Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Audi e-tron Vision Gran Turismo

Virtualnost postala resničnost!

A.D. / N.J.
24. april 2018, 08:03
0
Velikost pisave:

Elektrifikacija je v Audiju očitno v polnem razmahu. Konec leta v prodajne salone prihaja njihov terenec na elektro pogon, ki bo z enim samim polnjenjem ob optimalnih pogojih imel okoli 400 km avtonomije.

Audi e-tron Vision Gran Turismo

Nalagam..

Poseben hitri sistem polnjenja, ki je hitrejši od Teslinega, omogoča, da bo novi Audi E-tron SUV na vožnjo pripravljen v manj kot pol ure. Baterija je vgrajena v dno SUV-ja in shrani do 95 kWh energije, ki zagotavlja doseg preko 400 km. Do konca leta naj bi bilo v Evropi že okoli 200 visokozmogljivih polninih postaj, ki omogočajo hitro ponjenje, v naslednjih dveh letih pa že okoli 400. Predvidena je postavitev postaj na maksimalni razdalji 120 km, kar naj bi bil že skoraj optimum, saj bo mogoče tudi polnjenje na stebričkih z dvoizmeničnim tokom (do 11 kw serijsko oziroma 22 kW opcijsko).

Audi e-tron Vision Gran Turismo: Ko virtualnost postane resničnost

V začetku aprila je Audi stopil korak naprej v svetu električne mobilnosti. Novi dirkalnik, ki je bil v osnovi razvit samo za virtualne dirkaške preizkušnje na Sonyjevi konzoli PlayStation 4, bo zdaj resnično zgodbo pisal na Formuli E.

»To je zares poseben projekt. Pri tako velikem tehničnem projektu ne začneš kot pri običajnem avtomobilu, ampak z belim listom papirja,« je povedal Andreas Krüger, oblikovalec pri Audiju. Kot je še dejal, je bil to od začetka  neke vrste sanjski projekt, fantazija, za katero si niso mislili, da se bo zares uresničila. “Računalnik prenese vse, v resnici pa si nisem predstavljal, da bo uspelo.” Peter Mertens, direktor tehničnega razvoja v družbi AUDI AG, je pojasnil: "Električna mobilnost bliskovito hitro dobiva vse večjo veljavo. Audi je bil leta 2017 prvi nemški proizvajalec, ki je kot tovarniška ekipa vstopil v Formulo E. V našem razvojnem laboratoriju za avto-moto šport nenehno izpopolnjujemo svoje strokovno znanje na področju električne mobilnosti in nabiramo dragocene izkušnje, tudi v ekstremnih pogojih. Z dirkalnim taksijem Audi e-tron Vision Gran Turismo bomo poskrbeli, da bodo naše stranke in gostje v okviru prvenstva Formule E lahko pobližje spoznali in izkusili električno mobilnost sredi metropol tega sveta."

Igra za Playstation Gran Turismo je sicer že skoraj kultna, prodali so namreč več milijonov izvodov te igre. Audi e-tron Vision Gran Turismo iz igre je bil razvit za Vision Gran Turismo, igro, izdano ob 15-letnem jubileju, in je služil kot vzor za izdelavo resničnega. Audi e-tron Vision Gran Turismo je tako kot prvi prešel iz virtualnega v realni svet v tolikšni meri, da se bo lahko zapeljal po pravih dirkalnih stezah.Uporabili so nekaj osnovnih prvin legendarnega Audija 90 quattro IMSA GTO, izdelanega iz lahkih materialov, s pogonom quattro in z zmogljivim 5-valjnim turbomotorjem. Stalni štirikolesni pogon je tudi del novega dirkalnika Audi e-tron Vision Gran Turismo. Ima povsem električni štirikolesni pogon e-tron quattro z variabilnim porazdeljevanjem moči. Poganjajo ga trije elektromotorji z močjo po 200 kW - dva zadnjo premo in en sprednjo.

Vozilo doseže skupno moč 600 kW (815 KM). Pri masi praznega vozila 1.450 kg je razmerje med maso in močjo 1,78 kg na KM, porazdelitev mase pa je v idealnem razmerju 50:50 med sprednjo in zadnjo premo. Od 0 do 100 km/h pospeši v slabe 2,5 sekunde.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev