Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Genesis Essentia

Prestižni električni športnik

N.J.
11. april 2018, 07:52
1
Velikost pisave:

Od nič do 100 kilometrov na uro v 3 sekundah, visoka tehnologija in eksotični videz – vse to in še več je novi električni športnik Genesis Essentia.

Genesis Essentia
(Foto: Profimedia)

Trenutno je to le koncept, a športno in hkrati elegantne linije in izjemne karakteristike vseeno vsakega pustijo odprtih ust. Gre za prvo električno vozilo hyundaijeve prestižne znamke Genesis, ki v drobovju skriva lahko monokok iz karbonskih vlaken, večmotorni električni pogonski sklop in notranjost, ki jo je mogoče povsem prilagoditi željam in potrebam posameznika. Oblikovali so ga, kot pravijo pri podjetju, kot »sposobnega in navdušujočega športnika, ki je zasnovan tako, da z njim lažje premagujemo kompleksnost modernega življenjskega sloga«.

Osupljivi električni avtomobil bo od 0 do 100 km/h pospešil v 3 sekundah.

Genesis Essentia
(Foto: Profimedia)

Da je koncept prepoznaven že na daleč, poskrbi izjemna silhueta. Pri ustvarjanju essentie je ustvarjalce navdahnil ikonični gran tourismo, pod obliko koncepta pa se je podpisal Luc Dunckerwolke. Predvsem so po gran tourismu prevzeli dolg pokrov motorja in nekoliko nazaj pomaknjeno kabino. Osrednji del je izdelan iz karbonskih vlaken, težišče je postavljeno nizko pri tleh. Nizko v sredinskem tunelu in ne pod potniki pa je postavljen tudi baterijski sklop, kar omogoča, da je celotna linija strehe izjemno nizko.

Šasija je, kot rečeno, izdelana iz karbonskih vlaken, prednji del spominja na 'nos' dirkalnikov F1, vzmetenje je nekoliko izpostavljeno. Vozilo ima tipične genesisove štirikotne luči, ki uporabljajo lasersko tehnologijo. Luči, ki so integrirane, so tanke, a izjemno močne.

Oblika je izjemno aerodinamična, vrata se odpirajo kot orlova krila; v ta namen ni ključavnice, pač pa so v B steber namestili senzor za prepoznavo prstnega odtisa in senzor za biometrično prepoznavo obraza.

Povezava med vozilom in voznikom je maksimalna, trdijo. Oblikovalci so odstranili vso nepotrebno navlako in se osredotočili na detajle. »Našo nalogo vidimo v tem, da kot oblikovalci luksuznih avtomobilov ustvarimo predmet poželenja, strast in inspiracijo s poveličevanjem kulture in presežemo pričakovanja v tehnološkem smislu in povezljivosti.«

Genesis Essentia
(Foto: Profimedia)
Genesis Essentia
(Foto: Profimedia)

Notranjost je futuristična, v modernih barvnih kombinacijah, sedeži so usnjeni v barvi konjaka, centralna konzola pa v modri barvi. Armaturna plošča je kombinirana z aluminijem in steklom. Plošča z velikim zaslonom na dotik prikazuje vse pomembne informacije, omogočena pa je tudi komunikacija med vozili, s čimer se povečuje varnost: omogočeno je namreč obveščanje o morebitnih zastojih, nesrečah. Pametni sistem zbira informacije o voznikovih navadah in predlaga primernejše poti. Ob izbiri poti prilagodi tudi način vožnje.

Essentia nudi tudi povezljivost z mobilnimi napravami in hišnimi napravami. Voznik lahko tako kar iz avta upravlja z domačim gretjem, lučmi, daje dovoljenja za dostavo paketov do doma ... Sitem za prepoznavo glasu dovoljuje dvosmerno komunikacijo in nadziranje vozila. Preko centralnega sistema je mogoče tudi izvesti finančne transakcije preko mobilne banke.

Do leta 2021 naj bi izdelali 6 takšnih vozil, navajajo pri Genesis, cena pa zaenkrat ostaja neznanka.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 1
 
Mark Šavija 11.04.2018 14:08:54
rimac
Več komentarjev