Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Varnostni pas - 4

Tudi vi to počnete takole? Posledice so lahko katastrofalne!

Nadja Jurca
11. december 2015, 08:56
16
Velikost pisave:

Ste tudi vi eden tistih, ki v avto sede oblečen v debelo bundo, se na hitro pripne z varnostnim pasom (ali celo ne, da ga ne bi 'tiščalo' zaradi debele bunde) in se odpravi na pot? Tudi vi otroku, preden ga zavežete z varnostnim pasom, ne slečete bundice? Posledice takšnega početja so lahko zelo hude, je pokazal 'crash test', ki ga je izvedel nemški Adac. Po nasvet smo se obrnili na Javno agencijo republike Slovenije za varnost prometa.

Varnostni pas - 3
(Foto: Thinkstock)

Test, ki ga je objavil nemški Adac, prikazuje, kakšne so posledice, če smo v trenutku trka v avtomobilu sicer pripeti z varnostnim pasom, a oblečeni v debela oblačila. Varnostni pas v takem primeru telesa ne drži tesno ob sedežu, zato v primeru zaviranja v sili ali celo trka lahko pride do poškodb mehkih tkiv – črevesja, jeter, vranice. Testiranje so izvedli pri nizki hitrosti, le 16 km/h, a že pri trku pri tako nizi hitrosti se je pas zarezal v trebuh lutke. Če bi bil pas pravilno zavezan, tesno ob preko nog in medenice lutke ter pravilno čez trup in ramo, bi telo ostalo na miru.

Moški, ki tehta 80 kg, ima pri 30 km/h naletno težo približno 600 kg, pri 50 km/h že okrog 2 toni ter pri 90 km/h preko 6 ton.

»Zelo je pomembno, da se varnostni pas čim bolj prilega telesu posameznika, saj ga tako najbolj učinkovito zadrži z najmanjšim tveganjem za hujše poškodbe,« pojasnjuje Mateja Makl iz Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP). »Zavedati se moramo, da so zaradi fizikalnih zakonitostih naletne teže pri trkih z določeno hitrostjo zelo visoke, npr. moški 80 kg ima pri 30 km/h naletno težo približno 600 kg, pri 50 km/h že okrog 2 toni ter pri 90 km/h preko 6 ton. In če nismo pripeti se vsa ta sila sprosti na našem telesu, posledično utrpimo zelo hude poškodbe.«

Kako pravilno zapeti varnostni pas?

Kot poudarja Maklova, je pomembno, da varnostni pas najprej poravnamo, napeljemo preko ramena, ga zapnemo (KLIK) ter nato zategnemo zgornji del pasu, da je čimbolj ob telesu in v primeru naleta potuje skupaj s telesom. »Varnostni pas mora potekati čim bolj ob telesu, saj tako zmanjšamo možnosti poškodb hrbtenice pri povratni udarni sili v primeru trka.« Naučiti pravilne uporabe je tudi eno poslanstev AVP. »V okviru naših aktivnosti in osveščanja staršev v okviru šol in vrtcev, voznikov in potnikov na preventivnih dogodkih ter kandidatov za voznike preko izpitnih centrov jasno predstavimo in tudi praktično demonstriramo, kako pravilno napeljati varnostni pas ter ga vedno znova dodatno zategniti,« pravi.

Varnostni pas - 4
(Foto: Thinkstock)

Kaj pa pozimi?

V zimskem obdobju je pomembno, da si pred vožnjo debelejše jakne in plašče slečemo ter raje primerno ogrejemo avto. »Zaradi debelega plašča, lahko varnostni pas ni dovolj zategnjen ob telesu, kar pomeni, da v primeru trka naše telo zaradi tega vmesnega prostora prileti z naletno silo na sam pas, kar lahko povzroči notranje poškodbe. Izvedene so bile tudi nekatere manjše študije in testni trki (crash testi), ki dokazujejo, da so poškodbe demonstracijskih lutk v primeru uporabe bunde že pri nizkih hitrostih veliko večje in tako zmanjšujejo učinkovitost varnostnega pasu,« še pojasnjuje.

