Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

posledice neuporabe varnostnega pasu

VIDEO: To se zgodi, če ga ne uporabljate!

Ma.K.
10. avgust 2017, 16:49
2
Velikost pisave:

Kaj je prvo, drugo, tretje, kar storite, ko se usedete v avto? Če med temi tremi točkami ni odgovora 'pripnemo se in preverimo, ali so pripeti vsi potniki v vozilu', tvegate veliko. Morda celo življenje. In izgovori, češ da greste samo do bližnje trgovine ali po otroka v vrtec ne smejo biti izgovor. Zavedati se je namreč potrebno, da uporaba varnostnega pasu v avtomobilu ni nujno potrebna zato, ker tako določa zakon, temveč zato, ker dokazano rešuje življenja.

Na naših cestah se vsako leto zgodi na stotine prometnih nesreč, ki se za nekatere končajo z lažjimi, za druge s težjimi poškodbami, za številne pa so celo usodne. Kar tretjina voznikov, ki v prometnih nesrečah podleže poškodbam, naj med vožnjo ne bi bila pripeta z varnostnim pasom. Še večji je odstotek tistih, ki sedijo na zadnjih sedežih, čeprav so ob prometni nesreči posledice zanje najhujše. Izjemno zaskrbljujoč je tudi podatek, da se zadrževalni sistemi pri prevozih otrok ne uporabljajo pri vseh vožnjah.

uporaba varnostnega pasu
(Foto: iStockphoto)

Varnostni pas spada med elemente pasivne varnosti, s pomočjo katerega lahko izredno pomembno zmanjšamo težo posledic prometnih nesreč. Mednarodne izkušnje kažejo, da uporaba varnostnih pasov zmanjša število smrtnih žrtev in hudih telesnih poškodb za najmanj 40 %. V Evropski uniji so prometni strokovnjaki izračunali, da bi letno preživelo 7.000 ljudi, če bi stopnja uporabe varnostnega pasu v vseh državah dosegla najvišji nivo.

uporaba varnostnega pasu
(Foto: iStockphoto)

Izgovori, izgovori, izgovori ...

Kljub temu na naših cestah vsakodnevno srečujemo kopico takih, ki med vožnjo ne uporablja tega nadvse pomembnega elementa varnosti v cestnem prometu in ima za nameček za to še kopico bolj ali manj nesmiselnih izgovorov. Nekateri so prepričani, da se pa njim nesreča ne more zgodi, spet drugi na vse kriplje razlagajo, da so skočili samo do pet minut oddaljene trgovine, soseda ali do vrtca, tretje varnostni pas tišči, je neudoben in po njihovem objestnem prepričanju povsem nepotreben.

Uporaba varnostnega pasu je nujni sestavni del vožnje, saj dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se namreč lahko na sedežu zadržali samo pri trku ob hitrosti 7 km/h. V nasprotju s prepričanjem mnogih, pa varnostni pas ni potrebno uporabljati le na sprednjih sedežih (voznik, sovoznik), ampak je ključnega pomena tudi na zadnjih sedežih, kjer najpogosteje sedijo mlajši člani družine. Kot pravijo strokovnjaki so na zadnjih sedežih varnostni pasovi resda nekoliko manj učinkoviti, saj zmanjšajo tveganje za hude poškodbe in smrtne žrtve le za četrtino, pa je to kljub vsemu precejšnja razlika, zaradi katere je pripenjanje smiselno.

To potrjujejo tudi strokovnjaki ameriškega inštituta za varnost IIHS, ki ob pomoči nazornega videa opozarjajo na dejstvo, ki se ga potniki na zadnjih sedežih premalo zavedajo - nepripet potnik bo lahko s svojo naletno težo v nesreči zlomil hrbtenico prednjega potnika in sopotniku povzročil hude poškodbe, morda celo smrtne. To so dokazali s pomočjo testnih lutk.  Preverite v video posnetku:

Če torej varnostni pas v avtomobilu dosledno in pravilno uporabljamo, potem se tveganje za smrtno žrtev prepolovi, prav tako se prepolovi tveganje za hude telesne poškodbe, za ¼ pa se zmanjša tveganje za lažje poškodbe. Res je sicer, da so varnostni pasovi na zadnjih sedežih narejeni drugače, zato so tudi malo manj učinkoviti, kakor varnostni pasovi na sprednjih sedežih, kljub temu pa so edino in nepogrešljivo varovali, ki lahko v primeru prometne nesreče pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Še posebej ključni so varnostni pasovi, ko gre za neposredne trke in pa, ko se vozilo prevrača.

Pravilna uporaba

Seveda varnostni pas potnikom v avtomobilu bolj malo koristi, če ni pravilni uporabljen. Zato je najprej potrebno ustrezno nastaviti vzglavnik sedeža tako, da je njegov vrh v višini vrha glave. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino, tako da zgornji del pasu teče čez sredino rame. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame. Spodnj del pasu mora potekati prek bokov in ne prek trebuha, saj lahko v primeru, da je nameščen previsoko, ob trku povzroči hude poškodbe. Prepričati se je potrebno tudi, da je zaponka varnostnega pasu dobro zapeta in da pas ni zvit.

uporaba varnostnega pasu
(Foto: iStockphoto)

Posebno pozornost je potrebno nameniti sredinskemu varnostnemu pasu na zadnji klopi. Zaradi možnosti podiranja zadnje klopi je to namreč običajno dvotočkovni pas, ki nima avtomatske prilagoditve dolžine. Tak pas je torej potrebno nastaviti za vsako osebo posebej. Če je bilo vozilo udeleženo v prometni nesreči, je potrebno zamenjati vse varnostne pasove, tudi če ti niso videti poškodovani. Poškodbe so morda očem nevidne, posledice pri naslednji nesreči pa katastrofalne.

Prilagoditi je potrebno tudi hitrost

Ne smemo pa pozabiti, da tudi najbolj kakovostni sistemi varnostnih pasov, kombinirani s kupom pasivne varnostne opreme v avtomobilu, ne zaležejo, če vozilo trči s preveliko hitrostjo. Že pri trku avtomobila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h v oviro, ki se ne deformira, se naletna teža potnikov poveča za 25-krat. Pri hitrosti 90 Km/h se ta teža poveča kar za 78-krat.

uporaba varnostnega pasu
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 2
 
kekec_horhe 16.08.2017 13:32:06
Kje ste pa to fotografijo našli al pa ste nekaj zmontirali. Na prvi fotografiji ne mama ne otrok na sredini nimata dela pasu, ki je po horizontali, da objame trebuh oz. medenico. To je malce čudno.
 
opazovalec_ 16.08.2017 11:57:48
Pas lahko rešuje življenje, noben pa ne more 100% garantirati. Pas je lahko tudi pasT...
Več komentarjev