VISOKI OBRATI

To po dopustu potrebuje vaš jekleni konjiček!

13.09.2018, 10:46
14
Dolge razdalje, slabe ceste, vročina. Za vaš avtomobil dopust pomeni vse kaj drugega kot počitek. Prav zaradi tega po vrnitvi domov potrebuje malo več nege. Preverite, kaj mu bo še posebej koristilo!

Vaš dopust je za avtomobil vse kaj drugega kot sprostitev.
Vaš dopust je za avtomobil vse kaj drugega kot sprostitev./ FOTO: Thinkstock

Za večino med nami se je dopust že končal. Če smo si mi v tem času vsaj malo odpočili od hitrega tempa življenja, pa je bilo za naš avtomobil to najbolj stresno obdobje leta. Prav zato po vrnitvi s počitnic dobro poskrbite zanj, da vam bo lahko še dolgo dobro služil.

Znebite se navlake

Prvi korak:izpraznite avto. In to povsem! Počitniškega balasta nikar ne prevažajte v prtljažniku še vsaj pol leta, saj nič od tega ne bo povrnilo dopusta. Vedite, da vsak dodaten kilogram v avtomobilu poveča porabo goriva, zato se glede na cene naftnih derivatov splača prevetriti vsebino vašega jeklenega konjička.

Sedeže in prtljažni prostor je po dopustu potrebno temeljito počistiti s sesalnikom. Trdovratnejše madeže poskušajte odstraniti z vlažno krpo ali čistilom za oblazinjeno pohištvo. Po čiščenju avtomobil dobro prezračite, da se v njem ne bo nabirala vlaga.

Ko se odpravimo na dopust, je naš avtomobil bolj naložen, kot sicer.
Ko se odpravimo na dopust, je naš avtomobil bolj naložen, kot sicer./ FOTO: Thinkstock

Kako se znebiti najpogostejših umazanij:

- Na tla nalepljene ostanke bonbonov boste najenostavneje odlepili in odstranili z vročo vodo.
- Zasušene madeže brezalkoholnih pijač boste najhitreje odstranili s čistilnimi tabletami za zobne proteze. Dve tableti raztopite v vodi, vtrite na mesto, kjer je madež, pustite delovati nekaj trenutkov in obrišite z vlažno krpo.
- Na prežvečene žvečilne gume nanesite hladilni sprej in ga nato spraskajte s strgalom za led.
- Ostanke čokolade dobro skrtačite in nato popivnajte z vročo vodo – ne DRGNITE!
- Madeže, ki jih na usnjenih sedežih pustijo kreme za sončenje in ostali ženski lepotni zvarki, boste najlažje odstranili tako, da nanje nanesete malo čistila za okna in nežno obrišete. Nato pustite, da se sedeži dobro posušijo.

Preverite, ali je nastalo kaj škode

Potem, ko po dopustu avto temeljito očistite, ga postavite na svetel prostor in preverite, ali so naj njem kakšne poškodbe. Odrgnjeno barvo naj mehanik čim prej ponovno nanese, saj obstaja nevarnost rje, pozorno pa preglejte tudi svetila in v primeru poškodbe zamenjajte žaromete in smerokaze, saj vas zaradi njihovega nepravilnega delovanja lahko policisti hitro oglobijo za nekaj deset evrov.

Strešni kovček in nosilec za kolesa

Podobno kot za prtljažnik velja tudi za strešni kovček in nosilec za kolesa: večja kot je teža, večja je poraba goriva. Prav zato po vrnitvi z dopusta oboje čim prej demontirajte. Poleg tega vsakršni dodatki na avtomobilu povzročajo slabši nadzor nad vozilom, predvsem v primeru nekoliko močnejšega vetra, zato vašega jeklenega konjička nikar ne obremenjujte z nepotrebnim balastom, če ni potrebno.

Nikar po nepotrebnem okrog ne prevažajte strešnega kovčka, saj dodatna teža pomeni večjo porabo goriva.
Nikar po nepotrebnem okrog ne prevažajte strešnega kovčka, saj dodatna teža pomeni večjo porabo goriva./ FOTO: Thinkstock

Čiščenje zunanjosti

Avtomobil po dopustu temeljito operite: bodisi sami doma bodisi v bližnji avtopralnici. Če ga 'krasijo' številni ptičji iztrebki in insekti, ga najprej namočite z navadno vodo, pustite nekaj minut, nato ga še enkrat sperite in nanesite čistilo. Največja nadloga so prav gotovo ostanki insektov, saj lahko z močnim dregnjenem spraskate tudi barvo avtomobila, zato previdno!

Preverite pnevmatike

Če ste pred odhodom na dopust povečali zračni tlak v pnevmatikah (to je priporočljivo, saj se na dopust običajno odpravite bolj naloženi, kot ste sicer med vsakdanjo vožnjo), ga po prihodu domov ponovno znižajte. Ob priložnosti se zapeljite do najbližjega vulkanizerja in poprosite, naj preveri, ali je med dopustom morda prišlo do kakšnih poškodb na posameznih delih koles.

