Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Tesla 3 - 2

Razkrili nove podrobnosti

N.J.
02. avgust 2017, 06:36
1
Velikost pisave:

Tesla je prvim 30 kupcem dostavila težko pričakovane avtomobile model 3. Predstavili so še novi model 'long range' in izdali podrobnejše tehnične podatke.

Tesla 3 - 2
(Foto: Tesla Motors)

V prve letu proizvodnje bosta na voljo dve različici modela 3. Ena bo standardna (model 3 standard), druga pa z daljšim dosegom (model 3 long range). Standardna naj bi imela dosega 352 km, cena pa je od 35.000 dolarjev naprej, odvisno od dodatne opreme.

Tesla 3 - 3
(Foto: Tesla Motors)

Cena novega modela je nekoliko višja od standardne, in sicer bo za najosnovnejši model treba odšteti 45.000 dolarjev. Za ta denar naj bi kupec dobil najpopolnejši popolnoma električni avtomobil na svetu. Standardna tesla 3 bo na voljo letos jeseni, nadgrajena pa od julija prihodnje leto. Kot je znano, bo doplačilo za zmogljivejšo baterijo 9.000 dolarjev, okoli 1.000 dolarjev bo treba doplačati za kovinsko barvo, za paket premium opreme 5.000 dolarjev (ogrevanje sedežev, boljši materiali, nastavitev sprednjih sedežev, volana v 12 načinih, premium audio sistem, zatemnjeno strešno okno, sredinska konzola s prostorom za dva telefona …), Autopilot  ok. 5.000 dolarjev (polsamodejna vožnja po avtocesti, menjava prometnih pasov, zavijanje z avtoceste, samodejno parkiranje …), za popolnoma samodejno vožnjo pa bo treba odšteti 3 tisočake poleg 5 tisočakov za paket Autopilot, bo pa v prihodnosti omogočal popolnoma samodejno vožnjo, ki pa danes še ni aktivirana. To bo omogočalo sedem kamer, sprednji radar in 12 senzorjev za nadzor prometa (zaviranje v sili …). Opcijsko bo lahko kupec izbral tudi velikost koles in panoramsko streho.

Tesla 3 - 1
(Foto: Tesla Motors)
Tesla 3 - 4
(Foto: Tesla Motors)

Novi model ima dosega 500 in od 0 do 100 km/h potegne v 5,1 sekunde (standard 5,6 sekunde). Končna hitrost standardnega modela bo 200  km/h, long range pa 225 km/h. Notranjost je minimalistična, vse je odeto v usnje in les. Kontrolno ploščo zamenjuje velik zaslon na dotik, preko katerega se upravlja praktično vse: nadzor temperature, dinamika vožnje, navigacija, komunikacija, hitrost ...

Poseben sistem odklepanja in zaklepanja preko mobilne aplikacije naj bi zagotavljal večjo zaščito pred nepridipravi, kot rezerva pa služi 'ključ' v obliki bančne kartice, ki se aktivira, ko se jo prisloni ob voznikova vrata. Sedeži menda skrbijo za izjemno udobje med vožnjo, prtljažnik pa je prostoren in primerljiv s prtljažniki SUV-jev.

Kar model 3 daje poseben pečat, je to, da ne gre za avtomobil, dostopen samo najpremožnejšim, temveč gre za električno vozilo, ki je dostopnejše širši množici, hkrati pa je še vedno tehnološko dovršeno vozilo. Da je mode 3 težko pričakovan in nekaj posebnega, priča tudi dejstvo, da so prejeli že 500 tisoč naročil po predstavitvi prototipa.

Tesla 3 - 5
(Foto: Tesla Motors)

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,8
glasov 5
Komentarjev: 1
 
Skrajno nikjer 12.08.2017 15:12:21
Me zelo veseli, da je avto za 35000 $ dostopen širšim množicam. Sem kar dva naročil.
Več komentarjev