VISOKI OBRATI

Pazite, da vas ne nategnejo!

12.09.2018, 6:00
22
Nakup avtomobila je pomemben korak, še posebej, če ne kupujete le kupa pločevine, ki vas bo nekaj mesecev prevažala od točke A do točke B, temveč nameravate odšteti nekaj več evrov in si zagotoviti varno prevozno sredstvo za dlje časa. Za mnoge nakup novega avtomobila pomeni preveliko finančno breme, zato se odločijo za nakup rabljenega avtomobila. Če se za nakup rabljenega avtomobila odločate tudi vi, preverite, na kaj vse morate biti pozorni!

Nakup rabljenega vozila - 21
Nakup rabljenega vozila - 21/ FOTO: Aljoša Kravanja

Na tržišču je mogoče najti veliko rabljenih vozil, ki so odlično ohranjeni in zelo kvalitetni, zato nakup rabljenega vozila dandanes ne pomeni nujno nakupa slabega vozila. Vseeno pa je dobro, če se pred nakupom natančno pozanimamo o vozilu, ki ga nameravamo kupiti in njegovi zgodovini.

Najprej se osredotočite že na prodajalca. Če zatrjuje, da je vse že popravil pred prodajo, potem vozilo verjetno prodaja prav zato, ker ga je že ves čas popravljal in je sit vseh teh stroškov. Tudi odvračanje pozornosti in pavšalno odgovarjanje na vaša vprašanja ne more biti dober znak. V primeru, da prizna, da je bil avto zaleten, zahtevaje račun popravila, da vas ne bo prinesel naokoli. Lahko da je bilo popravil veliko več, kot vam jih je zaupal.

Preden se 'zaletite' v prvi avtomobil, si najprej določite okvirni znesek, ki ste ga pripravljeni nameniti za nakup avtomobila. Cene rabljenih avtomobilov so precej nižje, kot če bi kupili nov avto, a da ga ne bi preplačali, preverite cene na več portalih. Upoštevajte tudi stroške vzdrževanja – pozanimajte se o cenah rezervnih delov, servisa, kolikšna je poraba, katere pnevmatike boste uporabljali ...

Če točno veste, katero znamko in model avtomobila iščete, poiščite čim več takšnih primerov. Primerjajte jih med seboj – karakteristike, opremo, cene, ohranjenost. Računajte, da povprečen voznik na leto prevozi od 10.000 do 20.000 kilometrov, tako da če kupujete, recimo, dve leti staro vozilo z okoli 40.000 prevoženimi kilometri, utegne biti to dober nakup. V primeru, da ima toliko staro vozilo veliko več prevoženih kilometrov, je bilo verjetno uporabljano za službene namene, vsi pa dobro vemo, da običajno uporabniki veliko lepše ravnajo s svojimi avtomobili kot s službenimi, tako da pred nakupom takšnega avtomobila dobro premislite in se pozanimajte, kako je bilo vozilo voženo.

Nakup rabljenega vozila - 20
Nakup rabljenega vozila - 20/ FOTO: Aljoša Kravanja

Zgodovina avtomobila

Pred nakupom avtomobila se dobro pozanimajte o zgodovini avtomobila. Je bil avto uvožen? Od kod prihaja? Kdo je bil zadnji lastnik? Preverite vpise vservisni knjižici – kdaj in kje je bilo vozilo servisirano, kako redno je bilo servisirano. Preverite tudi številko šasije– naj se tista, odtisnjena na vozilu, ujema s tisto v dokumentih! Je prodajalec tudi lastnik vozila? Če ni, mora imeti pismeno pooblastilo za prodajo tujega vozila. To velja tudi v primerih, ko gre za vozilo na leasing.

Pogonski sistem in volan

Seveda ne pozabite na testno vožnjo. Imate vso pravico preizkusiti, kako se avto obnaša med vožnjo. Med vožnjo po ravnem za nekaj trenutkov spustite volan. Če bo vozilo zaneslo v eno ali drugo stran, zahtevajte odpravo napake, če ste resnično odločeni to vozilo kupite. V primeru zavijanja je treba opraviti optiko. Lahko da vozilo, če volan spustite, zavija, ker je bilo karambolirano.

