Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Veste, na kaj se pripravlja ta Slovenec

Veste, na kaj se pripravlja ta Slovenec?

Tudi Slovenca na prestižnem reliju Monte Carlo

M.J.
15. marec 2012, 11:52
0
Velikost pisave:

Na letošnji že 13. Rally Monte Carlo po vrsti, namenjenemu za avtomobile na alternativne vire energije, se odpravlja tudi slovenska posadka. Primož Lemež in Borut Mavsar se bosta s konkurenco pomerila v citroenu C zero. Tekmovala bosta v kategoriji električnih avtomobilov za vsakdanjo uporabo.

Primož Lemež je kot dolgoletni novinar, ki spremlja relije za svetovno prvenstvo, dobil prestižno povabilo Automobile Club de Monaco za udeležbo na tem reliju: »Sem ter tja kakšnemu povabilu enostavno ne moreš reči ne. In to je prav gotovo eno izmed takih vabil. ACM je eden najprestižnejših avtomobilskih klubov na svetu, z dolgo tradicijo, ki organizira celo vrsto najprestižnejših tekmovanj, da niti ne naštevam vseh. Poleg formule 1 in relija za svetovno prvenstvo, pa vse večji pomen dobiva tudi reli, ki se ga bova udeležila z Borutom,« je povedal Lemež.

Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 2
Primož Lemež v akciji

Primož Lemež sicer nima bogatih tekmovalnih izkušenj, vendar jih na tem reliju niti ne bo potreboval: »Gre za točnostni reli. Organizator v pravilniku določi čas, ki ga mora doseči posadka na določenem odseku ceste. Vsaka sekunda, ki pomeni odmik od predpisanega časa, je kazenska točka. Naj povem, da gre za iste odseke, po katerih poteka tudi reli za svetovno prvenstvo. To so vse prej kot enostavne ceste za vožnjo. Tudi zato, ker se vsaka prekoračitev hitrosti za več kot 20 km/h kaznuje s kar 1.800 kazenskimi točkami. Enako pa se ti zgodi, če se pelješ nevarno počasi, ker loviš pravi čas. Po delu, ki gre navkreber, bo potrebno biti zelo previden z energijo. Ves čas bo potrebna maksimalna zbranost, osredotočenost tako na cesto in hitrost kot tudi porabo energije. Vesel sem, da bo moj sovoznik Borut Mavsar, ki ima s tovrstnimi reliji kar nekaj izkušenj. Zase pa upam, da bom imel dovolj časa za temeljito pripravo. Po prvih kilometrih z električnim avtomobilom lahko povem, da je idealna linija vožnje s tem avtomobilom drugačna od prave dirkalne; morda je še najbolj podobna »dežni liniji«, kot jo poznamo pri dirkanju. Vendar pa je sama linija tisto, kar me še najmanj skrbi.«
»Vesel sem, da lahko sodelujem v ekipi skupaj s Primožem,« je povedal Borut Mavsar. »Tako povabilo, kot ga je dobil Primož s strani enega izmed najuglednejših svetovnih avtomobilskih klubov, je res velika čast in zato sem vesel in ponosen, da sem zraven! Kot gospodarstvenik pa sem presenečen nad skromnim zanimanjem slovenskih podjetij, ki smo jim omogočili sodelovanje na tem reliju, saj se bo v Monacu res zbralo veliko podjetij, ki krojijo evropsko in svetovno energetsko politiko, usmerjajo raziskave v razvoj alternativnih virov energije ali pa se ukvarjajo z avtomobilsko industrijo. Če se ukvarjaš s čim takim, na takem dogodku enostavno ne smeš manjkati. Vsi vemo, kaj pomeni Monte Carlo!« ni mogel Borut iz svoje menedžerske kože.

Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 9
ACM je eden najprestižnejših avtomobilskih klubov na svetu, z dolgo tradicijo, ki organizira celo vrsto najprestižnejših tekmovanj. (Foto: Arhiv prireditelja)

»Za sovoznika je tak reli skoraj zahtevnejši kot tisti pravi; tu je res treba biti pozoren na čas, ritem, hitrost ...« je za konec povedal Lemež. »Če velja v pravem reliju, da pomeni sovoznik 25 odstotkov uspeha ekipe, pa velja tu, da je sovoznik praktično pomembnejši kot voznik. Prepričan sem, da bo Borut več kot dobro opravil svoje delo!«
Doseg citroena C zero je 150 kilometrov, vendar pa se ta precej zmanjša, ko gre cesta navkreber. Sicer se da kar nekaj energije pridobiti nazaj, in sicer z vožnjo po klancu navzdol, vseeno pa bo 13. Rally Monte Carlo tudi za tega citroenovega malčka kar naporen. Avtomobil v tej kategoriji, kot že samo ime pove, ne sme biti kakor koli predelan, na kolesih morajo biti serijske pnevmatike.

Reli za električne avtomobile bo potekal od 23. do 25. marca, servisna cona bo na istem mestu, kot je med dirkami paddock formule 1. Celotna trasa, v kateri bo sodelovala tudi slovenska posadka, bo dolga 162 kilometrov, imela pa bo dve točnostni preizkušnji. Med obema preizkušnjama bo tudi postanek za polnjenje baterij.

 
 
 

 

 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 6
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 7
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 8
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 9
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 10
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 11
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 12
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 1
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 2
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 3
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 4
 • Na reli odhaja Monte Carlo tudi slovenska ekipa - 5
 • Veste, na kaj se pripravlja ta Slovenec
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 5,0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
5,0
glasov 5
Komentarjev: 0
Več komentarjev