Strip 6
Strip 6

Kofein

Arhiv
Almir: prej in potem

Almir (Gostilna): To pa je šokantna sprememba!

Koprčan Almir Begić, ki ga je širna Slovenija spoznala v šovu Gostilna išče šefa, v kateri je sicer slavil Valerio Lutman, je svojevrsten zmagovalec. Poleg tega, da si mnogi Slovenci želijo poskusiti njegove kreacije, ima za seboj še eno veliko zmago – shujšal je 60 kilogramov!

Anketa

Arhiv

Imate svoj domač seks posnetek?

seks posnetek
Jack oneill

Surfer Jack O'Neill praznuje častitljivo starost

R.B.
31. julij 2011, 13:17
0
Velikost pisave:

Srfanje na valovih je šport, ki privlači množice, čeprav se zaradi zahtevnosti in geografske zahtevnosti ne prime ravno vsakega, ki ga poskusi. Nekoč pa je bil to skrajno alternativen šport, ki ga je obvladala le peščica. Med njimi je bil tudi Jack O'Neill.

Najnevarnejši valovi za surfanje - 9
Srfanje še vedno premika meje. (Foto: surfdome.com)

Gospod O'Neill, ki danes šteje častitljivih 88 poletij, je rezal kalifornijske valove že pred več kot pol stoletja. Takrat so v ZDA prevladovali predvsem klasični športi kot recimo bejzbol, ameriški nogomet, atletika, plavanje, košarka, hokej in drugi. Čudaki, ki so se po vzoru Havajcev in Tahitijcev spuščali po pacifiškem 'swellu' (glej okvirček), so vznemirjali stare gospe in gospode ob obali, kajti metanje v velike gromovite valove pač ni bil šport normalnega in vzornega mladega Američana.

Kot je povedal O'Neill, so nekoč z družino spali na plažah severne Kalifornije in čakal na popolni val. To je bilo kmalu po vojni, ko je Američanom relativno dobro šlo, saj so obnavljali pol sveta in podjetno kreditirali po vojni sesute države. Nove ideje so se rojevale prav v povojnem času in takšna se je porodila prav O'Neillu; sicer je šlo le za prodajo in izdelavo srferske opreme, pa vendar je bilo to nekaj novega. Mnogi so O'Neillu 'zagotavljali', da mu posel ne bo stekel in da je to le neka modna muha. Pa vendar je mož vztrajal in danes srferska panoga prinaša okrog 6,24 milijarde (4,3 milijarde evrov) navkljub ekskluzivnosti in geografski omejenosti samega športa.

Srfanje
O'Neill s prvim 'prototipom' srferske obleke (levo) in z moderno neoprensko obleko. (Foto: BBC)

Pri 88 letih in zdravstvenih problemih pa danes enooki O'Neill ne srfa več, vendar še vedno sanjari o popolnih mandljevih 'breakerjih' in jih tudi opazuje s svoje prave srferske hiše v kalifornijskem Santa Cruzu. Kot je to v navadi, ima zadaj na dvorišču trampolin, kjer so se nekoč ogrevali, preden so skočili v mrzlo vodo severnega Tihega oceana. O'Neill je razvil prvo obleko, ki je provizorično varovala pred podhladitvijo. Kasneje je bil tudi prvi, ki je za srfanje začel uporabljati neopren. Znamko z njegovim imenom je povzdignil v višave in danes je poleg znamk Quiksilver, Billabong, Oakley, Rip Curl in nekaterih drugih najbolj popularna pri jahalcih valov.

Srferska moda danes sega krepko izven plaž in lomečih se valov. Prodrla je tudi v mesta, kjer se je preoblikovala iz vrečastih in izjemno udobnih kosov oblačil v ozko, telirano in bolj stilsko dodelano mestno modo. Sicer mestna mladina jaha drugačne valove – ograje, stopnice in elemente skejtparkov – pa vendar je morsko-obalna moda postala del urbane 'freestyle' kulture in nasprotovanje uveljavljenemu mainstreamu v športni modi. Tega se zaveda tudi Jack O'Neill, ki je nemalo presenečen, kaj se je razvilo iz njegove male (prve na svetu) srferske trgovinice v San Franciscu, za katero so nevedni zavistneži napovedovali, da je izguba časa. Danes je O'Neill globalna znamka, čeprav že dolgo ni več njegova. Vendar častno nosi njegovo ime!

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 6
Komentarjev: 0
Več komentarjev