Pomembno je tudi, da dobro preverite delovanje sklopke. Zaženite avto in pritisnite sklopko. Preizkusite, alipretikanje v vse prestavepoteka gladko, brez zatikanja, škrtanja in drugih težav. Prestavite v prvo prestavo. Obpočasnem spuščanju sklopkebi se moralo vozilo, ko je sklopka spuščena na približno 2/3, počasi začeti premikati. Mrtvega hoda ima lahko pedal sklopke največ 3 centimetre. Sklopko preizkusitetudi med vožnjo v strm klanec. Zategnite ročno zavoro in prestavite v drugo prestavo. Ob poskusu speljevanja bi moral motor hitro ugasiti. Sicer omenite, da sklopka drsi.

Med vožnjo volan ne sme 'poskakovati', tresenjepa pomeni, da kolesa niso uravnotežena. Kakšen jemrtvi hod volana? Volan se sme sicer zavrteti za največ dva prsta, ne da bi se prednja kolesa premaknila, Če je več, so lahko končniki obrabljeni, lahko so težave tudi pri volanskem prenosu (zobati letvi). Ugasnite motor in volan poskusite zavrteti. Če kaj poka ali škrta, potem je avto verjetno potreben popravila. Preverite tudi obrabljenost ležajev. To storite tako, da z roko močno zatresete kolo. Če imajo kolesa 'zračnost', potem so ležaji verjetno obrabljeni.

Kaj pa zavore?

Testirajte vozilo na različnih podlagah: na asfaltirani cesti, makadamski cesti, na hitri cesti, da vidite, kako se obnese pri višjih hitrostih, preizkusite ga v ovinkih, ne pozabite pa niti na preizkus zavor. Pritisk na zavoro ne sme biti premehak in ne sme se ugrezniti do dna. Zavorne oblogemorajo biti debele vsaj 5 milimetrov. Na zunanji strani diska je običajno rob, kjer zavorna obloga ne pritiska, in tam se lahko izmeri približno obrabo. Pri normalni vožnji se obrabi na 100.000 kilometrov do 0,7 milimetra, če je več, je bila vožnja očitno izjemno dinamična, lahko pa da je bilo vozilo veliko več voženo, kot je prikazano v servisni knjižici ali na števcu. Diskinaj ne bodo popolnoma zarjaveli. Če so popolnoma novi, se pozanimajte, zakaj.

Delovanje zavor preizkusite tudi med vožnjo. Pri počasni vožnji (nekje do 60 km/h) pritiskajte na zavoro. Tresenje volana pomeni bodisi obrabo diskov ali težave z zavornimi ploščicami. To pa seveda za vas kot kupce rabljenega vozila pomeni dodatne stroške.

Ne pozabite preveriti niti delovanja ročne zavore. Če jo morate 'zategniti' do konca, da avtona klancustoji pri miru, potem nekaj ni v redu. Preverite delovanje tudi tako, da jo zategnete pri nizki hitrosti.Zadnja kolesa morajo takoj blokirati. Pri nekaterih avtih lahko blokirajo prednja kolesa, zato bodite previdni.

Zunanjost avtomobila

Preverite vsa tesnilapri vratih, oknih, prtljažniku, da vam ne bi ob večjem nalivu kapljalo v kabino vozila. Če kje opazite vodne madeže, nekaj ne tesni dobro, kar lahko prinese dodatne stroške za popravila in težave z rjavenjem in vlago v avtomobilu. Natančno preglejte karoserijo in bodite pozorni na rjo ali korozijo. Preverite stanje pragov, blatnikov, robove vrat in prtljažnika, ali je kje kaj rje oziroma korozije. Nihče si ne želi, da bi njegov avto v roku nekaj mesecev po nakupu 'vzcvetel'.  Če opazite na določenem delu vozila drugi odtenek barve, je bilo vozilo verjetno karambolirano in popravljano.

