Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

avtomobilska nesreča

Tvegate več kot le denarno kazen!

N.J.
08. junij 2018, 08:03
5
Velikost pisave:

Konec šolskega leta. Maturanti prestopajo prag polnoletnosti, študenti nazdravljajo na uspešno opravljene izpite. Službeni pikniki. Vrtne zabave. Seveda, nikjer ne manjka alkohola. Ko nastopi trenutek, ko je treba domov, pa dilema: za volan ali ne? Kakšne kazni so zagrožene, če vseeno sedete za volan?

nesreča - 2
(Foto: iStockphoto)

V poletnem obdobju se odvijajo številne zabave, pikniki, bolj sproščeni smo tudi na počitnicah ... kar pa ne pomeni, da prenehajo veljati cestno-prometna pravila. Nasprotno. V času, ko na nas vpliva še vročina, promet pa je še bolj gost, je potrebna še večja mera pazljivosti.

Najprej nekaj črne statistike

Kar vsaka 11. prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa skoraj vsaka tretja. V letu 2017 smo na naših tleh zabeležili 1.528 prometnih nesreč, v katerih je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev umrlo 32 udeležencev, poleg tega je bilo 140 huje telesno poškodovanih in 630 lažje telesno poškodovanih. Največ povzročiteljev pod vplivom alkohola je bilo starih 25 do 34 let. Ti so zakrivili kar 354 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 11 udeležencev. Letos je do 15. maja umrlo 8 oseb, lani v enakem obdobju 15, pri čemer so letos mladi med 25. in 34. letom starosti povzročili nesreče s 4 smrtnimi žrtvami. Povprečna stopnja alkohola povzročiteljev prometnih nesreč je letos malenkost višja in sicer 1,46 g/kg, povprečna stopnja alkohola povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč pod vplivom alkohola pa je znašala 1,76 g/kg.

nesreča - 4
(Foto: iStockphoto)

Tako alkohol kot droge vplivajo na vožnjo

Ker prihaja čas počitnic, ko je preprosto več zabave ter prostega časa, je nujno opozoriti vse udeležence v prometu, da je udeležba v prometu pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi zelo tvegana in nevarna!. Na Agenciji za varnost prometa zato pozivajo mlade in njihove starše, naj se dogovorijo, kako bodo otroci na varen način prišli tudi domov z zabave. Do 10. junija poteka nacionalna preventivna akcija - alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami, v tem času pa bo s strani Policije in občinskih redarstev potekal tudi poostren nadzor.

Tako kot alkohol, tudi prepovedane droge močno vplivajo na sposobnost vožnje posameznika. Zaradi vpliva alkohola se že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Vpliv drog se razlikuje od substance do substance, prav vse pa vplivajo na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Spremeni se tudi dojemanje resničnosti. Spremeni se čustvovanje, vedenje, razmišljanje, prihaja tudi do povsem fizičnih učinkov (slabost, krči, tresenje ...) in vse to močno zmanjša sposobnost za vožnjo.

Številne preventivne aktivnosti

Agencija za varnost prometa izvaja številne preventivne aktivnosti, s ciljem zmanjšanja števila prometnih nesreč, ki nastanejo na slovenskih cestah zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Ob začetku šolskih počitnic bo tako potekala akcija Čista nula, čista vest, v izvedbi Zavoda Varna pot, kjer mlade na prireditvah in v gostinskih lokalih po Sloveniji spodbujajo k načrtovanemu in varnemu odhod domov z zabave. Potekale bodo tudi intervencije na mestu nastanka potencialnih nevarnosti za mlade in sicer v obliki varnih in brezplačnih prevozov mladih na in iz zabav, v okviru projekta Heroji furajo v pižamah, ki ga vodi Zavod Vozim. Vsem, ki načrtujejo večerna druženja v Ljubljani, pa bodo na voljo v projektu Aftertaxi, ki ga izvaja Združenje Drogart, na voljo kuponi afterTAXI, ki zagotavljajo varen odhod domov v obliki subvencionirane vožnje s taksijem v vrednosti 5 evrov.

Kaj pa kazni?

