Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Icon A5

ICON A5: 'igračka' za nesramno bogate!

Ma.K.
06. september 2017, 20:11
0
Velikost pisave:

Trg je pred leti svetu ponudil 'igračko', ki je namenjena vsem ljubiteljem adrenalina s (pre)debelo denarnico. ICON A5 odlikuje moderen in svež dizajn, ki ga je postavil nad praktično vsa zasebna letala. Zakaj je tako poseben in kakšne so izkušnje tistih, ki so ga v že imeli čast preizkusiti?

Icon A5 je ultralahko amfibijsko letalo za dva potnika, ki vzleta tako iz vode kot iz kopnega. Ima zložljiva krila, kar znatno poenstavlja v prevoz in skladiščenje letala, tehnologija pa je prišla celo tako daleč, da lahko ICON A5 naložite na prikolico kakšnega zmogljivejšega terenskega vozila in ga enostavno pripeljete od domače garaže do letalskega hangarja. Kokpit je maksimalno poenstavljen, da bi bilo upravljanje tega zračnega plovila čim bolj enostavno.

Notranjost spominja na armaturno ploščo

Gre za letalo, ki sodi v razred lahkih športnih letal (LSA), ki je v Ameriki kot uradna kategorija nastala leta 2004. Njegovi očetje pravijo, da gre za vezni člen med letenjem in bencinskimi športi, narejeno pa je iz ogljikovih vlaken. Visokokrilnik ima na zadnjem delu krila trikraki potisni propeler, ki ga vrti preverjeni štiritaktni Rotaxov bokser motor 912 s 75 kilovati. Tudi zadek je narejen tako, da je višinski stabilizator postavljen na vrh repa, s čemer se zmanjša možnost poškodbe, zaključek trupa pa se konča v majhni polkrožni strukturi, ki ima dvojno funkcijo - pri pristankih in vzletih skrbi za zaščito repa, hkrati pa je domiselni aerodinamični pripomoček, ki stabilizira letalo pri nizkih hitrostih in preprečuje, da bi padlo v nenadzorovano vrtenje ali vrij.

Za stabilnost pri plovbi na vodi, skrbita sponzona, ki skrivata tudi vlačljivo podvozje, s katerim letalo vzleta in pristaja z običajnih letališč, pomagata pa tudi pri vstopu v kabino, s katere je moč sneti vrata za bolj kabrioletsko doživetje. A5 je bil narejen z mislijo na široke množice, vajene avtomobilov in zato v notranjosti naletimo na zelo znano podobo, ki na moč spominja na avtomobilske armaturke z minimalnim številom inštrumentov, zato pa je na sredino postavljen velik zaslon, na katerem se prikazuje GPS navigacija, sistem pa zna predvajati tudi glasbo v MP3 formatu.

Za upravljanje potrebna dva tedna šolanja

Letalo tehta okoli 400 kilogramov, doseže hitrost 193 km/h, preleti lahko okoli 555 kilometrov in doseže višino 4.500 metrov. Skupna teža ne sme preseči 650 kilogramov, zato je potrebno zelo paziti, sploh če si omislite prtljago. Za doplačilo si je mogoče omisliti tudi varnostni paket, ki vsebuje veliko padalo, ki v primeru okvare varno spusti letalo na zemljo. Prav ta pogruntavščina, ki je že dolgo hit pri manjših in tudi športnih letalih, zna prepričati marsikaterega letenja željnega, da z lažjim srcem odleti pod nebo. Šolanje za A5 bo trajalo le dva tedna v enem od Iconovih letalskih centrov. V ZDA vas bo ICON A5 stal 139.000 dolarjev, kar ni ravno zelo veliko za tako vrsto letala.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev