Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Project One, Mercedes

Prihaja čudežni avtomobil?

Ma.K.
06. september 2017, 00:08
7
Velikost pisave:

Motor, iz katerega bo vela brutalna sila, je šokantno majhen, to pa ni edino presenečenje avtomobilskega čudeža, ki naj bi ga pripravljali pri Mercedesu in za katerega naj bi bilo treba zelo globoko seči v žep: stal naj bi namreč kar 2,8 milijona ameriških dolarjev oziroma dobra 2,3 milijona evrov. Kaj vse si še lahko obetamo od modela 'Project One'?

Ko so pri Mercedesu izdali nekaj več podrobnosti o tem, kako naj bi bil videti njihov najnovejši 'Project One', so avtomobilske navdušence najprej potolkli s podatkom, da naj bi ta hiperavtomobil stal kar okoli 2,3 milijona evrov. No, to pa je bila skorajda tudi edina informacija, ki so jo izdali javnosti, saj o tem konceptnem avtomobilu (še) ni veliko znanega. Ne vemo, kakšne hitrosti bo dosegal, niti kako hitro bo pospešil do 100 ali 200 kilometrov na uro. Do sedaj so nam z nekaj napovedniki ponudili le blago idejo o tem, kako bi naj ta 'stvar' izgledala.

Po pomoč v dirkaško ekipo

Mercedes naj bi se s tem modelom klubu pestižnih jeklenih konjičkov pridružil leta 2019, ko namerava avtomobil ponuditi na trgu. Z njim namerava konkurirati več milijonov dolarjev vrednim vozilom, kot so denimo prihajajoči Aston Martin Valkyre, pa McLaren BP23 in Ferrari LaFerrari Aperta. Šef družbe AMG Tobias Moers je pred nedavnim z javnostjo prvič delil podrobnosti samega jedra projekta: vse naj bi temeljilo na pogonskem vezju in sistemu blažilnikov. Mercedesovi inženirji niso mogli samo vzeti največjega motorja, ki bi ga lahko našli, in ga strpati pod pokrov avtomobila ter vse prekriti z ogljikovimi vlakni in celotno zadevo označiti kot dobro.

Za pomoč so se oklenili tehnologije izjemno uspešne ekipe Mercedesa v formuli 1. 'Project One' največji del svoje privlačnosti upravičuje s svojim šestvaljnim 1.6-litrskim turbo motorjem. To se za tak tip avtomobila sicer morda res sliši zelo malenkostno, a imejte v mislih, da je ta stroj bližnji sorodnik tistemu, ki ga je poganjal dirkalnik Lewisa Hamiltona v zmagovalni sezoni 2015 formule 1.

Seveda so morali avtomobilu v primerjavi z dirkalnikom dodati določene stvari. Veliko teh sprememb se nanaša na to, kako poskrbeti, da bo motor dosegal določeno število vrtljajev in pri kakšni hitrosti. Motor je sicer standardna različica mercedesovih dosedanjih športnih avtomobilov, denimo 158.000 ameriških dolarjev (133.000 evrov) vreden AMG GTR, zasnovan in prilagojen tako, da doseže maksimalno moč na 6.500 vrtljajih na minuto. To omejuje segrevanje in obrabo, omogoča nekoliko večjo toleranco notranje opreme, podaljšuje življenjsko dobo motorja in zmanjšuje vibracije.

@MercedesAMG has just teased the #ProjectOne again. They also revealed it will have over 1000hp & top out at 338 kph!

A post shared by Mercedes-Benz Richmond (@mercedesbenzrichmond) on

Dirkalnik formule 1 doseže več kot dvakrat toliko, torej okrog 13.500, vrtljajev na minuto, a motor vozila 'Project One' bo veliko bližje dirkalniku kot pa modelu GTR. Majhen motor bo rdeče območje dosegel pri nepredstavljivih 11.000 vrtljajih. Kot pri dirkalnih avtomobilih bo imel menjalnik osem prestav, lastnik pa bo lahko prilagajal, ali bo ta ročni ali avtomatski.

