrame sožaja, prav tako tudi fotografije, na katerih je bil Tito, dali pa so ji tiste, na katerih je bila sama.

»Želeli so prikriti, da je sploh kdaj obstaja. Poskušali so očistiti Titovo biografijo. Želeli so imeti razstavo v muzeju ’25, maj’, a tako, da nje nikjer ne bi bilo videti, da bi ljudje dobili vtis, da Tito nikoli ni bil poročen,« je dejal Fila. »Potem, ko so jo izgnali iz lastne hiše, so na silo odprli sef v delovni sobi. V njem je bilo veliko zelo pomembnih dokumentov, med drugim tudi eno Titovo pismo, ki ga je v sef položil vsakokrat, ko je šel na pot.«

»‘Če se mi kaj zgodi, preberi, kaj piše v tem pismu,’ naj bi ji zapovedal vsakokrat, preden je odšel na pot. Jovanka nikoli ni prebrala vsebine tega pisma. A če pravilno sklepam, je šlo najbrž za neke vrste politično zapuščino. A glej ga zlomka, po javnem odprtju domačega sefa, o tem dotičnem pismu ni bilo ne duha ne sluha. Najbrž ga je nekdo našel in ga nemudoma odstranil,« je prepričan Fila.

R.I.P. Jovanka Broz �de1e�de1e

A post shared by Mrki Sasha Pasajlic (@mrki1) on

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,1
glasov 27
Komentarjev: 104
 
Victorinox 01.09.2017 21:19:00
Josip Broz Tito, Jugoslavija (1945–1980) – komunistični režim. Tito ima krvave roke za 570 tisoč življenj, predvsem političnih nasprotnikov.
Emeritus 01.09.2017 10:58:55
Imel je napake tako kot vsi,bil je baraba,dosti nasprotnikov je utišal, kradel je a je tudi nekaj dal in službe so bile. Ti naši politiki še zlasti osamosvojitelji kradejo ko srake in nič ne dajo.
 
Damian666 31.08.2017 08:25:30
Dokler je bil Tito, je beseda nekaj veljala.Nihče ni imel ne vem kakšnega bogastva, vsi pa smo imeli dovolj. Kljub temu, da nisi smel ravno udrihati po njem, za to tudi ni bilo ne vem kakšnih razlogov. Tega golobradi mladeniči, ki tu poveličujejo domobrance in ostale izdajalce ne vedo... Dragi moj maršal, počivaj v miru...
Emeritus 01.09.2017 10:59:50
Ni bilo verskih ekstremistov kot danes, vsi smo bili jugoslovani.
 
