Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Hitra vožnja

Varna vožnja: Poteza, ki rešuje življenja!

STA/N.J.
13. marec 2018, 08:06
0
Velikost pisave:

Pravilna namestitev varnostnega pasu je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti. Težava je, da ga preveč ljudi kljub številnim opozarjanjem še vedno ne uporablja, žrtve pa so velikokrat otroci.

Iz 24UR: Nujna uporaba varnostnega pasu

Nalagam..
Pripet otrok
(Foto: Thinkstock)

Začela se je nacionalna preventivna akcija Varnostni pas, s katero želijo organizatorji povečati delež pripetih voznikov in potnikov med vožnjo. Podatki namreč kažejo, da lani kar tretjina smrtnih žrtev v osebnih vozilih ni uporabljala varnostnega pasu ter da na zadnjih sedežih varnostni pas uporablja le 68 odstotkov potnikov. Nacionalno akcijo je pripravila Javna agencija RS za varnost prometa, pri izvajanju aktivnosti pa se ji bodo pridružili tudi policija, ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje, osnovne in srednje šole ter občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

PREBERITE: Tudi vi pozimi narobe uporabljate varnostni pas?

PREBERITE: Tega v avtu nikar ne počnite!

Cilj akcije, ki bo potekala od 12. do 25. marca, je povečati delež pripetih voznikov in potnikov med vožnjo, jih podučiti, kako se pravilno namesti varnostni pas, dvigniti kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč.

Otrok v avtu
(Foto: iStock)

Projekt Pasavček

V času akcije bodo osveščali javnost glede nujnosti uporabe varnostnega pasu, obveščali šole o ustreznem prevozu otrok, v okviru projekta Pasavček spremljali pripetost in varno vožnjo otrok po vrtcih in šolah ter izvajali preventivne dogodke in usposabljali učitelje vožnje, učitelje in druge za pravilno uporabo varnostnih pasov. Policija in občinska redarstva bodo poostreno nadzirala uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih, tudi v okolici šol, vrtcev in nakupovalnih središč.

33 odstotkov smrtnih žrtev ni uporabljalo varnostnega pasu

Po statističnih podatkih namreč kar tretjina smrtnih žrtev med vozniki in potniki v osebnih vozilih lani ni uporabljala varnostnega pasu (33 odstotkov), delež pripetosti smrtnih žrtev med potniki pa je bil za več kot 10 odstotnih točk slabši kot pri voznikih (44 odstotkov). Med telesno poškodovanimi vozniki je bil delež pripetosti boljši - med huje poškodovanimi vozniki jih varnostni pas ni uporabljalo 14 odstotkov, med lažje poškodovanimi pa trije odstotki.

PREBERITE: Se odpravljate v tujino?

PREBERITE: To se zgodi, če ga ne uporabljate! (VIDEO)

Voznik s telefonom v roki
(Foto: iStock)

Po podatkih Agencije za varnost prometa je najnižji delež pripetosti na zadnjih sedežih in na ulicah znotraj naselij. V letu 2016 so zaznali, da je med vožnjo uporabljalo varnostni pas 90 odstotkov voznikov, 92 odstotkov potnikov spredaj ter le 68 odstotkov na zadnjih sedežih, otroci pa so bili v povprečju pripeti v 93 odstotkih. Najbolj pogosto so bili pripeti voznik in sovozniki na avtocestah, nato na regionalnih cestah, najnižji delež pripetosti pa so opazili na ulicah znotraj naselij. Opazovanja tudi kažejo, da so ženske v povprečju pogosteje pripete kot moški.

Statistični podatki o prometnih nesrečah z udeležbo otrok pa kažejo, da so otroci najpogosteje huje poškodovani (več kot šest odstotkov) kot potniki v vozilih, pogosto, ker niso ustrezno pripeti in nameščeni v otroških varnostnih sedežih. Pripetost otrok se je od leta 2005 sicer povečala za kar 36 odstotkov, k čemur so zagotovo veliko prispevale tudi preventivne aktivnosti in usklajene akcije.

Še vedno pa otroci prepogosto niso pripeti ali pravilno pripeti v ustreznih sedežih, ko se vozijo po ulicah znotraj naselij. Opozorili so, da morajo biti otroci pripeti prav na vseh vožnjah, tudi najkrajših od doma do šole ali vrtca, manjši od 150 centimetrov pa ustrezno nameščeni v otroških varnostnih sedežih.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev