Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Lahko bomo potovali hitreje od svetlobne hitrosti - 2

Lahko bomo potovali hitreje od svetlobne hitrosti

U.K.
24. september 2012, 08:22
17
Velikost pisave:

Slavni 'warp' pogon iz nanizanke Star Trek je očitno mogoč, tako vsaj pravijo znanstveniki, ki verjamejo, da ga bomo nekoč znali izdelati.

Mehiški fizik Miguel Alcubierre je bil prvi, ki je dejal, da je potovanje, hitreje od svetlobne hitrosti, mogoče. Tako imenovani 'warp' pogon naj bi izkoriščal luknjo v fizikalnih zakonih, ki preprečujejo, da bi materija potovala hitreje od svetlobe, in bi ukrivljal prostor ter čas. Vendar bi zato potrebovali ogromne količine energije. Takšno teorijo je podal Miguel.

Lahko bomo potovali hitreje od svetlobne hitrosti - 1
Tako naj bi izgledala vesoljska ladja prihodnosti! (Foto: NASA)

Zdaj pa so fiziki pri NASI začeli nadgrajevati njegovo teorijo in ocenili, da bi lahko izdelali pogon, ki bi porabil precej manj energije.

„Obstaja upanje,“ je na posebnem simpoziju dejal Harold White iz Johnson's Space centra. Po njegovem mnenju bi morala biti ladja v obliki žoge za ameriški nogomet in pritrjena na orjaški obroč. Ta obroč bi povzročil upogibanje prostora in časa. Spredaj bi se prostor skrčil, za ladjo pa razširil. Ladja sama bi ostala znotraj mehurčka ploskega časa in prostora, ki se ne ukrivlja. Tega svetlobna hitrost ne ovira. S tem bi potencialno lahko dosegli desetkratno hitrost svetlobne hitrosti, pri tem pa pravzaprav ne bi kršili fizikalnih zakonov.

Prejšnja preračunavanja so pokazala, da bi bila za takšno ladjo potrebna energija, kot jo ima planet Jupiter. Nove študije pa so pokazale, da bi, če bi bil obroč okoli ladje v obliki 'krofa' in ne ploščatega obroča, potrebovali približno toliko energije, kot jo je potreboval voyager 1, ki so ga v vesolje poslali leta 1977. Če pa bi lahko še dodatno nihali z intenziteto prostora in časa, bi lahko porabo energije še zmanjšali.

Tako se je vožnja s hitrostjo, višjo od svetlobe, nenadoma prelevila iz nepraktične v popolnoma mogočo.

White s sodelavci že testira mini verzijo 'warp' pogona. V bistvu poskušajo z laserji izdelati mikro verzije ukrivljanja prostora in časa. Gre za majhen korak na poti do pravega pogona, a je izjemno pomemben.

„Če bomo želeli postati civilizacija, ki bo potovala do drugih zvezd, bomo morali premišljevati izven znanih okvirjev. Morali bomo biti bolj drzni,“ je ob koncu dejal dr. White.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,6
glasov 12
Komentarjev: 17
thlv.coste 22.12.2012 22:15:36
malo drugače; )
ChampionsLeague17 16.12.2012 13:47:55
.. tako se premikajo vesoljci iz planeta na planet po vesolju .. Verjamem da so tile vesoljci ljudje ki so se razvili v ta bitja in se vračajo na zemljo s pomočjo tega kar bojo šele ugotovili pri NASA .. to dam kot primer.. najprej smo bli različni praljudje in prišli do človeka ki smo tako zgrajeni kot danes možnost da se v prihodnosti razvijemo v ta bitja in se vračamo nazaj v preteklost skozi takšna vrata kot jih ljudje videvajo po vsem svetu.. glej na : Amazing UFO opening Stargate Portal in the Sky
ChampionsLeague17 16.12.2012 13:18:36
s tem vozilom v obliki ameriške NFL nogometne žoge bi lahko prehiteli od Marsočkov al Vesolčkov Leteči Krožnik ali Leteči krof in bi jih lahko zlahka izsledili in celo uničili.. je pa možnost ki da so tile Vesočki naši ljudje iz prihodnosti ki jih je napovedal Nostradamos .. opisal je Ljudi z zabuhlimi obrazi s prihodnosti ki se vozijo z okroglimi vozili skozi čas in svetlobo in se premikajo z neverjetno hitrostjo iz enega konca na drugi konec galaxije.. zdj newem ali bi verjel temu ali ne. :)
hotchilipoper 03.11.2012 08:27:45
Z našim železnicam hahahahahahahahahaaha
ChampionsLeague17 16.12.2012 13:49:03
propadle bojo :D hehe
Yugoslavia1992 30.10.2012 12:25:09
ne ga srat da je mogoč...itak da je, saj Star treek je narejen in posnet glede na to kaj bi bilo v prihodnosti najbol mogoče
 
