Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
moški in ženska v avtu

VIDEO: Kdo je boljši šofer?

Ma.K.
01. september 2017, 10:20
8
Velikost pisave:

Pravega odgovora na vprašanje, ali se za volanom bolje znajdejo moški ali ženske, verjetno ne bomo dobili nikoli, saj vsak zase trdi, da je boljši voznik oziroma voznica. A posnetki, ki krožijo po svetovnem spletu kažejo, da temu vendarle ni tako. Čeprav je tudi med moško populacijo veliko slabih šoferjev, pa se s prigodami, ki so zbrane v spodnjem video posnetku in v katerih glavno vlogo, kakopak, igrajo ženske, ne more kosati skorajda noben pravi moški. Se strinjate?

Tako moški kot ženske so zase prepričani, da so spretni za volanom. Seveda bolj, kot nasprotni spol. A kaj so resnično odlike dobrega voznika? Previdnost, preudarnost, iznajdljivost, morda počasnost? Ženske veljajo za volanom za preudarne, obzirne in previdne, moške naj bi po drugi strani odlikovala sigurna, samozavestna in dinamična vožnja. Vsakodnevne izkušnje na cestah in znanstvene raziskave, ki pravijo, da se ženske in moški za volanom obnašamo različno, to več kot potrjujejo. A kdo je boljši? Moški bodo vedno bentili čez počasno vožnjo kolegic in mencanje na križišču, ženske se bodo pritoževale nad izsiljevanjem prednosti moških in vsesplošnem neupoštevanju pravil.

Če malo pobrskamo po svetovnem spletu in si ogledamo nekaj posnetkov nezgod v cestnem prometu, lahko hitro ugotovimo, da so za nesreče, ki jih povzročijo moški, največkrat krivi hitrost, objestna vožnja in dokazovanje (sploh, če gospod sedi za volanom kakšnega prestižnega športnega avtomobila). Pri nezgodah, v katerih glavno vlogo igrajo ženske, je vzrok po drugi strani največkrat nepazljivost, dejstvo, da spregledajo kakšen avtomobil, neosredotočenost na dogajanje v prometu in neiznajdljivost. In to ni le govoričenje tja v en dan: dokaz so poleg video posnetkov tudi rezultati številnih evropskih raziskav o varnosti v cestnem prometu.

Mi smo dobri vozniki, ostali pa ...

Večina tistih, ki so sodelovali v raziskavi francoskega upravljalca avtocest VINCI, so denimo zase dejali, da so dobri in odgovorni vozniki. A rezultati nedavne vseevropske raziskave o varnosti v cestnem prometu kažejo, da Evropejci vendarle nismo tako zelo super vozniki. Kar 91 % nas vozi hitreje od omejitev, 65 % nas vozi s premajhno varnostno razdaljo, 58 % nas pogosto ne uporablja smernikov. In še bolj alarmantno: kar 22 % evropskih voznikov ne uporablja varnostnega pasu.

Tudi v Sloveniji je situacija precej podobna. Rezultati nedavne raziskave AMZS so namreč razkrili, da tudi pri nas nevzorno obnašanje preostalih udeležencev v prometu opazimo občutno hitreje in pogosteje kot lastno neodgovorno ravnanje na cesti. Najbolj pozorni smo na tiste, ki izsiljujejo prednost, zavijajo brez nakazila s smernikom, nepravilno parkirajo in pospešujejo medtem, ko jih želimo prehiteti. Ampak mi seveda vsega tega nikoli, ampak res nikoli ne počnemo. No, ja ... Vsekakor ob tem ostaja odprto vprašanje, kdo je bolj nevaren za volanom: moški ali ženske? Poglejmo nekaj raziskav!

Kaj pravijo znanstveniki?

Ekipa znanstvenikov iz Univerze Ruhr v Nemčiji je za namen raziskave o tem, ali so boljši vozniki moški ali ženske, zbrala 65 naključnih prostovoljcev obeh spolov in jim dodelila povsem enake naloge. Najprej so morali na različne načine parkirati družinski avtomobil. Ženske so za to, da so parkirale na prostoru enake velikosti, v povprečju porabile 20 sekund več kot moški. Raziskava je potrdila, da moški bolje parkirajo tako naprej kot nazaj, največja razlika pa je bila pri bočnem parkiranju, kjer je bil nežnejši spol pet odstotkov slabši. Dr. Claudia Wolf je dejala, da je razlog za moški uspeh v delovanju možganov, saj hitreje ocenijo spremembo hitrosti in položaj avtomobila, a hkrati za volanom tudi več tvegajo. Posledično so zato moški v večji meri povzročitelji težjih nesreč kot ženske.

Po drugi strani so strokovnjaki z Ameriške avtomobilske zveze v sodelovanu z univerzo Carnegie Mellon, raziskovalci z univerz Bradford in Northumbria ter eksperti pri častniku The Telegraph ugotovili, da se za volanom bolje znajdejo ženske. Moški naj bi namreč vozili hitreje, več tvegali, pogosteje vozili pod vplivom alkohola in bili zaradi tega slabši vozniki. Poleg tega naj bi bile ženske za volanom zaradi delovanja hormona estrogena bolj zbrane in pozorne, lažje naj bi se učile pravil, hitreje naj bi se odzivale na spremembe in se bolje znašle v danem prostoru. Moški naj bi bili na cesti bolj samozavestni.

srečen moški za volanom
(Foto: iStockphoto)

Ženske niso osredotočene na vožnjo

V podjetju OnePoll.com so pred časom opravili raziskavo o varni vožnji, v kateri je sodelovalo 3000 moških. Rezultati so pokazali, da jih večina misli, da so boljši vozniki kot ženske, da imajo boljšo koncentracijo, znajo bolje oceniti situacijo na cesti in imajo na sploh boljše reakcije ter krajši odzivni čas. Vsak peti je celo izjavil, da se nikakor ne more sprostiti, ko je za volanom ženska.