Vožnja po avtocesti
Vožnja po avtocesti/ FOTO: iStock

Se stanje prevoženih kilometrov na števcu ujema s številko v servisni knjižici in stanjem vozila? Če ima vozilo, staro okoli 5 let, le okoli 30.000 prevoženih kilometrov, je mogoče dvoje: ali je avto vozila oseba le občasno (če morda kupujete od starejše osebe ali nekoga, ki avta resnično ne uporablja, je to mogoče), ali pa so bili kilometri prevrteni in je bilo vozilo veliko več voženo. Ali je vozilo več voženo, načeloma lahko ugotovite tudi med testno vožnjo. Če je bilo vozilo več voženo, kot kažejo podatki v knjižici ali na števcu, bo precej bolj od pričakovanega obrabljen tudi zavorni pedal, prav tako pa tudi prestavna ročica, volan, običajno pa je tudi naslon za roke bolj obrabljen. Če je bilo vozilo morda uporabljano za vožnjo v avto šoli, lahko med drugim izveste tako, da preverite, če so bile na sovoznikovi strani morda nameščene stopalke.

Ne pozabite na izpuh – na njem naj ne bo rje, prisluhnite mu tudi med vožnjo.

Notranjost avtomobila

Delujejo vsa stikala? Za klimatsko napravo, luči, pomikanje stekel, smerokazi, nastavitve zračenja, pa tudi notranja lučka? Pri pregledu notranjosti ne pozabite na morebitne praskein odrgnine, preglejte pa vozilo tudi pod sedeži in pod preprogami. V primeru, da zasledite vodne madeže, pomeni, da nekje v avto uhaja voda, kar pomeni težave z vlago in rošenjem stekel.

Preverite tudi, ali so pasovi ohranjeni in da niso nacefrani ob robovih, če lepo zdrsnejo nazaj v prvotni položaj oziroma se zatikajo. Kakšne so prevleke? Če je avto (pre)močno nadišavljen, je to znak, da je nekaj narobe. Morda prikrivajo vonj vlage, plesni, morda je bil prejšnji lastnik kadilec, pa so poskusili to prikriti. Če ste kadilec tudi vi in vas ne moti, potem v redu. Če pa veste, a bi vas vonj po cigaretah motil, se takemu avtu ognite, saj se vpitih vonjav ne boste tako lahko znebili.

Odveč ni niti, če preverite, kako je zvezan radio, če ni originalen. Napačno zvezan radio pomeni možnost, da pride do kratkega stika, to pa lahko povzroči požar v avtu.

Preverite tudi delovanje brisalcev in pomik stakel. Vsako zatikanje in škrtanje lahko pomeni dodatne stroške (za menjavo motorčka, recimo).

Pregled motorja in tekočin

Pri pregledu motorja bodite pozorni na morebitneoljne madeže. Če je sveže očiščen in bleščeč motor, lahko pomeni bodisi, da je prejšnji lastnik resnično skrben, lahko pa nekdo prikriva dejanske oljne madeže. Preverite tudi, ali so dolite vse potrebne tekočine. Če jih ni, vozilo najverjetneje ni bilo primerno vzdrževano in servisirano. Preverite tudi nivo olja. Če je olje popolnoma črno, ni bilo redno menjano. Če na kontrolni palici zasledite lesketajoče se delce, potem to nakazuje obrabljene ležaje ojnice. Prav tako preverite, ali je hladilna tekočina čista. Ta namreč ne sme biti umazana od motornega olja ali rje, prav tako pa je mora biti v posodici dovolj. Preverite tudi, če je dovolj zavorne tekočine.

