Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Spanje

11 dni ni niti zatisnil očesa, posledice pa ...

N.J.
15. marec 2018, 12:55
2
Velikost pisave:

Splošno pravilo pravi, da človek lahko zdrži 3 minute brez zraka, 3 dni brez vode in 3 tedne brez hrana. Seveda obstajajo izjeme. Univerzalnega odgovora ni niti na vprašanje, kako dolgo človek preživi brez spanja. Rekord je v lasti komaj 17-letnika, ki je bil buden kar 11 dni in noči.

Slabo spanje - 1

Biti buden brez prestanka več dni in noči, je nevarno za organizem. V Guinessovi knjigi rekordov je kot človek, ki je zdržal najdlje brez spanja, zapisan Randy Gardner, ki je leta 1963 kot 17-letnik pokonci zdržal kar 11 dni in noči.

PREBERITE: Tudi vi to počnete?

Pisal se je december leta 1963, ko se je Randy Gardner s pomočjo dveh prijateljev, to sta bila Bruce McAllister in Joe Marciano, lotil drznega izziva, da se v zgodovino zapiše kot človek, ki je zdržal najdlje brez spanja. V ta namen je bila trojica pripravljena menda celo tvegati življenja.

PREBERITE: To srečni pari počnejo pred spanjem

 Njihov eksperiment je postal prava senzacija. Po atentatu na Kennedyja in zgodovinskem obisku članov skupine The Beatles v ZDA je bila to tedaj tretja najbolj popularna zgodba ameriškega tiska tistih časov. Za poskus dečkov je med drugimi tedaj slišal tudi dr. William Dement, ki je raziskoval spanje in jim priskočil na pomoč s svojim znanjem.

Uspeh je bil izjemen: Gardner ni spal kar 264,4 ure, kar je 11 dni in 25 minut. Dr. Dement je ves čas spremljal Gardnerja, delovanje njegovih možganov, misli, opravljal je kognitivne in senzorične teste. Po dveh dneh se je Gardnerju začelo dogajati, da je imel težave s preprostim zvijanjem jezika, na dotik ni več prepoznaval predmetov. Postal je bolj občutljiv na vonjave.

Peti dan so se začele pojavljati halucinacije, njegov kratkoročni spomin je začel pešati.

PREBERITE: Kako nehati smrčati?

Nespečnost
(Foto: Thinkstock)

Da je ostajal še naprej buden, se je veliko gibal. Igral je košarko in izboljšal svoje veščine. Pri njem se znaki kakršne koli bolezni v tem času niso razvili, bil je v dobri psihofizični formi, so povedali. Razen nekaj kokakol, poživil, ki bi omogočala daljšo budnost, ni užival.

60 let kasneje ...

Po koncu eksperimenta je spal 14 ur. Postal je medijska senzacija in skupaj s prijatelji se je vpisal v Guinnesovo knjigo rekordov. Leta so tekla in Gardner obžaluje, da se je kdaj lotil eksperimenta. Po nekaj desetletjih je začel trpeti za nespečnostjo. Ni sicer jasne povezave, a predvidevajo, da zaradi poskusa v mladosti. Kar nekaj let po koncu poskusa je imel tudi težave z vzpostavljanjem spalne rutine, čez čas pa je začel spati po 6 ur na noč. Vse, ki menijo, da pomanjkanje spanja ni tako velika težava, opozarja, da je spanec še kako pomemben za normalno življenje.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 2
 
Mnekej povedou 15.03.2018 16:23:19
En mudel z našga konca je bil pokonc 14dni. Sam si je pomagal z amfitaminom,(spid) pol so ga pa itak odpelal na psihiatrijo. Še dons ni zdrov.
 
MOJ.COM 15.03.2018 15:47:17
Spanc je boljš kot žganc
Več komentarjev