Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
hipoksija

Hipoksija med vojaškimi piloti: Nihče ne ve, kaj se dogaja!

N.J.
22. september 2017, 14:51
0
Velikost pisave:

Več letalskih nesreč se je že zgodilo  zaradi pomanjkanja kisika, ko je pilot izgubil zavest in je letalo nadaljevalo pot po avtopilotu in nato strmoglavilo. V ameriškem vojaškem letalstvu zdaj testirajo nov sistem, ki bi pomagal ravno v takih primerih.

cobham sistem

Ameriško vojaško letalstvo preizkuša poseben sistem, ki nadzira dihanje in zaznava spremembe v okolju, torej v pilotski kabini. Sistem je razvilo podjetje Cobham, njihov prvotni načrt pa je najprej ugotoviti, kaj povzroča, da ameriški piloti množično trpijo za simptomi, sicer značilnimi za hipoksijo.

Kot poročajo ameriški mediji, ameriška vojska ne ve točno, kje je srž te težave, prav tako s temi podatki ne razpolagajo niti še pri Cobhamu. »Nihče ne ve, kaj se dogaja,« je dejal Rob Schaeffer, menedžer v razvojnem oddelku Cobham Mission Systems Division. Prav novi sistem naj bi po njegovem mnenju omogočal, da bi lahko kmalu prišli težavi do dna.

hipoksija
(Foto: Darpa)

Zaenkrat so ameriškim vojaškim pilotom v USAFSAM (U.S. Air Force School of Aerospace) dostavili 8 takšnih testnih monitorjev. Še 8 jih bodo prejeli. Interes za tovrstne naprave je menda tudi pri ameriški vojni mornarici.

Posodobitve opreme so na vidiku tudi pri britanskem vojnem letalstvu. Svoje F-35 naj bi opremil z novimi jopiči in maskami. Novi jopiči naj bi tehtali le slabih 5 kilogramov, s čimer se bo zmanjšal pritisk na prsni koš in pljuča.

Cobhamov sistem vsebuje monitorje, ki nadzirajo vdihe in izdihe uporabnika in ga je mogoče pospraviti v žep letalskega jopiča. Monitor pri vdihih meri pritisk kisika, temperaturo, pritisk v dihalni cevi, vlago in še nekatere druge parametre. Monitor, ki nadzira izdihan zrak, meri prav tako pritisk kisika, količino ogljikovega dioksida v izdihanem zraku, pritisk na masko in nekatere druge spremenljivke.

Junija so pri ameriškem letalstvu bili prisiljeni prizemljiti nekatere njihove lovske bombnike F-35, saj so piloti poročali o simptomih hipoksije med letom. Gre za pojav, pri katerem oseba zaradi pomanjkanja kisika izgubi zavest. Posledica je lahko začasna kognitivna ali fiziološka okvara ter morebitna izguba zavedne dejavnosti. V zadnjih letih so o hipoksiji poročali tudi piloti lovca F22, F/A-18 Hornet in T45 Goshaweaircraft. Težavi več pozornosti namenjajo vse od leta 2010, ko je pilot lovca F-22 zaradi hipoksije izgubil zavest in se smrtno ponesrečil.

Hipoksija in posledično nezavest se lahko pojavita sicer tudi on nedelovanju sistema uravnavanja zračnega tlaka. Pred dobrim desetletjem se je prav to pripetilo na poletu ciprske družbe Helios Airways nad Grčijo. Vsi potniki na krovu in člani posadke, izjema je bil le eden izmed stevardov, so zaradi izklopljenega sistema padli v nezavest. Letalo je nadaljevalo pot po avtopilotu, dokler mu ni zmanjkalo goriva in je strmoglavilo.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev