Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Poledica na cesti

Zleteli ste s ceste, zdaj vas čaka še kazen!

N.J.
16. februar 2018, 08:23
Velikost pisave:

V Sloveniji smo večinoma vajeni vožnje po suhih cestiščih. Občasno je oprijem resda slabši zaradi dežja, zimske razmere pa vožnjo otežujejo le nekaj dni na leto. In tedaj je lahko vsak nespretni manever že vzrok za nesrečo.

Poledica na cesti
(Foto: Thinkstock)

Spolzka podlaga nudi slabši oprijem pnevmatik s cestiščem. Podaljša se zavorna pot (v primeru poledice tudi do 10-krat!), prav zaradi tega pa je treba prilagoditi tudi hitrost vožnje, ki naj bo v primeru spolzkega cestišča manjša od največje dovoljene, saj ta načelno velja v idealnih razmerah. Če recimo v ovinku izgubite nadzor nad vozilom, boste stežka ostali na cestišču. Če 'zletite' s cestišča, tvegate, da poškodujete sebe, druge udeležence v prometu, poleg tega, da boste povzročili materialno škodo na svojem vozilu, pa vas lahko doleti tudi denarna kazen. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) za primer povzročitve prometne nesreče določa 200 evrov denarne kazni in 5 kazenskih točk. Se je nesreča res zgodila zgolj po vaši krivdi? Ste se morda le umikali vozilu, ki je peljalo nasproti, in pri tem izgubili nadzor?

Če nimate ravno 'sreče' in pri tem trčite še v drugo vozilo, boste imeli nevšečnosti z izpolnjevanjem evropskega poročila, prijavo škode, ocenjevanjem škode, popravilom. Če boste imeli še malce več nesreče in se vam z lastnikom vozila, ki ste ga poškodovali, ne bo uspelo vsega dogovoriti, vas lahko čaka še vrsta zapletov: zahtevek za odškodnino, spor z zavarovalnico, kazni, celo kazenske ovadbe. Vsakdo verjetno ob tem pomisli le na eno: zakaj še kazen, že tako boste imeli dovolj stroškov s popravilom svojega vozila.

Razlogov, da se je zgodila nesreča, je lahko veliko, krivda ni nujno le vaša. A svojo nedolžnost boste sami težko dokazali. Marsikdo se boji spustiti v spor pred sodiščem. Postopki so lahko dolgotrajni, precej zapleteni in brez ustreznega znanja smo skorajda vedno že vnaprej obsojeni na neuspeh, nakopljemo si le še visoke sodne stroške in stroške izvedencev. Svoje prihranke raje pospravite na varno in pravočasno sklenite zavarovanje pravne zaščite pri zavarovalnici ARAG, ki prevzame riziko visokih odvetniških in sodnih stroškov namesto vas!

Kaj je pravna zaščita?

Prometna nesreča, spor z delodajalcem zaradi neupravičenega znižanja plače, odpovedi, neizplačila regresa ... spora s sosedom zaradi meje, služnosti, emisij ali iz katerega drugega razloga, spori v zvezi z dedovanjem, preživnino ali skrbništvom ... veliko okoliščin je, ko se moramo za pravico boriti na sodišču. S pravočasnim zavarovanjem pravne zaščite pri zavarovalnici ARAG (izbirate lahko med različnimi paketi: Varnost, Služba, Promet, Družina, Nepremičnine) lahko zaščitite tako sebe kot družino. Pri izbiri paketa Promet boste med drugim lahko uveljavljali  pravice glede svojega vozila tako pri zavarovalnici kot na servisu, tudi če se recimo na vašem novem vozilu neprestano ponavljajo iste okvare, ki jih prodajalec kljub večkratnim popravilom ne odpravi. Uveljavljali boste lahko odškodnino za vašo poškodbo v prometni nesreči, pridobili zastopanje v postopkih odvzema vozniškega dovoljenja, če boste povzročili nesrečo ali naredili prometni prekršek.

Mislite vnaprej!

Zavarovanje namreč ne velja za primere, ki so se zgodili pred začetkom zavarovanja, zato morate svoje pravice zavarovati pravočasno, torej še preden se vam kaj zgodi. Samo s pravočasno sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite lahko poskrbite, da boste v vseh teh in tem podobnih primerih ustrezno zaščiteni, pri tem pa vaša denarnica ne bo utrpela velike škode.

Pravica
(Foto: iStock)

Sponzorirana vsebina

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,5
glasov 24