Delovanje motorja preverite tako, da ga preprosto zaženite. Preverite hkrati delovanje merilca temperature (če je na delovni temperaturi, so motor že predhodno ogreli, zakaj, pa si lahko predstavljate) in prisluhnite, ali morda 'klenka' ali teče gladko? Bodite pozorni na vsak neobičajen zvok. Preverite tudi delovanje akumulatorja, in sicer ne sme biti težav niti v primeru, da v avtomobilu vključite vse večje porabnike (luči, klimatska naprava, radio ...). Ohišje akumulatorja mora biti celo.
Avto nikakor ne sme ugasniti sam od sebe. Prisluhnite motorju med vožnjo, pri tem pa ugasnite prezračevanje in radio, da vam kakšen šum ali pok ne bi ušel. Pri hitrem pospeševanju ne sme šklopotati, če nenadoma spustite plin, pa ne sme pokati iz izpuha. Če se pri tem še močno zakadi iz izpuha, potem obstaja možnost, da vas kmalu čaka menjava katalizatorja, kar pa ni poceni.

Preden kupite avto, raje trikrat preverite, kot pa da se delate 'fine', plačate in domov odpeljete kup pločevine, za popravila katere boste porabili več, kot ste odšteli za nakup.

Moški in avto
Moški in avto/ FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

