Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Teorija o temni materiji je napačna - 3

Teorija o temni materiji je napačna

U.K.
19. september 2011, 13:51
1
Velikost pisave:

Zadnje raziskave znanstvenikov so pokazale, da teorija o temni materiji najverjetneje ne drži. Ali da vsaj ne drži popolnoma.

Teorija o temni materiji je napačna - 2
Model nastanka vesolja (Foto: NASA)

Znanstveniki so namreč začeli opazovati pritlikave galaksije in ugotovili, da ne bi mogle nastati, če bi bila teorija o temni materiji pravilna.

Eden najbolj znanih kozmologov Carlos Frenk je o tem predaval na britanskem znanstvenem festivalu v Bradfordu.

Trenutna teorija govori o tem, da vesolje sestavljajo štirje odstotki normalne materije, 21 odstotkov je temne materije, ostalo pa je še bolj skrivnostna temna energija.

Hladna temna materija naj bi nastala nekje eno milijoninko sekunde po velikem poku, hladna pa se imenuje zato, ker se po hipotezi naj ne bi hitro premikala.

Frenk trdi, da je naše pojmovanje sestave vesolja nepopolno. To pa je sklepal po opazovanju pritlikavih galaksij, ki obkrožajo našo galaksijo. Te pritlikave galaksije naj bi bile v glavnem sestavljene iz temne materije in vsebujejo malo zvezd. In zaradi tega jih je zelo težko opazovati.

Frenk in njegova ekipa so naredili simulacijo nastanka pritlikavih galaksij, pri tem pa so uporabili standardni model sestave vesolja in temne materije. Simulacija je prikazala, da bi v tem primeru moralo biti okoli naše galaksije precej več pritlikavih galaksij. V resnici pa so redke in večje, kot bi morale biti.

In profesor Frenk je dejal, da za to obstajata dve možnosti. Prva je, da so pritlikave galaksije nastale tako kot v simulaciji, a jih je uničila in spremenila eksplozija supernove. Druga razlaga pa je po njegovem mnenju bolj verjetna. Po njegovem mnenju hladna temna materija ne obstaja, kar pomeni, da standardni model vesolja ni pravi.

Profesor Frenk je več kot 35 let delal na standardnem modelu vesolja in je dejal, da zaradi te nove teorije ne spi dobro.

Teorija o temni materiji je napačna
Pritlikava galaksija (Foto: NASA)

Vendar verjame, da je našel rešitev. Trdi, da sicer hladna temna materija ne obstaja, a da obstaja vroča temna materija. Ta naj bi nastala pozneje, kakšno minuto po velikem poku. Delci te vroče temne energije bi bili lažji in bolj energični.

Ko so napravili simulacijo z vročo temno materijo (WDM) se je obroč okoli Rimske ceste sestavil tako kot v realnosti.

„WDM rešitev je izjemno elegantna,“ je dejal profesor Frenk, „in ne pomeni, da je standardni model 'mrtev'.“

Če je vsa temna materija vroča in ne hladna, predstavlja veliko težavo, saj je bilo vloženega ogromno denarja in časa, da bi poiskali hladno temno materijo, ki kot kaže, sploh ne obstaja.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 1
Ofca1A 21.09.2011 11:30:40
zanimivo
Več komentarjev