Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Da bo vožnja po cesti varna - 9

Da bo vožnja po cesti varna

Matej Jurgele
11. maj 2012, 13:16
2
Velikost pisave:

V okviru nagradnega kviza Faktor varnosti, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav, smo tokrat v Center varne vožnje na Vranskem odpeljali pet nagrajencev. In da bi tudi sami doživeli to izkušnjo, se je tečaja udeležil tudi naš novinar.

Varna vožnja

Nalagam..

Na tokratnem tečaju so bila vsa vozila opremljena s protizdrsnim sistemom ABS, zato je bilo voznikom delo pri naglem zaviranju in vodenju mimo ovir nekoliko olajšano. Toda kljub dejstvu, da sta imeli dve vozili poleg ABS-a vgrajen tudi elektronski stabilizacijski program ESP, ta svoje naloge ni zmogel vedno opraviti v celoti. To se je zlasti pokazalo pri vozilu, ki je imelo nameščene in izrabljene pnevmatike. Vozilo je namreč na spolzki podlagi za ustavljanje iz 40 km/h pa do popolnega mirovanja potrebovalo več kot 60 metrov.

Da bo vožnja po cesti varna - 7
Tokratne udeležence tečaja varne vožnje je po poligonu vodil Vojko Safran. (Foto: Aljoša Kravanja)

Inštruktor varne vožnje, Vojko Safran, je ob ogledu pnevmatik udeležencev poudaril: 'Ustrezne pnevmatike so poleg zavor ključnega pomena za hitro in varno ustavljanje. Tlak v pnevmatikah je potrebno redno preverjati, pozornost pa je potrebno nameniti tudi izrabljenosti in starosti pnevmatik. Kajti tudi če so pnevmatike malo vožene in imajo še zadosti dezena, po določenem času izgubijo svoje lastnosti, zaradi česar jih je potrebno zamenjati.' Veliko pozornosti pa je potrebno nameniti tudi pravočasni menjavi pnevmatik in če se le da izogibati nameščanju izrabljenih pnevmatik na zadnjo os: 'Na poligonu se je izkazalo, da tudi če imate na prednji osi nameščene novejše pnevmatike in na zadnji slabše, vam to kaj dosti ne pomaga, saj vam pri nenadnem manevriranju lahko kaj hitro odnese zadek vozila.'

1. vaja: Vožnja med ovirami in spoznavanje obnašanja vozila
Nagrajenci so tečaj varne vožnje pričeli z vožnjo med ovirami, pri tem pa so spoznavali obnašanje vozila v zavojih in oprijem pnevmatik. S svojimi vozili so vozili slalom med stožci, inštruktor pa jim je medtem po radijski postaji sporočal njihove napake in jih usmerjal. Postopoma so nato povečevali hitrost, pri tem pa so morali z volanskim obročem upravljati kar se da umirjeno. Izkazalo se je, da preveliko vrtenje volanskega obroča povzroča drsenje prednjega dela, vozilu pa lahko pri večji hitrosti začne odnašati zadek vozila, kar je občutil tudi naš novinar. 'Pri izmikanju oviri je potrebno volanski obroč držati z obema rokama, pozicija rok naj bo '15 do treh' ,z njim pa je potrebno upravljati kar se da nežno,' je poudaril inštruktor.

Da bo vožnja po cesti varna - 10
Ob natančnih navodilih inštruktorja, je vozilo tudi ob so tudi težjih vajah postalo obvladljivo. (Foto: Aljoša Kravanja)