In kako naj torej ravnamo?

Pri krajših vožnjah pozimi, če vseeno želite ostati oblečeni, ker se vozilo še ne segreje, svetuje, da ste pozorni, da spodnji krak pasu speljete mimo jakne čez trebuh (jakno dvignete), ter varnostni pas močno zategnete.

Podobno je tudi pri otrocih, ki jih namestimo v otroški varnostni sedež. »Tudi pri njih priporočamo, da otroka slečete iz bundic in pajacov, da tako lahko dovolj trdno zategnete varnostni pas, ki se mora prilegati otrokovemu telesu. Praktični nasvet je, da zategnete pas tako močno, da komaj spravite prst ali dva pod pasom do telesa. V kolikor se bojite, da bi otroka zeblo, vedno najprej pripnite otroka slečenega ter mu raje oblecite bundico z druge strani, ko je otrok že pripet, da ima roke in telo pokrito.«

Avtosedež
(Foto: iStockphoto)

Najpogostejše napake

Po besedah Maklove je najpogostejša napaka ta, da pas zapnemo preveč ohlapno, mnogi pa celo menijo, da je najpomembneje, da se pripnemo, če sedimo spredaj. »Kot ilustracijo naj navedemo, da je naletna sila odvisna od hitrosti in mase, ne pa od sedeža spredaj – zadaj. Zato je enako pomembno, da smo pripeti na vseh sedežih v vozilu in tudi v vseh vozilih (avtobusih, tovornih ali kombi vozilih, ne samo osebnih). Podobno ugotavljamo z raziskavami, da se ljudem zdi uporaba varnostnih pasov manj pomembna znotraj naselja, pri nižjih hitrostih,« dodaja.

Največji učinek varnostni pas je sicer prav pri nižjih hitrostih (do 100 km/h), kjer je razlika v tem, ali bo posameznik izstopil iz vozila ob trku brez poškodb ali pa utrpel zelo hude poškodbe, predvsem notranjih organov in poškodb možgan (nalet z glavo).

Tudi airbag ne pomaga, če nismo pripeti

»Opozorimo lahko tudi na to, da vgrajeni varnostni mehovi (airbagi), ki dodatno ščitijo potnike v vozilih, lahko ob neuporabi varnostnega pasu predstavljajo dodatno tveganje. Namreč meh se sproži zaradi sil in v kolikor nas varnostni pas ne zadrži, s telesom z nasprotno silo udarimo v meh,« pojasnjuje Maklova.

Otrok, ki tehta 20 kg, ima pri 50 km/h okrog pol tone naletne teže, v primeru trka so poškodbe lahko katastrofalne.

Pozorni bodite pri pripenjanju otrok

Pri vožnji otrok so, kot pravi Maklova, najpogostejše napake staršev te, da otroka na krajših vožnjah, od doma do šole, vrtca, trgovine, babice, ne pripnejo v otroški sedež z varnostni pasom. Vendar so naletne teže otrok, ki tehtajo okoli 20 kg, že pri 50 km/h okrog pol tone, kar pomeni, da otrok utrpi zelo hude poškodbe. Med predšolskimi otroki, ki so se poškodovali ali celo umrli v prometnih nesrečah, jih je bila večina (60 odstotkov) v vlogi potnika v osebnem avtomobilu. »Starši bi jih morali odgovorno zaščititi v otroškem sedežu,« pravi Maklova.

Varnostni pas
(Foto: Thinkstock)

»Pogosto starši tudi nepravilno uporabijo otroški varnostni sedež, npr. namestijo sedež za dojenčke v smeri vožnje, kar je napačno, oz. ne uporabijo ustreznega otroškega sedeža glede na težo in velikost otroka. Prav tako ne namestijo otroškega sedeža dovolj trdno z varnostnimi pasovi v avto, zato svetujemo, da se vedno prepričajo, da je sedež dovolj trdno nameščen, se ne premika, ali pa uporabijo otroške sedeže z isofix pritrditvijo. Ter ponovno je pomembno, da otroka trdno pripnejo z vgrajenimi varnostnimi pasovi.«

Pogosto starši večje otroke prehitro posedejo v avto brez sedeža. Maklova pojasnjuje, da morajo biti otroci do višine 150 cm, to je približno do starosti 10 do 12 let. še vedno nameščeni v otroškem sedežu, jahaču z naslonjalom za hrbet in glavo, ter pripeti z avtomobilskim varnostnim pasom. »Več o varni vožnji otrok osveščamo in izvajamo tudi v okviru projekta Pasavček po vrtcih in osnovnih šolah in knjižici Red je vedno pas pripet, ki je dostopna tudi na naših spletnih straneh www.avp-rs.si,« še pravi.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glasovi 4
Komentarjev: 16
 
TutinKamon 13.12.2015 16:43:19
Jaz pa mislim,da če je pas pravilno zategnjen čez bundico je še bolj varno. Ne vem kako so oni te teste delali...verjetno z ohlapnimi pasovi....vsa umetnost je ta,da pas zateguješ ali sproščaš glede na to kaj ima otrok oblečeno!!
cosmosjasnovidec 13.12.2015 17:49:58
Seveda saj je pa to tudi jasno.Prikaz teh testov je spet neka marketininška poteza na račun katere bodo izdali neko obvezno nepotrebno opremo za sedeže in tako naprej.Nimajo več kam prodajati tega kar so prodajali do sedaj.
 
RamzesII 13.12.2015 10:08:04
Parametri o višini in starosti so že v redu, a kaj ko vsi otroci ne sledijo tem standardom.
 
cosmosjasnovidec 12.12.2015 21:28:39
Kaka brezvezna nakladanja.Torej bomo v avtomobile hodili povsem goli?Sicer pa test z lutko in pravim telesom še zdaleč ni enak.Naj namesto lutke sedejo na testu tile pametnjakoviči pa bo najbolje pokazalo kaj je res in kaj ne.
RamzesII 13.12.2015 10:06:49
Saj res, in kako boš nekemu policaju pojasnil zakaj je otrok v avtu 'nag'.
tenkaivitez 12.12.2015 10:21:19
zunaj minus jst pa bom sel brez bunde v avto preden se segreje zmrznem otroc pa me pa na socjalo prijavjo LOOL
 
razerznak 11.12.2015 20:22:16
ah za 5 min vožnje hahhah optimisti, ja dolge vožnje pa se že sleče jakna
 
daf3 11.12.2015 10:22:32
ja ti testi niso brez veze ampak problem je da je avto zunaj in ker nismo vsi bogatuni se znajdemo in razkiramo življenje da nekomu drugemu dajemo bogastvo zato so ti preizkusi namenjeni samo bogatemu sloju nam pa samo veliko sreče v življenju
 
siupamoizvedetiresnico 11.12.2015 09:24:43
In kako naj posedim otroka v avto zjutraj pri -5˘C brez bunde???
Moskisvet 11.12.2015 09:49:25
"V kolikor se bojite, da bi otroka zeblo, vedno najprej pripnite otroka slečenega ter mu raje oblecite bundico z druge strani, ko je otrok že pripet, da ima roke in telo pokrito."
assassin911 11.12.2015 11:07:19
že tako se lovijo zadnje minute zjutraj...
cricek29 11.12.2015 15:00:29
Tudi mi smo lovili zadnje minute ampak smo razčistili - prej se odpravimo od doma in če se slučajno zamudi se pač zamudi. Vse lahko počaka - tudi nenasitni direktorji, šefi in še kdo. Družina je samo ENA! Pa lep konec tedna vsem.
CyChick8 11.12.2015 19:26:21
v šolo se ne sme zamujat
Lombardo 11.12.2015 20:06:09
MS6 - ahahhahahah ali imaš otroke? Si kdaj sprobal to? HAHAHHAHAHAH
RamzesII 13.12.2015 10:10:26
Šola hitro kakšno sankcijo vrže, kot tudi direktor, če je take sorte.
Moskisvet 14.12.2015 10:04:47
Imam in sem. Deluje. Lahko greš pa tudi 3 minute prej avto ogret. ;)
Več komentarjev