Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

BMW M3 CS - 1

Športna limuzina za najzahtevnejše: 460 'konjev' in 280 km/h

N.J.
23. november 2017, 07:58
1
Velikost pisave:

Čas je za prekinitev dolgoletne tradicije. Novi BMW M3 CS je prva štirivratna limuzina te znamke, ki bo nosil oznako 'CS', doslej rezervirano za kupeje in kabriolete.

BMW M3 CS - 1
(Foto: arhiv proizvajalca)

Novi BMW bo poganjal 3-litrski bencinski turbo motor (M TwinPower Turbo), ki bo proizvajal kar 460 'konjev' (343 kW) in bo imel navor 600 Nm, kar pomeni dobrih 30 'konjev' in 10 odstotkov več navora kot pri osnovnem M3. Moč bo na kolesje prenašal avtomatski 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik (DCT), ki deluje v povezavi z elektronsko zaporo diferenciala. 

BMW M3 CS - 4
(Foto: arhiv proizvajalca)

Kar se teže tiče, so novega divjaka z zamenjavo nekaterih delov z novimi iz karbonskih vlaken oklestili za 49 kg v primerjavi z običajnim M3, kar tudi omogoča boljše pospeške in učinkovitejšo izrabo dodatne moči, ki jo ponuja motor. Pokrov motorja je tako v celoti iz kompozitov CFRP in je 25 odstotkov lažji od aluminijastega pri običajnem M3, iz kompozitov je tudi streha. Celo notranja konzola je 30 odstotkov lažja od osnovne.

BMW M3 CS - 2
(Foto: arhiv proizvajalca)

Od 0 do 100 km/h bo pospešil v 3,7 sekunde (po nekaterih podatkih 3,9 sekunde), števec pa se bo ustavil pri 280 km/h. Temu so prilagodili tudi izpušni sistem. Športna verzija omogoča različna rohnenja, glede na to, kakšen način vožnje voznik izbere (omogoča 3 načine vožnje), pri čemer se uravnavanje blažilnikov optimalno nastavi s prilagodljivim podvozjem. Znižano težišče omogoča večjo agilnost, bolj dinamično vožnjo.

Platišča so iz lahke aluminijaste litine z 10 kraki. Pri obliki so navdih menda črpali pri dirkaški seriji DTM. Serijsko so kombinirana z dirkalnimi pnevmatikami Michelin Pilot Sport Cup 2 z velikostjo 265/35 ZR 19 spredaj in 285/30 ZR 20 zadaj. Za doplačilo namestijo karbonsko-keramične zavore.

Zunanjost so pri CS nekoliko prilagodili, da so izboljšali aerodinamiko in omogočili doseganje višjih hitrosti in boljših pospeškov. Dodali so večje odprtine na prednjem odbijaču, ki skrbijo za učinkovito hlajenje 6-valjnega agregata, malce so spremenili zadnji odbijač in dodali dodatke iz karbonskih vlaken. Zadnji difuzor je v celoti izdelan iz kompozitov CFRP.

Pri kombinirani vožnji naj bi imel porabo 8,3 l/100 km, emisije C02 pa 194 g/km.

Bolj športna je tudi notranjost. Pri materialih so se omejili na usnje in alkantro, sedeži so lažji in nekoliko drugače oblikovani kot pri osnovnem M3.

V notranjost najdemo kombinacijo usnja in alkantare. Na novo so vgrajeni posebno oblikovani in lažji M-sedeži, kakor tudi volan, ki je oblečen v sivkasto alkantaro. Med drugim je notranjost polna CS-oznak, ki obeležujejo to posebno serijo BMW M3.

Gre za omejeno serijo avtomobilov, s katerimi se bo ponosno vozilo 1.200 novih lastnikov. Nekaj manj kot pol naj bi jih namenili ameriškemu trgu, cena pa zaenkrat ostaja neznanka. Kot poudarjajo, novost združuje popolnost športne ikone in primernost za vsakodnevno uporabo v obliki športne limuzine s 4 vrati.

BMW M3 CS - 3
(Foto: arhiv proizvajalca)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3
Komentarjev: 1
 
marinchy111 26.11.2017 16:54:48
naslednji mesec ko dobim placo si ga grem kupit! :D
Več komentarjev