VISOKI OBRATI

Izlet z motorjem: Julijske Alpe s startom v Kranju

18.06.2018, 7:03
2
Obljubili smo vam, da vam bomo postregli s 6 idejami za enodnevne motoristične izlete po Sloveniji in bližnji okolici, ki jih lahko 'raztegnete' tudi na več dni. Pred vami je podroben opis prve ture z animacijo: Julijske Alpe s startom v Kranju

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Krog okoli Julijskih alp začnemo v Kranju mimo Golnika in Tržiča preko prelaza Ljubelj do Podljubelja, kjer zavijemo pred Dravo levo in se držimo ob njenem desnem bregu do Brnice. Tam se čez Korensko sedlo »vzpnemo« nazaj v Slovenijo. Iz kranjske Gore nadlajujemo po serpentinah čez Vrščič (z obnovljenim precejšnjim delom cestišča) in pred Bovcem zavijemo desno na Predel.

1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju
1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju/ FOTO: David Stropnik

Kratek odsek do Žage se tu podlajšamo naokoli - po slikoviti cesti čez Predel, Na Žlebeh (Sella Nevea), sedla Vrh Krnice (Sella Carnizza) in Učja. »Skok« na Mangrtsko sedlo je spotoma skorja obvezen, čeprav je že tako ozka cesta poleti polna kolesarjev in zaradi plazu v vršnjem delu uradno zaprta.

Iz Učje nadaljujemo preko Kobarida proti Tolminu in v Idrskem zavijemo na eno bolj razglednih cest ob grebenu Klobuka. V Livku si lahko privoščimo še dodaten krog po južnih pobočjih Matajurja, nato pa nadaljujemo mimo Nebes in sedla Solarij proti Kambreškemu, kjer se levo spustimo do Mosta na Soči.

Nadaljujemo proti Petrovem brdu in za »vzpon« na Sorico (Bohinjsko sedlo) izberemo daljšo spodnjo varianto od Petrovega brda do Zalega Loga, s širšim in boljšim cestiščem. V Bohinjski bistrici nadaljujemo do Bohinjskega jezera, kjer si na treh četrtinah poti lahko privoščimo osvežitev. Nato pa preko Pokljuke in »novo« asfaltirane ceste po dolini Radovne preko Mojstrane zavijemo nazaj proti Kranju. Mimo Jesenic, najbolje po avtocesti, s krogom okoli Bleda in verjetno najlepšega razgledišča v tem delu sveta - Jamnika nad Kropo. 

1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju
1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju/ FOTO: David Stropnik

Za koga je tura primerna?

Brez težav turo izpeljemo tudi v obratni smeri, zavedati pa se moramo, da je narava cest tukaj načeloma nekoliko počasnejša, ožja, s slabim asfaltom predvsem od Kranjske Gore do prelaza Vršič in od Livka do sedla Solarij. Načeloma to ni trasa za potovalnike z vsemi mogočimi kovčki ali supšeršportne zverine. Morda še najbolj ustreza lahkim cestnim endurcem ali slečenim motociklom. Mi smo izbrali Ducati Monster 821.

1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju
1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju/ FOTO: David Stropnik

Vredno postanka

Trasa poleg zanimivh cest vključuje kopico jezer, v katerih se je mogoče osvežiti, ali na njih razmigati roke še v čolnu: Baško jezero (Faaker see), jezero Jasna, Rabeljsko jezero (Lago del Predil), Bohinj, Bled.  Če hočemo več, pa bomo ščli seveda veslat na Sočo.

1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju
1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju/ FOTO: David Stropnik

Možnosti za hrano so brezkončne – v Kranjski Gori je nekoliko 'drugačen' Lačni Kekec, pri Bovcu je na Skriti Jasi zelo dorra pica (Monte, zaprta med tednom), pri Kobaridu lahko jemo skoraj najbolj »fancy« - v Hiši Franko ali prav nasprotno - zelo preprosto v kampu Lazar ...

Najlepši razgled na Julijske Alpe, okoli katerih delamo krog, je z Nagnoja ali Nebes (oboje nad Livkom). Naravne znamenitosti so na vsakem koraku: od Velikih korit Soče do korit Nadiže (kjer se lahko kopamo), od Mlinarice do slapu Boka in ... in vsepovsod prisotnih ostankov I. svetovne vojne. Definitivno priporočamo!

1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju
1. del: Julijske Alpe s startom v Kranju/ FOTO: David Stropnik

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

DeBill
19.06.2018, 7:29:38
-2
z biciklom ne gre?
cesnik
17.07.2018, 22:23:17
+1
seveda gre, ampak traja kakšno uro več.