Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

motocikel - 4

Pripravite motocikel na zimo

N.J.
05. december 2017, 08:07
0
Velikost pisave:

Pravijo, da za prave motoriste ni zime. A če ste se vseeno odločili svojemu konjičku privoščiti zimski spanec, je prav, da to storite tako, da ne boste imeli spomladi preveč dela s pripravo na novo sezono.

motocikel - 4
(Foto: iStock)

Poiščite primeren prostor

Številni motoristi živijo v bloku in nimajo svoje garaže, kjer bi lahko njihov motocikel v miru zimoval. V vsakem primeru poiščite prostor, ki je suh, če ste zanj našli le streho, pa ga pokrijte z namensko zaščitno ponjavo. Če boste uporabili navadbo rjuho ali odejo iz blaga, bo ta vezala vlago nase, če boste prekrili s polivinilom, pa lahko začne motocikel rjaveti oziroma se začne nabirati plesen (sedež).

motocikel - 2
(Foto: iStock)

Da bo lep in bleščeč

Po zaključku sezone motor očistite, osušite, spolirajte in povoskajte. Poliranje bo zgladilo površino, vosek pa bo zaščitil lak pred vdorom vlage. Oskrbite tudi vse odrgnine na laku, saj bi ob stiku z vlago lahko prišlo do korozije. Preostale kovinske površine kot so okvir in motor lahko zaščitite s tankih slojem maziva v razpršilu ali dobrim starim WD-40.

Poskrbite tudi za zaščito izpušnega sistema. V izpuh in oddušne odprtine napršite zmerno količino maziva v razpršilu, izpušno cev zamašite s koncem plastične vrečke. Poskrbite, da bo zaščitna ponjava prekrivala tudi izpušno cev!

Pnevmatike

Preverite tlak v pnevmatikah. Če vaš kompresor to omogoča, pnevmatike izpraznite. S tem boste iz pnevmatik spravili vso odvečno vlago. Pnevmatiki napolnite po priporočilu proizvajalca in jih premažite z zaščitnim sredstvom (seveda ne po tekalni površini). Nič ne bo narobe, če v pnevmatike spustite celo malce več zraka kot v sezoni. Idealno je, da motor preko zime počiva na centralnem stojalu ali posebnem podstavku, ki razbremeni pnevmatike. Če teh pripomočkov ne premorete, si lahko pomagate s stabilno leseno klado ali kosi kartonaste embalaže, ki jo podložite pod posamično kolo.

Akumulator

Nekateri pustijo akumulator priklopljen in vsake toliko prižgejo motor, da se ne izprazni. Vseeno je bolje, če med zimskim počitkom akumulator odklopite in ga shranite ločeno, čez zimo pa ga občasno polnite, da bo pomlad počakal v dobrem stanju. Električni sistemi namreč porabljajo električni tok tudi med izključenim kontaktom, prekomerno izpraznjenega akumulatorja pa ni mogoče ponovno napolniti. Večino sodobnih akumulatorjev je ’suhih’, nekaterim klasičnim akumulatorjem pa je potrebno za optimalno delovanje doliti destilirano vodo. Akumulator napolnite vsakih 14 dni, polnite pa ga z 10 % ’amperažo’ kot je navedena na akumulatorju – če gre za akumulator z 10 Ah, ga polnite s tokom 1 A. Akumulator ne izpostavljajte temperaturam pod lediščem.

Tekočine

Pred zimskim spanjem motor segrejte na delovno temperaturo in zamenjajte olje. Tudi če interval za menjavo olja še ni nastopil, se med izgorevanjem goriva tvorijo kisline in jedki plini, ki se akumulirajo v motornem olju. Priporoča se tudi menjava oljnega čistilca. S svežim oljem se boste izognili koroziji notranjih kovinskih delov, spomladi pa bo zagon motorja mnogo lažji.

motocikel - 1
(Foto: iStock)

Če je vaš motociklistični ponos tekočinsko hlajen, preverite stanje hladilne tekočine. ’Antifriz’ je potrebno menjati vsaki dve leti ali na 24.000 km ali po priporočilu proizvajalca. Ob menjavi naj bo motor topel in ne vroč! Če ga lahko držite z roko, bo temperatura ravno pravšnja. Ustrezno hladilno tekočino (navodila proizvajalca za uporabo motorja) v razmerju 50:50 razredčite z destilirano vodo. Po menjavi naj motor nekaj minut obratuje.

Priporočljiv interval menjave hidravlične zavorne tekočine znaša 18.000 km, oz. dve leti oz. po navodilih proizvajalca. Zavorna tekočina deluje higroskopično, kar pomeni, da nase veže vlago. Prekomerna vsebnost vlage povzroča korozijo v zavornem sistemu. Uporabite zavorno tekočino, ki jo predpisuje proizvajalec, če tekočine še nikoli niste menjali sami, to delo prepustite strokovnjaku. Če ne veste, kako po menjavi ’odzračiti’ zavorni sistem, se lahko prva pomladanska vožnja konča zelo slabo.

motocikel - 3
(Foto: iStock)

Rezervoar za gorivo skoraj do vrha (do roba nalivnega grla, da se bo gorivo lahko raztezalo) napolnite s svežim gorivom in dodajte aditiv za zimsko uporabo. Ko dodate aditiv gorivu, za 15 minut vžgite motor, da sveže gorivo napolni vbrizgalne šobe. Če je vaš motocikel opremljen s klasičnim uplinjačem, vam priporočamo, da dovod goriva čez zimo zaprete, iz uplinjača pa iztočite gorivo. Če bo vaš dvokolesnik počival več kot pol leta, vam priporočamo še podmazovanje valjev – odvijte vžigalne svečke in v vsak valj zlijte jedilno žlico motornega olja ali olja v razpršilu. Ozemljite vžigalne kable in z zaganjalnikom ’zavrtite’ motor, da se olje enakomerno razporedi po valjih. Dovod goriva naj bo zaprt! Privijte vžigalne svečke in pogonski agregat je nared za zimski počitek.

Za lepe in varne začetke

Po zimskem počitku, ko se boste odpravili na prvo vožnjo, nikar ne pozabite preveriti nivoja vseh tekočin, preverite, v kakšnem stanju so pnevmatike ...

Morda se vse skupaj zdi pretirano, a gre le za investicijo v vašo varnost, vaše življenje.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 6
Komentarjev: 0
Več komentarjev