Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Računalnike bomo nadzirali s pogledom - 2

Tehnologija mobilnikov bo slabovidnim pomagala bolje videti

R.B.
08. julij 2011, 12:36
0
Velikost pisave:

Očala so že dolgo način popravljanja napak v vidu, vendar nekaterih hudih degeneracij ali starostnih napak v mrežnici in leči ne morejo popraviti. Se pa slabovidnim že v kratkem obetajo boljši časi.

Raziskovalci z oxfordske univerze so razvili posebna očala, ki pa ne rešujejo slabega vida s klasičnimi lečami, temveč v okvirju in samih lečah skrivajo najboljšo elektronsko tehnologijo. Raziskovalci so očalom dodali sicer znane tehnološke rešitve, ki se jih vgrajuje v mobilne telefone in igralne konzole.

očala
(Foto: Science daily)

Industrija mobilnih naprav je sprožila pravo minituarizacijo in pocenitev sicer izredno dragih napajalnih, procesorskih, spominskih in prikaznih elementov. Istočasno pa je na trgu zaznavni vtičnik Kinect za konzolo XBOX, ki z napredno tehnologijo optičnega prepoznavanja omogoča hitro pretvorbo trirazsežnostnih elementov v digitalni svet.

Angleški znanstevniki so naredili še korak dlje od poceni uporabniške tehnologije in v ena očala združili napredne optične kamere, globinska tipala, prepoznavanje obrazov, programsko opremo za sledenje in še cel kup drugih elementov. Vsi napredni tehnični elementi bodo omogočili pacientom z največjimi okvarami, ki zaznavajo lahko le obrise predmetov, da bodo bolje zaznavali svet okoli sebe.

Očalom so v leče dodali mrežo LED-diod, ki močno poudarijo barve in svetilnost objektov pred njimi. Ljudem z najhujšimi poškodbami, ki ne zaznajo skoraj ničesar, pa bo programska oprema s tipali pomagala prepoznati ljudi in objekte in jim preko LED-diod s pomočjo barvnih znakov sporočila, kdo ali kaj je pred njim. Raziskovalci obljubljajo tudi nadgradnjo opreme, ki bo zmožna prepoznavati tudi tekst pred očali in ga preko slušalk 'brati' pacientu.

Seveda bo potrebno izobraževanje pacienta, saj se bo treba navaditi na barve in na osnovno upravljanje z očali, poleg tega pa je treba pripomoček tudi nastaviti potrebam posameznika, kar zahteva določeno časovno komponento. Vendar taka očala lahko ogromno prispevajo k neodvisnosti ljudi, ki so sicer invalidi in težko živijo brez pomoči drugih. Poleg tega pa bo izdelava bistveno cenejša zaradi vgradnje podobnih komponent, kot jih že sedaj vgrajujejo v mobilnike in igralne konzole, zato bo lahko dostopna številnim ljudem z močno oslabljenim vidom.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev