Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Koenigsegg Agera RS - 5

Bugatti Chiron se proti temu lahko skrije!

N.J.
06. oktober 2017, 10:38
4
Velikost pisave:

Nedavno so se pri Bugattiju pohvalili, da imajo nov najhitrejši hiperavto, ki za to, da pospeši od 0 do 400 km/h in se nato ustavi, potrebuje le 41,96 sekunde. Novi koenigsegg je dokaz, da se to lahko izvede še hitreje. Veliko hitreje!

Koenigsegg Agera RS - 1
(Foto: Koenigsegg)

Proizvajalci avtomobilov že dolgo tekmujejo, kateri bo hitreje pospešil do 100 ali 200 kilometrov na uro, zdaj pa v ospredje prihaja še težji izziv – kako čim hitreje avto pognati od 0 do 400 km/h in ga ustaviti.

Nekdanji voznik formule 1 Juan-Pablo Montoya je bugattija chirona s kar 1.500 'konji' (1118 kW) in 8-litrskim W16 motorjem pognal z 0 do 400 km/h in ga popolnoma ustavil v le 41,96 sekunde, pri tem pa opravil dobre 3 kilometre dolgo pot  (od 0 do 400 km/h pospeši v 32,6 sekunde, pri čemer opravi razdaljo 2,6 km). Postavil je rekord, ki pa ni zdržal dolgo.

V nedeljo 1. oktobra je Koenigseggov tovariški voznik Niklas Lija na Danskem 'pozabljenem' letališču Vandel za to, da je novega agero RS pognal od 0 do 400 km/h in ga nato ustavil, potreboval ... pazite to ... le 36,44 sekunde!

Koenigsegg Agera RS - 4
(Foto: Koenigsegg)

Pot, ki jo je opravil, je bila temu primerno krajša, vsega le 2.441 metrov. Do 400 km/h je pospešil v 26,88 sekunde, in sicer na razdalji 1.958 metrov. Da je vozilo popolnoma ustavil, je potreboval 9,56 sekunde (483 metrov). Časi veljajo le za sektorje od 0 do točno 400 km/h in nato od 400 km/h do 0. Tik preden je začel zavirati, je namreč števec pokazal hitrost 403 km/h, celotna vožnja pa je tako trajala 37,28 sekunde, z avtomobilom pa je voznik opravil skupno pot 2.535 metrov. Čas so izmerili z napravama AiM EVO5 data logger in AiM GPS08.

Z novo koenigsegg agera RS merijo predvsem na ameriški trg. Motor je nadgrajen in proizvaja moč 1.360 'konjev' ter ima 1.371 Nm navora.

Opcijsko je koenigsegg opremljen z odstranljivo kletko, ki sicer doda nekaj teže, a je njena uporaba priporočena za ekstremno vožnjo. Odstrani jo lahko že laik v nekaj urah. Voznik lahko preklaplja med bolj ekstremnimi ali bolj 'elegantnimi' nastavitvami za bolj umirjeno vožnjo.

Koenigsegg Agera RS - 2
(Foto: Koenigsegg)

Letališče Vandel je bilo sicer zgrajeno med 2. svetovno vojno in desetletja je bilo v uporabi danskega vojnega letalstva. Leta 2003 so ga zaprli iz vojaških razlogov, zdaj pa je tam največja sončna elektrarna na območju Skandinavije. Proga, na kateri so testirali vozilo in tudi postavili nov rekord, je dolga le 2.800 metrov, in pred začetkom testiranja so se bali, ali bo sploh dovolj dolga. Lija je preizkus izvedel z odliko in dokazal, da je vse izvedljivo.

Christian von Koenigsegg, ustanovitelj in izvršni direktor pri Koenigseggu, je po koncu testiranja izjavil, da je ponosen in izjemno navdušen nad tem, kar je ekipa dosegla z agero RS. "Uspeh, kot je ta, se ne pojavi kar tako. Morda smo res potrebovali le nekaj ur, da smo izvedli zadevo s takim časom, ampak ne smemo pozabiti na ves trud in čas, ki smo ga vložili v izdelavo avtomobila. Da ustvarimo takšno vozilo, moramo vanj vložiti vse, kar imamo. Vse dajemo od sebe dan za dnem, teden za tednom. Brez take zavezanosti odličnosti ne bi bili vredni nič, ne bi bilo ne rezultata ne nagrade."

"Sanje lahko postanejo resničnost. Zgodba o Davidu in Goljatu se nadaljuje. Pomembno je, da imamo jasno vizijo, cilje in da dosegamo rezultate. Lahko ti uspe, ne glede na to, kako nemogoče se zdi. To je verjetno najmočnejše orodje, uspeh pa posledica tega, kar mi počnemo pri Koenigseggu," je še dodal. Zahvalil se je vsem zaposlenim, poslovnim partnerjem in tistim, ki so bili ves ta čas močno predani delu. "Še posebej se zahvaljujem svojemu vozniku, Niklasu Liji za neomajno vero v to, da je nekaj, kar se samo zdi mogoče izvesti, spremenil v resničnost.«"

Koenigsegg Agera RS - 3
(Foto: Koenigsegg)

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 4
 
triglavska 08.10.2017 09:25:25
avto ki je kot nalašč za na naše luknjaste ceste
 
muceli 07.10.2017 14:25:16
Agera ni več tako nova. Najnovejši Koenigseggov avto je hibrid Regera. Rimac (hrvati) so prispevali elektromotorje in baterije, Akrapovič pa izpušni sistem iz incotela. Ta avto nima konkurence.
 
nebel 07.10.2017 12:06:15
Norci! Ni meja za tehnologijo in predane vizionarje. Seveda pa so nastavitve in konstrukcija različni za avto, ki je narejen za doseganje najvišje hitrosti in za tistega z najhitrejšnjimi pospeški. Kdo in kdaj bo naslednji popravil rekord? Morda je trenutno še ena najhujših ovir pnevmatika, ki ne zdrži več kot le nekaj omejeni h sekund, minut skoraj ne moreš reči pri hitrostih 400 km/h in preko, In dovolj dolga ravna proga.
xsbx 07.10.2017 09:12:46
Hudo ...
Več komentarjev