Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Audi aicon - 4

Nima ne volana in ne pedalov

N.J.
13. september 2017, 13:31
5
Velikost pisave:

Med 14. in 24. septembrom bo v Frankfurtu potekal že 67. tradicionalni avtomobilski sejem (IAA), ki bo za javnost odprt od 16. septembra, tam pa bodo znova predstavili najnovejše trende v svetu avtomobilizma in mobilnosti. Audi na sejmu stavi na svoj novi futuristični koncept 'aicon', popolnoma električno luksuzno vozilo, ki bo lahko z enim polnjenjem opravilo do 800 km dolgo pot.

Audi aicon - 4
(Foto: arhiv proizvajalca)

Šlo naj bi za 4-vratno limuzino, ki ne bo imela ne volana in ne pedalov, pa tudi klasične armaturne plošče ne. Vozilo zadošča vsem zahtevam standarda SAE Level 5, kar v praksi pomeni, da voznik za upravljanje vozila ni potreben.

Audi aicon - 2
(Foto: arhiv proizvajalca)

Aicon združuje vso najnovejšo tehnologijo, ki omogoča vožnjo 'od vrat do vrat', potnik pa lahko ob tem uživa v popolnem udobju, kot bi se vozil v luksuzni kabini Airbusa A380.

Koncept aicon v dolžino meri 5,4 metra, dolžino pa so oblikovalci še dodatno poudarili z uporabo velikih površin in linijo, ki poteka od zadka vozila in vzdolž  avtomobila preko stranskih stekel do sprednjega dela. Temni pragovi se proti sredini postopoma dvigajo, s čimer je avto na pogled še mogočnejši, k temu pa prispevajo tudi ogromna 26-palčna kolesa. Velikanski 6-kotnik na sprednjem delu vozila je tipični dodatek nove generacije električnih vozil iz Ingolstadta.

Sprednja in zadnja vrata se odpirajo vsaka v svojo smer, tako da omogočajo karseda udoben vstop v vozilo potnikov na sprednjih in zadnjih sedežih hkrati. Velika steklena streha povečuje občutek prostornosti in osvetljuje tehnološko dovršeno notranjost.  V notranjosti je velika oblazinjena klop, ki jo je mogoče potisniti nekoliko nazaj ali naprej, sprednjima sedežema, ki sta nekakšna udobna počivalnika, pa je mogoče spreminjati naklon.

Prostor za shranjevanje je tako spredaj kot zadaj. Skupno je tako na voljo kar 660 litrov prostornine.

Audi aicon - 3
(Foto: arhiv proizvajalca)

Vozilo nima konvencionalnih žarometov, temveč posebne digitalne prikazovalne površine, ki omogočajo uporabo posebnih 'animacij' za opozarjanje drugih udeležencev v prometu. Vodoravne svetlobne črte se pomikajo od spodaj navzgor, ko vozilo pospešuje in od zgoraj navzdol ob zaviranju, posebni svetlobni učinki pa opozarjajo kolesarje in pešce, ko se vozilo približuje. Ko potnik v temi izstopi iz vozila, se aktivira mini dron, ki osvetljuje potniku pot.

Poskrbljeno je tudi za zabavo potnikov. Ti lahko med vožnjo uživajo ob gledanju filmov ali poslušanju glasbe, brskajo po spletu ali se udeležijo videokonferenc.

Baterijska enota se do 80 odstotkov zmogljivosti napolni v manj kot 30 minutah, sicer pa aicona poganjajo 4 električni motorji (vsak eno kolo), ki proizvajajo skupno 260 kilovatov moči pri navoru 550 Nm. Razdaljo 800 km naj bi bilo mogoče doseči ob konstantni vožnji s hitrostjo 130 km/h, pri čemer naj bi potniki uživali v udobni vožnji brez nenadnega zaviranja in pospeševanja.

Audi aicon - 5
(Foto: arhiv proizvajalca)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,4
glasov 5
Komentarjev: 5
 
nono1234 26.09.2017 14:59:19
To je tako, kot če se 12 najboljših kirurgov loti in opravi eno operacijo in potem se na veliko o tem piše. V vsakdanji praksi je "malce" drugače. Ne, hvala za ta avto. Bojim se časov ko bomo podobne srečevali na cesti.
foxterier 21.09.2017 10:43:46
vse lepo in prav, ampak zakaj ima klasično postavitev sedežev? Ko ne bo več volana in ostalih komand bomo najbrž sedeli drugače........
 
DeBill 19.09.2017 08:19:52
a vi tuki onanirate al opisujete avto. ker to so bolani opisi o nekih linijah ali po domače črtah.
 
PSIHOTERAPEVT 14.09.2017 14:47:09
in tudi nikdar se ne bo vozu po cesti.. samo po racunalniku
nono1234 26.09.2017 15:01:44
V Sloveniji zagotovo še dolgo ne
Več komentarjev