Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
WinSkype - 2

Bo informacijski gigant 'požrl' Skype?

R.B.
10. maj 2011, 14:58
1
Velikost pisave:

Skype se je kar malce izgubil v poplavi spletnih komunikacijskih orodij, vendar še vedno posluje okrog ničle in omogoča napredno glasovno komunikacijo preko spleta. Obeta se mu nov lastnik!

Skype je lansko leto zaključil s solidnimi rezultati, saj jim je uspelo pod streho spraviti 600 milijonov evrov prometa, preko njihovih strežnikov naj bi komuniciralo več kot 120 milijonov uporabnikov. Pri Skypu v povprečju beležijo med 20 in 30 milijoni simultanih povezav med uporabniki.

WinSkype - 1
Bo tako Skype končno prišel na Windows Phone 7? (Foto: arhiv proizvajalca)

Pred dnevi sta se najprej posamezno, potem pa skupno pogovarjala dva spletna velikana, da bi kupila Skype za 3 do 4 milijarde dolarjev (od 2 do 2,8 milijarde evrov). Google in Facebook bi rade volje pobrala vse Skypove uporabnike in jih integrirala v svoje socialno-omrežne stroje denarja. Tako Google kot tudi Facebook sta ugotovila, da bi bil Skype prevelik zalogaj ob trenutnih finančnih razmerah.

Vendar jim je skupni nakup preprečil tretji gigant, ki pa ima očitno dovolj denarja in banke na svoji strani. Microsoft naj bi po najnovejših podatkih skupaj spravil ponudbo za neverjetnih 8,5 milijarde ameriških dolarjev (malo manj kot 6 milijard evrov), kar je Microsoftov daleč največji nakup – pred serijo manjših nakupov v zadnjih letih je to veljalo za prevzem podjetja aQuantive, ki se je ukvarjalo s spletnim oglaševanjem (6 milijard dolarjev).

Pri Microsoftu očitno ciljajo na osem milijonov uporabnikov Skypa, ki plačujejo za dodatne storitve, kot so SkypeIn in SkypeOut. Sicer pa ni jasno, kaj bo Microsoftu 124 milijonov uporabnikov Skypa, če pa imajo pri svojem Instant Messengerju v okviru Live oblaka več kot 300 milijonov uporabnikov, ki lahko tudi zastonj kličejo in pošiljajo sporočila. Prva logična razlaga bi bila, da hočejo v Redmondu kraljevati tudi nad plačljivimi VoIP storitvami, saj slednje uporablja veliko podjetij.

Drug razlog pa bi lahko bila tudi Microsoftova priprava na modernejše komunikacijske tehnologije, ki naj bi v naslednjem desetletju počasi začele nadomeščati GSM protokol. Sicer bo še dolgo trajalo, da bodo tehnologije LTE in LTE-A nadomestile današnje prevladujoče tehnologije komunikacij, vendar se menjava nezadržno bliža. VoIP bo zato sestavni del ostalih funkcij paketnega prenosa podatkov in jasno je, da Microsoft slednjega poskuša (tudi preko ameriških CDMA omrežij) čim prej umestiti na svojega zmagovalnega konja WP7.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 1
 
anze fajfar 10.05.2011 18:00:35
še to se manjka...
Več komentarjev