2. vaja: Naglo zaviranje na spolzki in deljeni podlagi
Pri tej vaji je bilo potrebno vozilo pospešiti do v naprej določene hitrosti, inštruktor Vojko Safran pa je pri tem spremljal obnašanje vozil. Že pri prvi vaji se je pokazala občutna razlika v razdalji zavorne poti vozil, saj so nekatera izmed niso ustavila niti po 60 metrih. Pnevmatikam primerno se je nato stopnjevala vstopna hitrost vozil in vsakršno povečanje hitrosti (pa tudi če zgolj za 5 km/h) se je izkazalo v občutno daljši zavorni poti. Ker so bila vsa vozila opremljena s protizdrsnim sistemom ABS, večjih težav udeleženci z omenjeno vajo niso imeli. Izpostavili bi lahko zgolj nezadostno zaviranje, saj so nekateri izmed njih zavoro stopalko popustili preden se je vozilo ustavilo. 'V naglem zaviranju je potrebno zavorno stopalko pohoditi z vso močjo in čim hitreje. Saj le tako dosežemo maksimalni zavorni učinek.'
3. vaja: Zaviranje in hkratno izogibanje oviram
Sledila je vaja na prav tako spolzki podlagi, kjer so udeleženci lahko preizkusili svoje reflekse, saj so se nenadoma pred njimi pojavile vodne ovire. Reagirati je bilo potrebno v delčku sekunde, vendar pri tem ostati tudi miren, saj se je vsakršno panično vrtenje volana izkazalo kot 'usodno'. Ker je bil oprijem pnevmatik s podlago zaradi vode na cestišču še dodatno oslabljen, je bilo potrebno volanski obroč sukati nežno in zgolj za kakšen centimeter ali dva. Pri tej vaji se je ponovno pokazalo, da izrabljene pnevmatike niso mogle opraviti svoje naloge tako kot bi od njih pričakovali, vozila pa kljub sistemu ESP ni bilo moč kontrolirano voditi mimo ovir.
4. vaja: Pravilna izpeljava ovinkov in zaviranje v njih
4. vaja je bila edina vaja, ki so jo udeleženci izpeljali na nagnjeni podlagi. Zaradi naklona je bila zavorna pot vozil seveda daljša, omogočala pa je preizkušanje naglega zaviranja v zavoju. Udeleženci tečaja so se sprva spoznali z dolžino zavorne poti, inštruktor pa jim je kasneje dodajal tudi naključne ovire, katerim so se mogli izogniti. Pri določenem delu vaje so se morali ustaviti pred oviro, v drugem delu pa so morali vodno oviro obvoziti in pri tem še izpeljati zavoj, ne da bi zdrsnili iz gladke podlage

Da bo vožnja po cesti varna - 13
Največ težav so imeli udeleženci z vajo, kjer nepričakovano zanese zadek vozila. (Foto: Aljoša Kravanja)

5. vaja: Ukrep ob zanašanju vozila
Skoraj vsem se je omenjena vaja zdela najbolj zanimiva, saj od voznika zahteva maksimalno koncentracijo in hitre reflekse. Inštruktor je udeležence naprej preizkusil, kako reagirajo ob nenadnem zanašanju zadka. Kasneje pa je vsakemu posebej prilagodil pomik plošče, ki poskrbi za nepričakovano obnašanje vozila. S to vajo so imeli udeleženci največ težav, saj je plošča vozilo zanesla enkrat v eno smer, spet drugič v drugo smer. Vendar so na koncu vsi udeleženci na zanašanje reagirali avtomatsko in tako v primeru zanašanja vozila v levo stran volan vrteli v levo stran, v primeru zanašanja v desno pa v desno.
6.vaja: Splavanje vozila
Z zadnjo vajo so lahko udeleženci tečaja varne vožnje doživeli trenutek, ko vozilo zaradi prevelike količine vode na cestišču vozilo splava in ni več obvladljivo. Pri tej vaji so se udeleženci vrteli v krogu, kjer je bila podlaga na polovici kroga spolzka, na drugi polovici pa je bil asfalt. Tako so lahko vozniki spoznali, kako pomembna je podlaga in kako hitro lahko pride do nenadzorovanega zdrsa. Da pa bi bila vaja se bolj zanimiva, je inštruktor tudi naključno dodajal vodne ovire, pred katero je bilo potrebno nenadoma zavreti.
V prihodnje bomo ponovno na tečaj odpeljali šest udeležencev, zato se le prijavite na kviz Faktor varnosti in osvojite brezplačni tečaj varne vožnje. In veliko varnih kilometrov vam želimo.
 

 • Da bo vožnja po cesti varna - 1
 • Da bo vožnja po cesti varna - 2
 • Da bo vožnja po cesti varna - 3
 • Da bo vožnja po cesti varna - 4
 • Da bo vožnja po cesti varna - 5
 • Da bo vožnja po cesti varna - 6
 • Da bo vožnja po cesti varna - 7
 • Da bo vožnja po cesti varna - 8
 • Da bo vožnja po cesti varna - 9
 • Da bo vožnja po cesti varna - 10
 • Da bo vožnja po cesti varna - 11
 • Da bo vožnja po cesti varna - 12
 • Da bo vožnja po cesti varna - 13
 • Da bo vožnja po cesti varna - 14
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 3,5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
3,5
glasov 8
Komentarjev: 2
Aldin Alagic 13.05.2012 15:00:14
je pa ful velka razlika med stock avto in predelanim. vozu sm se z predelano CRX in dost lažje vozt z športnimi diski,trdi fedri. gume pa zmagajo toyo R888 :D
 
assembler 11.05.2012 14:04:38
kje se lahko prijavim na naslednji tečaj?
Več komentarjev