hhmmm
18.09.2016, 6:50:44
+5
Heh, kupil dve leti staro Laguno DIZEL, službeni avto, 108000 prevoženih, torej glih pred servisom, kar je navada za podjetja, da prodajajo pred servisom. 9 let pozneje, 260000 na števcu, avto ne kadi, prva turbina, še moj osebni mehanik mi pravi, da sem jo nekje drugje zamenjal, renojeve turbine ne zdržijo toliko... Še na vsak izlet, izven meja Slovenije, gremo z mojim avtom, ker kolegi vozijo nemce, italijane, švede in britance, ampak morejo prvo avto pelat mehaniku, da ga pregleda in pripravi na 3000 km dolgo pot :))) lahko se je pa norčevat iz mene, kadar mi okno crkne: ah francozi...
hhmmm
18.09.2016, 6:55:06
0
Drugo leta ga prodam, ker sem končno našparal za novega dve leti starega, ki ima vse kar si želim, za tega mi pa v vrsti stojijo, še nad povprečno ceno ga bom prodal, samo zaradi mašine in mehanskih delov. Zunanjost pa je v slabem stanju, ker ne gledam kje parkiram in ne norim, če mi gdo v parkirni hiši butne avto z vrati. Nekaj prask je, ena je celo rjo si omislila, pa v zadnjih neurjih mi ga je še toča poškodovala, čeprav moraš dobro pogledati, da vidiš vdrtine. Je sicer zavarovan proti toči, mogoče to uredim pred prodajo...
BURGA
09.01.2017, 14:08:49
Se pa ne voziš prav veliko, jaz naredim na leto 40 do 50.000 km. Kakšnih 1000 evrov boš pa morda dobil za njega.
BMWmunja
09.01.2017, 19:33:45
Kdaj pa te služiš za life. Vozakanja po svetu ti po moje ne bo nihče plačal...
Mc Mcmarco
15.09.2016, 5:11:26
+7
Prvemu bralcu tega "kao" članka, ki se odloča za nakup rabljenega vozila toplo priporočam, da na ogled povabi avtorja zgornjega pisanja. To bi bilo zanimivo za skrito kamero, da vidimo kako ga bo prodajalec "steral"... PS - lepo vas prosim novinarji, nehajte s pisanjem bedarij....
ssbobo
19.01.2017, 20:22:29
+2
steral ga bo SAMO DILER ne pa prodajalec
kurcvasgleda01
14.09.2016, 15:23:38
+26
24ur...kupiti avto na tak način kot vi opisujete je res najbolje kupiti novega..ali pa peš hoditi...
BMWmunja
09.01.2017, 19:34:40
+2
...ali pa si vzeti teden dni časa...
berglander
14.09.2016, 10:01:02
+19
glede na nasvete 24 ur, pa je edino pravo, da kupiš nov avto, saj po njihovem vsaka sled obrabe pomeni, da je avto zanič.......
DeBill
14.09.2016, 13:59:29
+5
pa tudi pri novih se bi sprdali
berglander
14.09.2016, 9:50:50
+1
upam, da je bil pred 6 leti kupljen dizel moj zadnji rabljen avto......160,000 km ko sem ga kupil, 5 let v redu, potem pa jojprejoj. turbo, senzorji, spet turbo, drago ko satan..............
berglander
14.09.2016, 9:51:17
+5
vsak dan nekaj novega, ko LIDL......
DeBill
14.09.2016, 14:00:05
0
pa kaj ne veš, da ga šutneš, čim stroški presežejo 5'% vrednosti?
Ptujčanxxl
14.09.2016, 9:03:06
+15
Redko kaj komentiiram a tole pa bom. Povprečen voznik prevozi 10000 do 20000 km letno ??? Če bi kje na tržišču dobil tak rabljen avto ga takoj kupim. Večina preprodajalcev kupuje avte v tujini in jih vozi v slovenijo ker so na tujih tržiščih bistveno cenejši. Kilometri so skoraj v večini prevrteni navzdol ! Povprečen evropejec ( tudi Slovenec ) naredi letno med 40000 in 50000 km. Moj primer: do službe imam 70 km ( 140 na dan ) in z ostalimi relacijami mi je uspelo v treh letih in 3 mescih na števcu nabrat 180000 km. Sem torej nadpovprečni voznik, ker imam do službe 70 km ? Preverjanje vsega napisanega na rabljenem avtu !? Kdo od nas pa je sploh sposoben vsega tega ? Pa saj nismo avtomahaniki ! Nekoč sem vse avte sam servisiral ( Yugp 65A, Golf 2 in še delno Hyundai Akcenta ........ sedaj še samo dolijem tekočino za stekla, vse ostalo pa veselo na servis. Če kupuješ rabljen avto je najbolje prosit kakšnega mehanika, da gre z tabo ali pa zapelješ avto na tehnični pregled. Vse ostalo je pa za nas navadne uporabnike avtomobilov ...znanstvena fantastika.
berglander
14.09.2016, 9:58:28
+7
tisti ki prevozimo 10 do 20k letno, prodajamo avte stare 10 let. to se pa ve, kako izgleda, ane....
dadinho10
14.09.2016, 11:13:33
+5
@ptujcan.... 3/4 tega omenjenega v clanku ti ne odkrjejo niti pogledajo na tehnicnem... tako preprosto je..... je pa res, da je clanek tako napisan, da je vse kar se naredi z nekim skritim razlogom...zakaj so diski novi? zakaj je avto bil prej na servisu? zakaj tako disi? zakaj je notranjost cista? zakaj ni masnih madezev, ce pa so pa tudi ni ok, ker spusca... ce cvili zakaj cvili, ce ne pa zakaj ne... mislim, vse je to ok, amapk treba je povedati kaki avto kupujemo, prvo kaki rang, cena, ter starost...ce kupujes leto dni starega passata, ali 15 let punteja, mislim da ti nasveti ne morejo biti enaki......
DeBill
14.09.2016, 14:01:14
+6
10 let star avto od nedeljskega voznika je v bistvu ornk boljši kot 3 leta star od fjakerja
extradeluxe
14.09.2016, 15:30:18
+1
Jas prodajam avto ki je delal 15000 na leto, 6 let. Avto je kot nov.
BMWmunja
09.01.2017, 19:38:37
Te pa ga ne prodaj. Ali so ti vozniško vzeli...?
Mladen sir
12.09.2016, 13:21:33
-9
Menjam dva SKUTERJA 049 ccm za OSEBNO VOZILO.Eden skuter je znamke SYM Euro-x letnik 2009 reg,je do 2017 drugi je Yonwey Peda letnik 2011 reg.tudi do 2017.Oba sta vozna in pisana name,skupna cena obeh nekje 1300€.Menjam za disel vozilo Megana,Octavijo,Corso nad 2002 naprej vozilo za nekje enako ceno oz.dog.Ponudbe na meil:mistermladen@gmail.com ali 070277955
izprijenec
14.09.2016, 8:45:22
+15
jebote skuter kitajski
DeBill
14.09.2016, 14:01:33
+8
skuter ti na nosu zrastel