Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Pokol v My Laiu

Največja sramota v zgodovini ZDA: Eden izmed 'klavcev' umrl, odgovarjal ni

N.J.
15. maj 2018, 14:29
37
Velikost pisave:

Od pokola v Vietnamu, ko so pripadniki ameriške vojske hladnokrvno pomorili okoli 500 vietnamskih civilistov, je marca letos minilo že 50 let. Kar se je tedaj dogajalo v My Laiu ostaja največja sramota za ameriško vojsko vseh časov, eden izmed tvorcev pokola v vasici My Lai, ki je vseskozi zanikal odgovornost za smrti, pa je preminil.

Nekdanji pripadnik ameriške vojske, poveljnik Ernest L. Medina, ki je sicer bil obtožen, a tudi oproščen zaradi svoje vloge pri pokolu v vasici My Lai, je umrl 8. maja, star 81 let. Bil je poročen, imel je hčerko in dva sina ter osem vnukov. Eden izmed njih, marinec Brian A. Medina, je leta 2004 umrl med boji v Iraku. Vzrok smrti  Ernesta L. Medine ni znan. 

Obtožnica , ki so jo vložili zoper Medino, je pripeljala do nekaterih pozitivnih sprememb pri obravnavi ameriških vojakov in drugih uradnikov. Tožilstvo jih lahko kazensko preganja, če jim dokažejo, da so izvajali vojne grozote ali pa zanje vedeli. Leta 1988 je v intervjuju za AP povedal, da obžaluje za dogodek, a se ne čuti krivega, ker pokola ni povzročil. Nekaj tednov pred pokolom naj bi v Vietnamu rešil preživele vojake, ki so zašli na minsko polje, za kar je tudi prejel odlikovanje, Srebrno zvezdo za zasluge. 

Ernest L. Medina
(Foto: AP)

Kaj se je dogajalo leta 1968

16. marca leta 1968 so pripadnikom čete Charlie (imenovane tudi brigada klavcev)  20. pehotnega polka 1. batajona 11. pehotne brigade ameriške divizije ukazali, naj 'poiščejo in uničijo' komunistične borce Vietkonga. Vojaki so izpolnili ukaz, a večina žrtev pokola so bili ženske, otroci in starejši, o pripadnikih 48. bataljona Vietkonga, ki naj bi bili tarča napada, pa ni bilo ne duha ne sluha. Številne žrtve so pripadniki ameriške vojske pred smrtjo posilili, pretepli, mučili, nekatera trupla so popolnoma izmaličili. General William Westmoreland, ki je tedaj poveljeval v Vietnamu, je ukazal podrobno preiskavo.

Za dejanja na območju My Lai so sprva obtožili 26 pripadnikov ameriške vojske, a le poveljnik Charlie čete, ki je v času pokola štela nekaj več kot 120 pripadnikov, poročnik William Calley je bil obsojen.  Calleyja so obtožili poboja 109 civilistov in ga spoznali krivega poboja 'le' 22 civilistov. Sprva so mu dosodili dosmrtno ječo, a je odslužil le 3,5 leta hišnega pripora.

Pokol v My Laiu
William Calley (Foto: Profimedia)

Dokaz le dokumenti s sojenja

My Lai je območje, ki leži na severu nekdanjega Južnega Vietnama. Pokol naj bi trajal vsega tri ure. Vse, kar danes vemo o tem dogodku, temelji na enem samem dokumentu s sojenja med letoma 1970 in 1971. Za grozljiv masaker, v katerem so življenje izgubili 504 neoboroženi civilisti (v času napada menda ni odjeknil s strani Vietkongovcev niti en strel), je javnost izvedela leta 1969 in še okrepila gibanja nasprotnikov vojne v Vietnamu.

Trije pripadniki helikopterske posadke, ki so skušali preprečiti pokol in zaščititi vietnamske civiliste ter jih 11 evakuirali, so se znašli pred ameriškim kongresom. Prejeli so več sovražnik pisem, groženj s smrtjo, pred vrata njihovih domov so jim nastavljali mrtve živali. Tri desetletja kasneje so dva izmed njih nagradili za hrabrost. Tretji je pred podelitvijo nagrad moral v nek drug boj in padel.

Zgodba ni preprosta

Četa Charlie je v Vietnam prispela le tri mesece pred grozljivim dogodkom, ko je bila vojna v polnem razmahu. Januarja 1968 so vietkongovski gverilci napadli ameriške položaje. Ameriške vrste so bile zdesetkane, morala ameriških vojakov je bila na dnu. Charlie četo je marca sestavljalo le še 125 pripadnikov, v prepričanju, da se bodo izvlekli brez težav, pa so se lotevali brutalnih taktik.