Če slučajno sedete za volan pod vplivom alkohola, se morate zavedati, da s tem ne ogrožate le sebe, temveč tudi druge udeležence v prometu – pešce, kolesarje, voznike. Si predstavljate, da koga poškodujete, mu morda celo vzamete življenje? Samo zato, ker se vam ne ljubi poiskati druge vrste prevoza? Poleg tega vam grozijo še kazni, če vas pri tem početju zalotijo možje v modrem. In sicer:
- od 0,5 promila do 0,8 promila (0,24 mg/l izdihanega zraka do 0,38 mg/l): 600 EUR + 8 kazenskih točk,
- od 0,8 promila do 1,1 promila(0,38 mg/l–0,52 mg/l): 900 EUR + 16 kazenskih točk,
- več kot 1,1 promila (0,52 mg/l) oz. vožnja pod vplivom prepovedanih drog:1.200 EUR + 18 kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja.

Po rezultatih alkoholiziranosti s pravilno uporabo indikatorja se ob upoštevanju odstopanja od naprave in mnenja ISM odšteje –0,05 mg/l in se kaznuje z upoštevanjem tega odstopanja. Pri rezultatu alkoholiziranosti nad 1,00 mg/l izdihanega zraka je toleranca –0,1 ml/g.

Če odklonite alkotest?

Z globo najmanj 1.200 EUR in 18 kazenskimi točkami ter začasnim odvzemom vas kaznujejo, če odklonite preizkus. Poleg tega vam policist prepove nadaljnjo vožnjo, vozniku motornega vozila pa tudi začasno odvzame vozniško dovoljenje.

Še huje bo, če boste pod vplivom alkohola napravili še kakšen prometni prekršek. Kar začnite seštevati: za povzročitev prometne nesreče je zagrožena kazen 200 EUR + 5 kazenskih točk,za zapustitev kraja nesreče 1.200 EUR + 18 točk in prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, če iz objestnosti obidete vozilo, ki je ustavljeno pred prehodom za pešce 500 EUR + 7 kazenskih točk, za prehitevanje v predoru, prehitevanje »v škarje« ali na ovinku 700 EUR + 9 kazenskih točk, prehitevanje po odstavnem pasu na avtocesti 300 EUR + 5 kazenskih točk,prehitevanje po desni strani 120 EUR,neupoštevanje rdeče luči 300 EUR + 5 kazenskih točk. Poglejte si še nekatere druge:
-  vožnja v rumeno luč: 200 EUR,
- neuporaba varnostnega pasu: 120 EUR,
- uporaba mobilnega telefona med vožnjo: 120 EUR,
- nepravilna stran vožnje: 500 EUR + 5 kazenskih točk,
- napačna vožnja skozi krožišče: 80 EUR,
- neuporaba smernih kazalcev: 40 EUR,
- povečanje hitrosti, ko vas prehiteva drugo vozilo: 120 EUR,
- neupoštevanje varnostne razdalje: 120 EUR.

Torej? Še vedno menite, da je vredno sesti za volan pod vplivom alkohola? Pa vendar – raje kot kazni se bojte, da lahko pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi  povzročite hudo prometno nesrečo in poškodujete ali vzamete življenje nekomu ali pa sebi.

nesreča - 1
(Foto: iStockphoto)

Sponzorirana vsebina 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 5
Komentarjev: 5
 
bohlojz 14.06.2018 17:02:00
sem za trezno vožnjo....ampak...ali je več povzročiteljev pijanih,ali več treznih?ker je več treznih,bi se morali boriti proti treznim voznikom
hotchilipoper 09.06.2018 07:51:28
Pod vlivom alkohola,a zato imajo vsi v parlamentu svojega šoferja,da ne ogrožajo svojega ljudstva
brainhead007 08.06.2018 14:18:12
voznja v rumeno luc 200 € ??
RamzesII 08.06.2018 15:18:09
Lepo so našteli, a to so samo trditve, potrebni so še konteksti.
Shadow666 08.06.2018 17:56:04
to ne more bit..kaj pa če se pelješ lepo pa 10 m pred križiščem rumena p ase ne moreš ustavit..pelješ valda...ccc
Več komentarjev