Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Mercedes-Benz A razred - 3

Večji, prostornejši, tehnološko dovršeni

N.J.
12. februar 2018, 08:11
2
Velikost pisave:

Bolj prostorni, udobni, zaobljenih linij, tehnološko izpopolnjeni z novimi pogonskimi agregati. Vse to in še več združujejo predstavniki četrte generacije Mercedesovega razreda A, ki so jih nedavno predstavili na dogodku v Amsterdamu.

Mercedes-Benz A

Nalagam..
Mercedes-Benz A razred - 1
(Foto: arhiv proizvajalca)

Dr. Dieter Zetsche, vodja oddelka za management pri Daimler AG in šef Mercedes-Benz je dejal, da je zadnja generacija kompaktnih avtomobilov pozitivno vplivala na znamko in na samo dejstvo, da postajajo avtomobili njihove znamke vse bolj priljubljeni tudi med mladimi. “Všeč mi je dizajn – zunanji dizajn, notranji dizajn, a priznati moram, da je novi MBUX sistem tisti, ki naredi ‘WAW efekt’ in na to sem ponosen.” MBUX sistem (Mercedes-Benz User Experience) je ena največjih novosti zadnje generacije vozil. Gre za uporabniški vmesnik z umetno inteligenco, ki sprejema govorne ukaze z načetnim nagovorom "Hey Mercedes", pri čemer uporabniku daje občutek dejanske povezanosti z avtomobilom. Kot je dodala Ola Källeniu, članica oddelka za raziskave in razvoj, gre pri MBUX-u za »vzpostavljanje popolne povezanosti uporabnika z vozilom. Upravljanje z dotikom govorom, opravljanje telefonskih klicev, zabava, navigacija ... vse.«

Mercedes-Benz A razred - 4
(Foto: arhiv proizvajalca)

Napredna navigacijska funkcija Car-to-X lahko drugim sporoča o posebnih dogodkih, recimo o nenadnem zaviranju, ali se je aktiviral sistem ESP, ali je prišlo do nesreče ... na prikazovalniku lahko uporabnik hkrati spremlja tudi podatke o cenah goriva, prostih parkirnih mestih. Armaturna plošča je nova, krasita jo dva barvna zaslona. En nadomešča klasične merilnike, drugi široki zaslon se razprostira od strani voznika do sredine konzole. Upravljanje je preprosto. Vozilo lahko uporabnik upravlja preko zaslona na dotik, lahko govorno, lahko s tipkami na volanu – skratka, prilagojeno je vsakomur. Na voljo so 3 različice: oba 7-palčna zaslona, 1 7-palčni in drugi 10,25-palčni ali ob 10,25-palčna.

Kar se pogonskih agregatov tiče, so izdelali 3 verzije. Model A 200 bo opremljen z 1,4-litrskim turbobencinskm štirivaljnikom, ki bo proizvajal moč 120 kW (163 konjev), 250 Nm. Opremljen bo ali z ročnim 6-stopenjskim ali z novim 7-stopenjskim dvosklopčnim (7G-DCT) menjalnikom. Poraba se bo vrtela okoli 5,6 l/100 km pri mestni vožnji, emisije CO2 pa naj bi znašale 133 g/km.

Model A 250 bo omel 4-valjni agregat, ki bo proizvajal moč 165 kW (224 konjev), 350 Nm. Moč se bo na kolesje prenašala preko novega 7G-DCT dvosklopčnega menjalnika. Poraba goriva pri mestni vožnji bo 6,0 l/100 km, emisije CO2: 141 g/km.

A 180 d bo imel vgrajen 11,5-litrski turbodizelski motor z močjo 85 kW (116 konjev) in navorom 260 Nm. Tudi pri tej različici se bo moč na kolesje prenašala preko avtomatskega 7-stopenjskega dvosklopčnega menjalnika. Poraba pri mestni vožnji bo 4,1 l/100 km, emisije CO2: 108 g/km, Kasneje bodo dodali še različice z novimi motorji in 4-kolesnim pogonom 4matic.  

Večji, prostornejši

Osnovne linije razreda A povzemajo linije razreda CLS. 4,41 cm dolgo vozilo je za 12 cm daljše od predhodnika in 1 cm širše, medosna razdalja se je podaljšala za 2,9 cm.  Kompaktni avtomobil ponuja tudi več prostora v prtljažniku v primerjavi s predhodnikom, in sicer je vanj mogoče naložiti za 29 litrov stvari več (skupno torej 370 litrov).

Za varnost ponoči

Osnovni model executive bo imel halogenske žaromete , medtem ko se bodo preostale različice (business, sport in premium) bohotile z LED High Performance žarometi. Novi lastniki bodo opcijsko za doplačilo lahko izbrali tudi posebne pametne prilagodljive Multibeam LED žaromete. Vse različice razreda A bodo opremljene s sistemom Drive Select za izbiro med 4 različnimi načini vožnje. Za doplačilo je mogoče izbrati tudi  prilagodljivo vzmetenje. Sistem Distronik se aktivira v primeru zaviranja v sili , vozila pa so opremljena tudi s sistemom za samodejno menjavo voznega pasu, Aktivira se ha z vklopom smernika, uporabljati pa ga bo mogoče le v določenih državah, ki omogočajo homologacijo takšnega sistema.

Mercedes-Benz A razred - 6
(Foto: arhiv proizvajalca)

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glasova 2
Komentarjev: 2
obožeobože 13.02.2018 17:43:55
Avte zna narediti samo Dolphi.
kajpavzdevek 12.02.2018 20:53:35
Uff nasploh vsi Mercedesi zadnjih let oz novejši odkar jih oblikuje ta naš slovenec so zopet kralj med vsemi avtomobili. Dobesedno kralj ! Eden in edini. Legenda je še kako živa !
Več komentarjev