Čemu tako visoka cena?

Tako majhen motor bo lahko opremljen z več kot 700 konjskimi močmi, kar je več kot boste kadar koli potrebovali, a niti približno dovolj za ceno, ki naj bi jo bilo treba odšteti za 'Project One': vrtoglavih 2,8 milijona ameriških dolarjev (2,3 milijona evrov). Dodge Demon denimo stane 'le' 85.000 ameriških dolarjev (dobrih 71 tisoč evrov), pa ima pod pokrovom več kot 800 konjskih moči. Kaj je torej Mercedesova dodana vrednost? V podjetju pravijo, da so njihovi inženirji obe sprednji kolesi opremili z akumulatorskim električnim motorjem za še dodatnih 161 konjskih moči. In to naj bi potem pomenilo, da bo imel avtomobil več kot tisoč konjev.

A veliko pomembnejša kot moč motorja naj bi bila možnost nastavitve obračanja koles prek računalnika, kar naj bi omogočalo varnejše in bolj nadzorovano delanje zavojev. Tretji električni motor naj bi turbopolnilniku omogočal, da ves čas prilagaja optimalno delovanje. Avtomobil naj bi bilo mogoče voziti tudi izključno na električni pogon, če bo lastnik to želel, opremljen pa naj bi bil še s shranjevalnikom energije. A izključno na elektriko naj bi voznik lahko prevozil samo 35 kilometrov. Poleg tega naj bi bil sistem za blaženje udarcev nastavljen tako, da bo avtomobil, glede na hitrost vožnje, sam prilagajal višino, kar naj bi preprečevalo, da bi se avtomobil dvignil. Obstaja velika verjetnost, da bo posledica tega večja aerodinamičnost avtomobila, da bodo pnevmatike tako rekoč zlepljene z asfaltom tako med vožnjo po ravnini kot tudi na ovinkih – in to baje brez žrtvovanja hitrosti.

Vsa omenjena tehnologija, ki naj bi bila vgrajena v 'Project One', naj bi določala vrtoglavo visoko ceno, ki pa naj bi bila le osnova. Mercedes naj bi namreč že namignil, da bo treba glavne pogonske dele avtomobila zamenjati na vsakih 50 tisoč kilometrov, ki jih povprečni voznik naredi v vsega dveh letih. A prepričani smo, da 275 bodočih kupcev (toliko avtomobilov naj bi namreč izdelali) tega jeklenega konjička ne bo uporabljalo za vsakodnevno vožnjo. Pa tudi če bi ga: če bodo imeli krepka dva milijona evrov za nakup, bo tistih dodatnih nekaj sto tisoč evrov vsaki dve leti zanje verjetno mala malica.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,7
glasovi 3
Komentarjev: 7
 
exdetektiv 09.09.2017 19:19:53
vsakih 50tisoč km ...ne ga lomit ...pri moji stari krtinji pa zdaj komaj pri 350tisoč km ...mečka dej ti mal pušni mojemu caru. ...
BMWmunja 08.09.2017 21:07:16
Kot sem pričakoval: video prikazuje vse mogoče, samo tistega ne, kar se pričakuje.
 
JTM-admin 08.09.2017 14:55:48
GTR GODZILA ga pomete na pisti, ravnem z mesta skratka, da ne govorim da stane 10x manj....
bgko 08.09.2017 17:14:18
Ne seri. Serijski GT-R že ne. Z nekaj $10k predelav ga pa popolnoma vsak avtomobil.
ata_jez 08.09.2017 14:05:52
Mehaniki iz F1 so tudi vključeni v ceni?
hotchilipoper 08.09.2017 11:37:06
Prav primeren za naše “avtoceste“
 
6Txpwn 07.09.2017 22:01:50
Valkyrie***
Več komentarjev