Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Katero znano Slovenko bi oblekli (slekli) v seksi Božičko?

najbolj seksi oprsje na svetu
Tesla Semi Truck - 2

Se začenja nova era tovornjakov?

N.J.
17. november 2017, 12:55
6
Velikost pisave:

Elon Musk se z električnih avtomobilov širi na večjo in težjo kategorijo. S svojim novim električnim tovornjakom je marsikoga pustil odprtih ust.

Tesla Semi Truck - 1
(Foto: AP)

Tesla Semi Truck je prvi električni tovornjak. Futuristični izgled, aerodinamičnost in izjeme karakteristike napovedujejo novo ero tovornjakarstva. Od 0 do 100 km/h bo polno obremenjen pospešil v 20 sekundah, njegova največja nosilnost pa bo 36.600 kg. Težišče je postavljeno nekoliko niže kot pri klasičnih tovornjakih, zaradi česar ima Tesla Semi boljši stik s podlago tudi pri višjih hitrostih.

Tesla Semi Truck - 2
(Foto: AP)

Izjemno zmogljiva baterija (do 80 odstotkov kapacitete se bo napolnila v le 30 minutah) bo omogočala doseg okoli 800 kilometrov pri avtocesti vožnji z maksimalno obremenitvijo. Vgrajena bo v šasijo, pod tla kabine, poganjali pa ga bodo kar štirje električni motorji, nameščeni na zadnjih kolesih. Porabil bo 1,25 kWh/km (2 kWh/milijo). Voznik bo na dolgi rok privarčeval tudi več kot 200.000 dolarjev na račun goriva, investicija pa naj bi se mu povrnila v 2 letih. 

Kabina je futuristična z dvema velikima zaslonoma na dotik. Na levem ekranu voznik spremlja funkcije tovornjaka in nastavitve, medtem ko je zaslon na desni strani voznika namenjen navigaciji in upravljanju radia. Tudi zaslona naj bi v prihodnje doživela posodobitve in prilagoditve.

Tesla Semi Truck - 4
(Foto: AP)

Ob straneh ima sicer nameščeni stranski ogledali, a vsak notranji zaslon v kabini tudi prikazuje posnetke dogajanja ob straneh, ki ga zajemata kameri, nameščeni na zunanji stranski ogledali.

Kameri sta del Autopilota, ki omogoča polavtomatsko vožnjo (kameri, ki spremljata dogajaje pred vozilom, sta nameščeni ob vetrobranskem steklu).

Tovornjak naj bi kljub številnim tehnoloških sofisticiranim dodatkom še vedno ohranjal določeno mero robustnosti. Upravljanje s tovornjakom bo po Muskovih besedah izjemno preprosto. Tesla Semi bo imel možnost polavtomatske vožnje, ki bo omogočala vožnjo v konvoju, vsi tovornjaki pa bodo med seboj lahko povezani, kar bo olajšalo upravljanje flote in iskanje najboljših poti.

Model, ki so ga predstavili, zaenkrat še nima prostora za ležišče, a naj bi v prihodnje dodali tudi to.

Elon Musk, ki stoji še za drugimi velikanskimi projekti (Space X, raketa Falcon 9, Hyperloop) je z novim tovornjakom dal vedeti, da Tesla z običajnim ni zadovoljna in da imajo ideje, s katerimi bodo spremenili pogled na električna vozila.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 6
 
san opas 19.11.2017 19:52:04
Musk dobi miljarde od naftarjev samo za to, da ne dela električnih avtomobilov.....
san opas 19.11.2017 19:52:52
Največji nategun nove dobe, mogoče ga nadmudri bitcoin----
 
peet001 19.11.2017 15:46:25
cena elektrike pa v nebo me pa zanima hijab za hlodovino na kamionu pa po gozdnih cestah se vozit sedaj je pa živi dokaz zakaj so direktorja kemiskega inštituta pospravl
vezuv_ 19.11.2017 13:49:50
ekran na levi, ekran na desni, hja kdo bo pa cesto gledal?
 
RamzesII 17.11.2017 17:41:29
Kako je grd, pa kdo bi to hotel voziti, je res tako težko narediti spodoben videz avta oz. tovornjaka. Ne vem zakaj je treba delati spake.
MotoK tips 18.11.2017 11:05:45
grd je ze, sam tle se gre za nizek zračni upor, ki ma tale tovornjak nizji kot tanov bugatti. Ne razmisljas kot podjetnik ampak clovek ki si bi rad lastil lep avto.
Več komentarjev