Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

supersonično letalo

Pok ob preboju zvočnega zidu? To je preteklost!

N.J.
12. april 2018, 08:12
3
Velikost pisave:

Nasa je pripravljena na nov korak v razvoju supersoničnih letal. Nova pogodba, ki so jo sklenili, je vredna kar 247,5 milijona dolarjev (201 mio. evrov), nova letala pa naj bi bila izdelana do leta 2021.

supersonično letalo
(Foto: NASA)

Nova Nasina tehnologija naj bi omogočila, da pok pri preboju zvočnega zidu ne bi bil več tako glasen in moteč, temveč bi glasen pok spremenila v nežnejši 'bum'.

PREBERITE: Strah in trepet nasprotnikov ZDA

PREBERITE: Izjemen posnetek iz Mach Loopa

Letalsko podjetje Lockheed Martin Aeronautics s sedežem v Kaliforniji je bilo izbrano za samo izdelavo letal. Letala morajo izdelati do konca leta 2021, odgovorni pa so za dizajn in izdelavo poskusnih letal ter vgradnjo Nasine tehnlogije. Poimenovali jih bodo X-plane.

PREBERITE: Z novim concordom v 1 uri iz Londona v New York

Letela bodo na višini okoli 55.000 čevljev (16.764 metrov) s hitrostjo 940 mph (1.513 km/h), pri preboju zvočnega zidu pa bo slišati, kot bi zaprli vrata avtomobila. Kot pojasnjujejo na spletni strani Nase, bo zaznana raven hrupa okoli 75 decibelov (75 PLdB).

Nasi bo Lockheed Martin letala dostavil do leta 2021, nato pa bo agencija izvedla še dodatna testiranja delovanja tihe supersonične tehnologije.

V začetku leta 2022 namerava Nasa z X-plane letali leteti prek določenih mest v ZDA in zbrati podatke prebivalstva o tem, kako moteči so bili leti. Zbrani podatki naj bi bili temelj za izdelavo novih mednarodnih regulacij in regulacij ZDA glede uporabe letal, ki letijo z nadzvočno hitrostjo nad kopnim. Tehnologija bi pomenila velik korak naprej za vse komercialne tovorne in potniške lete, saj bi omogočala uporabo supersoničnih letal tudi v te namene in s tem omogočala hitrejše in boljše povezave.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 3
 
selector 15.04.2018 11:12:19
sprememba regulacij za cel svet, drugače več šuškov v njihovo blagajno, oni pa edini s to tehnologijo, ki jo bodo seveda za 200x vrednost prodajali celemu svetu, če bo želelo letalo normalne "tarife" za prehod ameriškega ozemlja :) kako prodati tehnologjo? izvedba, test, sprememba regulacije, nabitje cene slišnosti zvoka, tožbe... vsi majo neki od tega :))
 
RamzesII 14.04.2018 10:14:29
Torej bodo tovrstne dejavnosti lahko celo prikrili, saj se ne bo slišalo če ... kaj pa druge oblike valovanj.
ni_mi_vse_eno 12.04.2018 17:45:24
Za 200 miljonov bi imeli supersonično letalo, ampak bomo raje investirali miljardo in pol v drugi tir. ☺
Več komentarjev