Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

patent

Pred 125 leti se je spremenil svet avtomobilizma

N.J.
22. februar 2018, 20:53
3
Velikost pisave:

Pisalo se je leto 1893. Prav na današnji dan, 23. februarja, je nemški inženir Rudolf Diesel patentiral motor, brez katerega se svet avtomobilizma ne bi razvijal tako, kot se.

patent
(Foto: Profimedia)

Je klasičnim motorjem odklenkalo?1

Rudolf Christian Karl Diesel se je rodil leta 1858 v Parizu. Šolal se je v Nemčiji na industrijski šoli v Ausburgu in nato nadaljeval s šolanjem v Münchnu. Med drugim je bil asistent Carla von Lindeja, ki je izdelal prvi moderni zamrzovalnik. 

patent
(Foto: Profimedia)

Raziskoval je področje termodinamike, specializiral se je za delovanje parnega motorja. Po eksploziji, do katere je prišlo med enim izmed testiranj in ki je poškodovala njegov vid, se je odločil razviti nov tip motorja. 

PREBERITE: To so prednosti in slabosti električnih vozil!

Leta 1886 je Karl Benz patentiral svoj tip motorja. Dodeljen mu je bil nemški patent št. 37435. Njegov prvi avtomobil je uporabljal Benzov enocilindrični štiritaktni motor s prostornino 954 cm3. Malce zatem je Diesel objavil razpravo z naslovom Teorija in konstrukcija učinkovitega toplotnega stroja, ki bo nadomestil parni stroj in današnje motorje z notranjim zgorevanjem (Theorie und Construktion eines rationellen Wärmemotors zum Ersatz der Dampfmaschine und der heute bekannten Verbrennungsmotoren), kjer je pojasnil osnovo svojega dela in izum dieselskega motorja. Leta 1893 je tudi izdelal svoj motor z notranjim izgorevanjem z boljšim izkoristkom in daljšo življenjsko dobo. Dodelili so mu patent št. 67207.

PREBERITE: Avtomobilom z motorjem z notranjim izgorevanjem so šteti dnevi!

patent
(Foto: Profimedia)

Njegov patent je predvideval vbrizg goriva v cilinder motorja tik pred koncem kompresije. Zrak je tedaj že ogret na izjemno visoko temperaturo. Motor za vžig ne potrebuje vžigalnih svečk. Že takoj leta 1893 mu je podporo pri razvoju izkazal Heinrich von Buz, direktor družbe MAN, ki ga danes poznamo predvsem kot proizvajalca tovornjakov in pogonskih motorjev.

Smrt zavita v tančico skrivnosti

Kar 10 dni nihče ni vedel, kje je Diesel, po tem ko se je 29. septembra 1913 v Antwerpnu vkrcal na parnik Dresden, da bi odpotoval v London na poslovno srečanje, a tja nikoli ni prispel. Čez 10 dni je posadka nizozemske ladje med plutjem po Rokavskem zalivu naletela na že razpadajoče truplo. Pustili so ga v morju, vzeli so le osebne predmete, na podlagi katerih je sin znanega izumitelja Eugen Diesel potrdil, da je bilo najdeno truplo truplo njegovega očeta.

Kaj točno se je dogajalo na morju tiste dni, je bila stvar ugibanj. Ali je storil samomor ali je bil ubit - krožilo je več različnih teorij. Kasneje se je izkazalo, da je veliki izumitelj bankrotiral, v svoj dnevnik, ki ga je imel s seboj med domnevnim potovanjem v London, pa je poleg datuma 29. september 1913 narisal križ. S tem so nekako potrdili, da je najverjetneje storil samomor.

patent
(Foto: Profimedia)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 3
Mladen sir 23.02.2018 22:23:27
30 let vozim samo dizle pa na pamet mi ne pride da si kupim električno vozilo raje če bi imel denar ga vložim v tovarno z dizelskimi vozili .
 
bublika 23.02.2018 09:17:29
Ja sedaj pa želijo ukiniti proizvodnjo dizelskih motorjev (in celo bencinskih). Kaj mislijo brihtneži da je proizvodnja elektrike za tako število vozil brez vplivov na okolje? Nemumnost!!!
BŠK 23.02.2018 14:21:52
Bravo, drugače pa končno en poučen članek in ne nek rumeni tisk, kajne?
Več komentarjev