Po dopustu preverite zračni tlak v pnevmatikah vašega jeklenega konjička.
Po dopustu preverite zračni tlak v pnevmatikah vašega jeklenega konjička./ FOTO: Thinkstock

Preverite raven tekočin

Če se vozite na dolge razdalje, porabite več tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, pade lahko tudi raven olja, zlasti pri starejših avtomobilih. Zato velja, da je potrebno po vsakem daljšem potovanju preveriti raven vseh tekočin v avtomobilu, tudi hladilne. Če je ta prenizka, se vam namreč lahko zgodi celo, da vam odpove motor.

Poskrbite za jasen pogled

Huda vročina, sonce in sol niso najbolj prijazni do gume na brisalcih. Ta se izsuši in lahko hitro popoka. Prav zato po dopustu temeljite preverite vaše brisalce in jih po potrebi zamenjajte. V nasprotnem primeru se utegnete že ob naslednjem močnejšem deževju voziti na slepo.

Stekla

Avtomobilska stekla po dopustu temeljito očistite – tako znotraj kot zunaj! Ob tem bodite pozorni na morebitne poškodbe, saj vam je morda še tako majhen kamenček, ki je na avtocesti priletel s tovornjaka, opraskal steklo ali ga celo počil. Pravočasno popravite tovrstne praske, da ne nastanejo večje razpoke.

Amortizerji

Se vam zdi, da se vaše pnevmatike neenakomerno obrabljajo? To je lahko znak, da je nekaj narobe z amortizerji. To lahko preverite tudi s testom zibanja: enega za drugim na vsakem vogalu avtomobila močno pritisnite navzdol in spustite. V kolikor se bo avto zazibal več kot dvakrat, se je amortizer na tistem mestu med dopustom verjetno poškodoval, zato avtomobil takoj odpeljite do avtomehanika.

Po prihodu z dopusta avtomobil temeljito očistite in preverite, ali so morda med počitnikovanjem na njem nastale kakšne poškodbe.
Po prihodu z dopusta avtomobil temeljito očistite in preverite, ali so morda med počitnikovanjem na njem nastale kakšne poškodbe./ FOTO: Thinkstock


 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Skipper Maks
17.09.2018, 14:50:54
+2
NIČ OD TEGA KER GA NIMAM...-)))
mojcd
03.09.2016, 14:09:27
0
Kake bedarije....tekočine gume, kritične zadeve se preveri PRED dopustom, doma ti nič ne pomaga, če ti je zaradi tega treba vleko klicati med dopustom!
Rafaeluss
03.09.2016, 14:00:21
Jaz avta še nikoli nisem očistil :)
slovenc79
03.09.2016, 11:08:44
+1
to o čiščenju notranjosti.. zelo fajn nasveti, ampak kdor ma pa tako zasvinjan avto pa očitno cel dopust ni šel sploh ven iz avta.
KVADEJ
03.09.2016, 7:08:05
+8
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA TEST AMORTIZERJEV HAHAHAHAHAAHAHAHAHAHA pa dejte no ljudje ki se ne sponajo na avtomobile bodo to zares delali!?!?! ne pisat takih bedarij prosim. Že tko so ljudje laiki na avtomobile zmenedi TOTALNO zaradi takih izjav. Obraba pnevmatike ni odvisna od amortizerjev ampak OD DRUGIH STVARI. OBRABA KONČNIKOV , ROK in RAZNIH GUMIC NA PODVOZJU!!! če vam riba gumo avto NA OPTIKO
SpetKrNeki
07.09.2015, 5:53:30
+23
Ja kakšne pa so vaše navade: žvečilni gumi na sedežih, zalepljeni ovitki bonbonov... Je bolj preprosto naučiti otroke reda, kot pa zamenjati vso notranjost avta !!!
Chuck Norris.
06.09.2015, 16:47:51
+9
ko prideš z morja je nujno kupiti nov avto 24 ur, hahaha
Rafaeluss
03.09.2016, 14:01:24
Jaz avta nisem še nikloi očistil :)
BŠK
04.09.2015, 10:16:12
+7
Zakaj mešate rubrike med seboj?
blaue-augen
04.09.2015, 9:07:45
+25
avto je zato da je on men suženj ne jaz njemu...to je članek za avtomanijake ki pričaka vsako pikico..in gume carta kot svoje otročičke
bullitt
04.09.2015, 10:33:50
+22
no pa vseeno se verjetno ne voziš v svinjariji, a ne?
bullitt
05.09.2015, 6:25:52
+21
augen, to je zaradi lenobe, in ne, da ti je suženj, kdor ima avto kot v svinjaku, ima doma isto, tako pač je
JohnyCash
05.09.2015, 6:46:10
+7
ne doma, v glavi.
KVADEJ
03.09.2016, 7:37:11
+1
haha kok ste smešni. Notranjost avtomobila je odvisna od posameznika in ne upliva na vožnjo oz nevarnost za druge udeležence prometa. Če pa je to obraba na podvoznju oz kje drugje se pa tiče druge ane???