Victorinox 30.08.2017 15:29:24
PRIČEVALCI Izjemna življenjska zgodba Iga Sajovica, ki je 10 let preživel v komunističnih zaporih, od tega leto v samici in 6 let na Golem otoku sodi med tiste, ki jih ne smete zamuditi. Kot sam pravi se je v svojem 92-letu odločil, da pove kar je doživel: »V opozorilo tistim našim mladeničem, raznim mesecem in tem podobnim znakom, da naj ne zaidejo v komunizem, ker to ni eksistenca! Eksistenca ni socializem, kot ga oni programirajo.« Sajovic, ki izvira iz premožne meščanske družine je človek številnih darov, ki ga leta zapora in preganjanja niso oropala osebne svobode in življenjskega optimizma. Pa tudi ne podjetniškega duha, saj od malega raziskuje in odkriva in je sedaj uveljavljen izumitelj s številnimi priznanimi patenti. Po poklicu je strojni inženir in pionir na področju proučevanja vode. A še prej je doživel srečno otroštvo, ki ga je prekinila vojna. Živeli so razpeti med Ljubljano in Beogradom. V Beogradu je Igo obiskoval gimnazijo, bil pa je tudi gojenec Marijanišča, od kjer se spominja Alojzija Grozdeta, ki ga opiše kot zelo umirjenega in uglajenega. »Tudi korak njegov je bil tak, kako bi rekel, žametast in premišljen,« pove Igo. Iz beograjskih šolskih klopi so ga leta 1944 skupaj s sošolci novi oblastniki poslali na Sremsko fronto, kjer jih je večina padlo zato Igo zatrjuje, da je Tito zanj največji morilec srbske mladine. Kot partizan je prišel v Slovenijo in želel zaživeti normalno življenje. A ga je režim kmalu strpal v zapor zaradi pomoči srbskim prijateljem, ki so želeli zbežati iz komunistične Jugoslavije. Šest let je bil zaprt in pozneje še štiri – na Golem otoku, kjer ga je reševalo njegovo znanje. Prav zaradi želje po mednarodnem sodelovanju si je nakopal obtožbe češ da vohuni za zahod, kar je bil plod paranoične domišljije režima, ki je povsod videl sovražnike. Posebej zanimiv je tisti del pričevanja, ko Sajovic pojasni kako se je duhovno in psihično spopadel s samico, kjer je bil zaprt skoraj leto dni. Igo je svojega očeta, Edmunda Kavčiča, izgubil že zelo zgodaj. Oče je bil znanstvenik in po besedah Iga, gotovo eden največjih poznavalcev zdravilnih rastlin, saj je preživel 7 let na Kitajskem ravno zaradi proučevanje le-teh. Recepture so še danes zapisane v rokopisni knjigi v obliki številk v stolpcih, ki je pa nihče ne zna razvozlati. Igo se spominja, da je bil oče zaveden Slovenec, Sokol, in celo predsednik Avto kluba v Sloveniji. Avto so imeli pri hiši že od leta 1914 in oče je tudi obvladoval tovarno kot trgovino Alko, kjer se je ukvarjal z destiliranjem. Po njegovi smrti je bil Alko kmalu nacionaliziran, zato je mati odšla delat v Beograd, kjer je po moževem receptu že takrat delala izdelke iz soje, ki so bili primerni za diabetike. Pričevanje Iga Sajovica ponuja natančen vpogled v najbolj kritično obdobje naše zgodovine. Premiera v torek, 11. 4., na TVS 1 ob 23.05 uri. Ponovitev v nedeljo, 16. 4., na TVS 3 ob 9.05 uri. PONOVITVE na RTV Maribor v soboto, 15. 4., ob 14.05 uri, v ponedeljek, 17. 4., ob 20.00 uri in v torek, 18.4., ob 13.50 uri.
brabusednet 28.08.2017 15:08:29
Hitlar,Stalin in Tito so diktarorji in basta.
Victorinox 30.08.2017 15:29:49
Drži. Še nekaj drugih je tudi.
 
tomi.passion@gmail.com 26.08.2017 09:57:26
Diktator je mrtev, naj tako tudi ostane.
 
jan.k94 25.08.2017 14:48:38
Vsi komunajzarji, rdečkoti, oboževalci Titota, in socializma, sprijaznite se da je čas vaše države že pred par desetletji iztekel in se sprijaznite da živite v 21 stoletju, v Evropi, v Sloveniji, kjer ni več ne časa in ne prostora za prepire, ker zgodovina je zgodovina in tam bo ostala !
Savrin 26.08.2017 13:37:05
Mogoče
Savrin 26.08.2017 13:38:53
Mogoče tega ne veš ali pa nočeš vedet...prepirov ne delamo tako zvani komunajzarji,niti redeči in niti tisti,ki smo ponosni,da smo živeli s Titom....počnete jih smrkavci,ki ste taktat še bili v jajcih vaših očetov in delajo jih tisti,ki želijo spremeniti zgodovino...na čelu z bivšim komunistom.
Heroldi 30.08.2017 11:47:17
Daj Savrin ne govori neumnosti. Zdrahe delajo tebi podobni, ki za vsako priliko organizirajo razne piknike, potovanja, proslave in se ob tem oblečejo v vse mogoče verzije majic z zvezdami, napisi tito je naš, živela jugoslavija, titova maldina, jugoslavija, plapolajo z jugoslovanskimi zastavami ipd. Zdaj mi pa prosim povej, kdo živi 30 let za časom, sanja o nečem kar je že dolgo konec in hoče obuditi nekaj, kar je in naj ostane pokopano.
 
brddd 25.08.2017 12:44:52
Bil car in ostal car.
žužiana 24.08.2017 21:59:35
dejte prosim nehat težit mrtvim ljudem!!!djte jim mir,sram vas je lahko,taki naivni novinarčki,pisarijo,tipkajo brezvezne stvari,ko ni kaj,ajmo mahat po zgodovini
 
gostb6fa2 24.08.2017 19:30:52
Po prebranih nekaj komentarjev se žal še dolgo nebomo spravili.
Savrin 26.08.2017 13:39:56
Če bi res želeli spravo,bi ga pustili pri miru.
Več komentarjev