Študija je še pokazala, da se vsak peti par prepira prav zaradi njenega načina vožnje in pomanjkanja voznih spretnosti. Moški voznicam pogosto očitajo, da so zmedene, ko so v vozilu otroci, da jih motijo drugi vozniki in celo različni prizori, ki se med vožnjo odvijajo na cesti in v okolici.

Trditev, da se ženske za volanom ne morejo popolnoma osredotočiti na vožnjo, do neke mere drži. Rezultat neke druge raziskave je namreč pokazal, da ženske povzročijo več prometnih nesreč pri prehitevanju. Več nesreč povzročijo tudi pri manjših hitrostih, ko je med vozili krajša razdalja. Po drugi strani pa so povzročitelji težjih nesreč pri večji hitrosti večinoma moški. Moški vozijo hitreje in bolj agresivno od žensk, slednje pa zelo hitro postanejo zmedene za volanom.

To je seznam najpogostejših pripomb na žensko vožnjo:

1. Pomanjkanje koncentracije.

2. Prepozno zaviranje.

3. Naglo dodajanje plina.

4. Vožnja čez vsako luknjo na cesti.

5. Premajhna razdalja do vozila spredaj.

6. Krčevito zaviranje.

7. Igranje z radiem.

8. Prepočasno odzivanje.

9. Prehitra vožnja.

10. Strah pred prehitevanjem.

ženska za volanom
(Foto: iStockphoto)

Kakšen je torej zaključek?

Moški smo vsekakor boljši vozniki. No, če bi vprašali ženske, bi zase prav gotovo rekle isto. A tako pač je! Ne pravijo zaman, da so ženske z Venere, moški pa z Marsa: prepričani smo namreč, da na vsakem od omenjenih planetov veljajo različna pravilav cestnem prometu.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,5
glasovi 4
Komentarjev: 8
 
me-ni 07.09.2017 13:18:21
Da je najboljši voznik samo tisti, ki se do potankosti drži zakonsko določenih predpisov je BEDARIJA. Nikjer v zakonu ni omenjenih osebnostnih lastnosti, odzivnosti, spretnosti in izkušenj voznika/ce. Da se mi voznik/ca drži omejitve 40 km/h (butasto postavljeni znaki!!!) kot "pijanec plota" na dovozu na AC, da potem na pospeševalnem pasu razvije hitrost 70 km/h in s to hitrostjo, zapelje na vozni pas, kjer so hitrosti 130 km/h, je čisti IDIOTIZEM. Praksa in teorija včasih ne gresta z roko v roki. Večini manjka dinamika. V križiščih bi izpostavila globino. Veliko se jih ustavi pri zavijanju levo za svoj avto dolžine čez prehod za pešce, potem pa samo on/ona in mogoče še en za njim prevozi križišče v tem intervalu. Kar se smernikov tiče pa opažam nov trend. Včasih so brez smernika rinili na drug pas, sedaj pa dajo smernik, a se še vedno ne prepričajo ali premik z vozilom lahko varno izvršijo. Če da smernik mu je pač dovoljeno, da zamenja pas.
 
DeBill 02.09.2017 12:45:57
osnovna lastnost: prostorska orientacija, ženske v evoluciji niso bile razvite v to, ker tega ne potrebujejo. absolutno je treba popolnoma avtomatizirat promet. pa dajte descu (recimo meni) 10 stvari hkrati za delat. po pol ure mi prineste persen, po uri me lohk date v prisilnega. KER SE MI BO ZMEŠAL!!! Ampak za ženske je pa to nekaj najlažjega. Nismo si enaki, dopolnjujemo se. Tale pisun pa naj piše kaj pametnejšega.
 
DeBill 02.09.2017 12:43:41
verjetno ne bomo dobili odgovora, ali je pisun tega članka moron ali bebec. ker o tem kdo je boljši voznik je jasno vse.
 
MihaK77 01.09.2017 19:13:30
Če se ženske ne bi med vožnjo ličile in nonstop govorile po telefonu, bi se mogoče lahko tudi nekoliko bolj skoncentrirale na vožnjo.
Arabo Hest 01.09.2017 11:51:33
Največji problem pri vseh slabih voznikih je po mojem mnenju neodločnost, ki je verjetno posledica slabe samozavesti, kar je posledica, neznanja. Tako pri ženskah (pogosteje) kot pri moških.
 
depa 01.09.2017 11:22:53
Ravno kupujem avtomatika, ker se rad peljem zraven (spočijem, malo gledam okrog...) a je nevzdržno. Mislim, da mi ni treba posebej razlagati kako to zgleda. lp
bine1212 04.09.2017 04:57:58
Če ti menjalnik vzame toliko pozornosti na cesti, se raje s taksijem vozi okrog.
 
slice1 01.09.2017 11:01:20
Na posnetkih je videti le, da moški pogosteje snemajo tuje napake, celo takrat, ko avto gori, ne poskušajo gasiti, le sneeemajoo in po tem ooobjaaavljajooo!
Več komentarjev