Prejeli so informacijo, da naj bi se v My Laiu skrivali Vietkongovci. Dve ameriški enoti sta napredovali, zadnja, tretja, naj bi imela nalogo preiskati in počistiti območje. Ko je iz puške ameriškega vojaka odjeknil prvi strel, je v vasi zavladala panika, ameriški vojaki so kosili vse, ki so se prikazali – moške, ženske, celo dojenčke. Najstarejša žrtev nj bi bila stara 82 let, najmlajša pa 1 leto. Verjetno v navalu adrenalina so vojaki pobili vsakogar, ki se jim je postavil na pot, v prsni koš nekaterih so celo vrezali 'C Company'. Tiste, ki so se predali, pa obdelali s pestmi in jih na krut način pokončali. Med Američani je bil ranjen le en vojak. Ustrelil se je sam med čiščenjem orožja.

 • Pokol v My Laiu
 • Pokol v My Laiu
 • Pokol v My Laiu
 • Pokol v My Laiu
 • Pokol v My Laiu
 • Pokol v My Laiu
 • Pokol v My Laiu
 • Pokol v My Laiu
 • Pokol v My Laiu
 • Ernest L. Medina
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 4,0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
4,0
glasov 8
Komentarjev: 37
Ardene 16.05.2018 10:23:23
Vsi ti heroji, klavci, so kasneje dobili poplačilo v obliki travm, slabe vesti in nikoli več niso bilo to, kar so bili pred klanjem. Pri naših klavcih so pri nekaterih cele noči gorele luči, nekateri so postali pijanci, skratka vest jim ni dala več miru. In prav je tako, vsak pride na vrsto! Zato je nesmiselno izvajati ukaze politikov, generalov in drugih brezveznikov, ker potem sam nosiš posledice, ne oni, ki so dali ukaze !
 
pepe007 21.03.2018 06:59:56
Pač bili so prestrašeni in sredi vojne. Enako kot so se 20 let slovenski komunisti zbali za oblast in pometali na tisoče ljudi v luknje Hude jame. Dobro, Američanom gre v olajševalno okoliščino, da so oni to počeli med vojnim stanjem.
Lev07 15.05.2018 20:46:04
In potem je vse ok?
Rejtas 20.03.2018 08:17:41
Isto, kot hrvati, no saj povej mi s kom se družiš in ti povem kdo si.
kajpavzdevek 19.03.2018 20:02:43
Mene pa zanima če vse te MINUSE pod temi komentarji dajejo le ŠE ŽIVI PARTIZANI ??? Mislim le vprašam. Ko mački stopiš na rep zacvili a ne !!
Frane Šajn 19.03.2018 19:46:52
Pod to taktirko se je matilda dobro nakosila nedolžnih glav.
 
exdetektiv 19.03.2018 12:35:42
KMALU PRIDE KAZEN TUDI ZA TA GROZODEJSTVA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JJ.R 19.03.2018 11:56:44
Demokracija po amerisko...zalostno, zalostno
 
Vse stransko 19.03.2018 08:47:07
Čaščena nacija, tile amiji.
 
MihaK77 18.03.2018 17:39:29
Čudi me, da se nihče ne razpiše o pomoru več sto hrvaških otrok s strani partizanov po drugi svetovni vojni v okolici Škofje Loke. In ti morilci otrok so pri nas za nekatere ovčice še vedno heroji.
Vostro 18.03.2018 20:47:14
nehej z tem nabijanjem kaj je blo med drugo svetovno vojno!!! Ve se kdo je koga napadu in kdo je kje bil!! Če mene vprašaš te bi kaznoval ker odpiraš temo kjer te sploh ni blo! Če je v angliji in franciji prepovedano govort za nazaj ne vem zakaj ni tega tut tukaj...
Peter Solina 19.03.2018 07:34:35
hrvati so se oblekli v partizane in svoje pobijali, zdaj pa tak vsi dobivajo hrvaške penzije, nisi samo ti ta ki to ve.
kajpavzdevek 19.03.2018 19:59:34
Res je ! Partizani niso bili nič drugačni kot sedaj novodobni klavci ISIS v Siriji !!!! Titov režim nam je vcepil v glavo na silo propagando in pravljice o partizanih ! To so bili morilci vseh, tudi otrok !!! Tisti ki je še živ naj bo heroj in se pokaže
 
bodipameten 18.03.2018 13:03:41
ljudje smo slabši kot živali in to zato ker smo miselni in ne nagonski
Več komentarjev