majorb 02.10.2012 10:06:28
sanje so nekaj najlepšega kar se ti lahko zgodi preden se zbudiš s prstom v riti. Ameri si še rakete za v vesolje ne znajo naredit, saj si jih sposojujejo od rusov, je pa dobro za kakšno filmsko uspešnico kjer zmagajo ameri, zgubijo pa vsi ostali.
 
Miki777- 26.09.2012 02:43:19
Halo, dobro jutro? O tem je pisal že sam Nikola Tesla... zdaj vsaj vemo zakaj so ga amerikanci (zionisti) imeli zaprtega v hotelski sobi do konca svojih dni... pri tem je moral skuriti skoraj vse svoje zapise. Kljub vsemu je preživela tudi ta ideja - vesoljskih ladij, ki jih sam omenja. Kljub vsemu je Nikola vedno trdil, da v vesolju obstaja neka snov po kateri potuje tudi svetloba; torej mehanski eter, kakor ga je sam imenoval, s tem je seveda negiral Einsteina. Pred desetletjem so seveda znanstveniki odkrili črno energijo in črno materijo, in se morali sprijazniti z dejstvom, da materijalno vesolje kot ga vidimo, zaznavamo z senzorji, predstavlja le pičlih 3% celotne mase... torej se odgovor na Teslin "mehanski eter" kar sam razkrije... snov, katera na nas vpliva veliko bolj kot vsa materija, kljub vsemu te "snovi" ne moremo meriti, zaznati, pa kljub vsemu je...
Eric Flat 25.09.2012 22:14:27
kar je zanimivo pri svetlobni hitrosti, je dejstvo da ko se približujemo svetlobni hitrosti, čas počasneje teče. To bi bilo nepraktično pri "warp" hitrosti. Obiskali bi najbližjo zvezdo, in za nas bi recimo preteklo par let potovanja, ko bi se pa vrnili nazaj na Zemljo, bi ugotovili da je na Zemlji minilo recimo 100 let...
kreten24 04.10.2012 10:11:22
Jah če ne razumeš pač ne razumeš nimaš kej.
Pandemia 02.11.2012 11:01:08
cas ni konstanta. v vesolju in ga sploh ni. cas je samo da si tocen v sluzbo in da lahko slavis bogove :-)
draghci 25.09.2012 20:28:32
Mah, sej vse to že Imajo, kaj se sploh gremo. Kar neko namišljeno znanost, ki je itak pod kontrolo UNIH, ki ne spustijo ven nič takega kar nas bi preveč vzdignilo in onemogočilo njihov stalni vir prihodka. Torej, to že vse je in ne bo nekoč ampak zelo kmalu!!!
 
FPVSLO 24.09.2012 13:56:33
Zelo dober odzivni čas imate. Ta teorija je bila objavljena leta 1994. Torej se 8 let po dogodku tukaj razpišete na to temo.
FPVSLO 24.09.2012 13:59:13
No pa še en manjši problem je tu. Tega stroja ni možno zgraditi glede trenutno tehnologijo. Tudi osnova fizike ni razvita za ta stroj, kaj šele praktična izgradnja. V kopiji članka ste pozabili omeniti, kaj vse preprečuje izgradnjo. V originalnem članku ne piše, da je to popolnoma mogoče ampak ravno obratno.
Perac 46 24.09.2012 15:45:17
warp res deluje! mi smo že od leta 1994 oddaljeni 18 let, ti samo 8 ;)
bambi321 24.09.2012 21:16:15
@FPVSLO ce so izumili elektriko,racunalnike itd. bodo tudi to
Več komentarjev