Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 9

Izjemna dirka Pikes Peak je pred vrati

M.J.
25. junij 2011, 10:14
1
Velikost pisave:

V predzadnjem tednu junija se bodo nekateri najboljši dirkači sveta pomerili na mednarodni dirki Pikes Peak International Hill Climb, kjer bodo poskušali podreti tudi dosedanji rekord, ki znaša 10 minut in eno sekundno.

Trenutni rekord si lasti Nobuhiro Tajima, postaviti pa mu ga je uspelo v letu 2007. Slavna gora, na katero se je povzpelo že nešteto vozil, pa do tekmovalcev vsekakor ne bo prizanesljiva. V zadnjih dneh je na vrhu zapadlo tudi skoraj 10 centimetrov novega snega prav tako pa niso naklonjene niti temperature, ki so le malo nad lediščem. Na veliko veselje tekmovalcev so obetavne vsaj vremenske razmere, toda na višini 4267 metrov se tudi vreme lahko kaj hitro spremeni. Organizator dirke Phil Layton je dogajanje na gori opisal kot: "Nepredvidljivo in samo vprašanje časa je, kdaj bo voznikom postregla s svojimi muhami."

Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 1
(Foto: PPIHC)

Če odmislimo vreme, so možnosti za postavitev novega rekorda na Pikes Peaku boljše kot kdaj koli do sedaj. Dodatno so bili namreč asfaltirani nekateri deli skoraj 20 kilometrov dolge proge, tako da sedaj ostaja le še majhen del prekrit s peskom. S tem se je le še povečala možnost, da bomo letos priča novemu rekordu. Že naslednje leto pa na ji bila celotna razdalja asfaltirana, kar bo pomenilo ključno razliko med dobrim in zgodovinskim časom.

Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 11
(Foto: PPIHC)

Glava atrakcija – razred Unlimited
Največ pozornosti je seveda namenjene omenjenemu razredu, saj omejitev glede zasnove dirkalnikov skoraj ni. Razred Unlimited bo postregel z najnezanimivejšimi dirkami in mogoče celo z novim rekordom. Petkratni zmagovalec in absolutni rekorder v številu zmag Nobuhiro "Monster" Tajima, ki se je leta 2007 s časom 10:01:408 nevarno približal desetminutni meji, bo tudi letos poskušal s svojim 670 kilovatnim dirkalnikom suzuki SX4 osvojiti zmagovalne stopničke in šesto zaporedno zmago.

Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 5
(Foto: PPIHC)

Tudi njegov najhujši tekmec Rhys Millen, ki vozi dirkalnik RMR hyundai PM580 bo vsekakor poskušal napasti s polnim 'plinom'. Čeprav je imela njegova ekipa razmeroma malo časa za razvoj dirkalnika, je v primerjavi z lanskim letom opaziti občuten napredek. Ekipa ima še vedno nekaj težav z menjalnikom, toda zagotavljajo, da naj bi to do dirke odpravili. Nova aerodinamična oprema in spremenjeno podvozje bosta zagotovo pripomogla k boljšemu času.

Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 4
(Foto: PPIHC)

Na letošnjo dirko se vrača tudi Paul Dallenbach, ki se bo prav tako preizkusil v razredu Unlimited. Pri pripravi vozila mu je pomagalo priznano podjetje Banks Power, tako da sedaj V8 pogonskega agregata namesto bogih 404 kilovatov proizvede neverjetnih 961 kilovatov in 1635 njutenmetrov navora. Prisilno polnjen agregat bo zagotovo izboljšal možnosti za postavitev najhitrejšega časa, saj bo tudi na višje ležečih predelih uspel proizvesti 'zadostno' moč. Prav tako pa bosta v razredu Unlimited tekmovala tudi Jean-Philippe Dayraut s svojo 625-kilovatno dacio duster in Dave Carapetyan, ki bo vozil posebno predelanega mitsubishija evolution 959.

Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 6
(Foto: PPIHC)

Nekdanji 'kralj' se vrača
Rod Millen, legendarni voznik na Pikes Peaku, se bo na goro vrnil po več kot 12-letnem premoru. V preteklosti je osvojil pet naslovov v razredu Unlimited. Med drugim pa je bil po številu rekordov nepremagljiv kar deset let zaporedoma. Že zaradi izkušenj bo zagotovo oster konkurent preostalim tekmovalcem. Millen bo vozil posebej za vzpon predelano vozilo (ki je drugače namenjeno 'driftanju') hyundai genesis, ki si je do lanskega leta tudi lastilo rekord najhitrejšega vozila s pogonom na zadnji kolesni par. Njegov najhujši nasprotnik bo zagotovo Jeff Zwart, sedemkratni zmagovalec v svojem razredu. Zwart si tudi lasti naslov najhitrejšega voznika v razredu 2WD, rekord pa mu je uspelo postaviti z vozilom porsche 911 GT3 cup. Letos je vozilo zamenjal, tako da bo vzpon 'napadel' s Porschejevim modelom 911 GT2 RS, na pomoč pa mu je priskočil tudi porsche motorsport North America. Motor novega vozila je za 110 kilovatov močnejši od predhodnika, toda GT2 RS bo opremljen z ročnim menjalnikom, ki je nekoliko težji od sekvenčnega.

Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 7
(Foto: PPIHC)

Brez bencina
Na dirki bo nastopilo tudi nekaj vozil na električni pogon, verjetno najbolj znano izmed njih pa je custom summit HER-02, ki ga je v letu 2010 vozil Ikuo Hanawa in z njim postavil tudi rekord. Hanawa se vrača tudi letos, pridružila pa se mu bosta še legendarni off-road voznik Chad Hord z nissanom leaf in Chip Yates z električnim motorjem, ki bo nastopil v razredu Exhibition PowerSport.

 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 2
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 1
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 3
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 4
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 5
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 6
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 7
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 8
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 9
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 10
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 11
 • Dirkalniki na izjemni dirki Pikes Peak - 12
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 5,0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
5,0
glasov 5
Komentarjev: 1
ma5t3r 25.06.2011 10:36:27
:) to pa bi šeu jas vozit :P
Več komentarjev