Strip 61
Strip 61

Kofein

Arhiv
Damijan Merlak

Spoznajte Slovenca, ki služi milijone!

Damijan Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem bitcoin borzo Bitstamp ustanovil sredi leta 2011, ko je bil en bitni kovanec vreden slabih pet ameriških dolarjev. Danes je ta vreden okoli 800 dolarjev, njuna borza pa je med največjimi na svetu - njen mesečni promet znaša okoli 250 milijonov dolarjev, kar je petkratnik prometa na Ljubljanski borzi.

Anketa

Arhiv

Kje ste spoznali svojo boljšo polovico?

zmenek
Gokuraku Tombo

Japonci bodo napadli z letalom na človeški pogon

A.M.
02. januar 2013, 08:10
1
Velikost pisave:

V deželi vzhajajočega sonca znova pripravljajo zračni "desant" na Američane. Tokrat se jih bodo lotili z letalom na pedale.

Gokuraku Tombo
Japonski "Gokuraku tombo" (Foto: Arhiv proizvajalca)

Trenutni rekord za polete z letalom na človeški pogon ima tehnična univerza iz Massachusettsa. Američani so s svojim "Daedalusom" leta 1988 v štirih urah preleteli 115-kilometrsko razdaljo med grškima otokoma Kreto in Santorinijem. Polet se je končal nekaj metrov pred obalo, saj je letalo v zraku obrnil nenaden sunek vzgonskega vetra, pilot in Daedalus pa sta končala v morju.

Novi naskok na dve in pol desetletji star rekord pripravlja ekipa japonskih inženirjev "Aeroscepsy". Stavijo na "Gokuraku tombo". Letalo je zgrajeno iz karbonskih vlaken in poliestirenske pene. "Nebeški zmaj" tehta vsega 36 kilogramov, razpon kril meri 35 metrov, upravljal in poganjal pa ga bo profesionalni gorski kolesar. S svojo letalno napravo bodo spomladi vzleteli v bližini gore Fudži in se podali proti Pacifiku.

"Prepričani smo, da bomo podrli rekord. Iz preteklih testov vemo, da ima naše letalo potencial. Najtežji del bo napoved vremena. Že lahen vetrič lahko strmoglavi krhko letalo," je povedal glavni inženir Šinsuke Jano.

Gokuraku Tombo
Ameriški rekorder "Daedalus" (Foto: Arhiv proizvajalca)

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3
Komentarjev: 1
Dakota 100 28.01.2013 11:12:00
Ta njihov kolesar pa ni naš pokojni Jure Robič, da bi tako pedale gonil.
Več komentarjev