Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Slovenec na maratonu po puščavi - 3

Slovenec na maratonu po puščavi

Toni Vencelj, S.R.
07. april 2011, 13:04
1
Velikost pisave:

Maraton des Sables ('maraton peska') upravičeno velja za enega najbolj ekstremnih maratonov na svetu. Gre za tek po puščavskih sipinah Maroka, razdeljen pa je na šest etap v skupni dolžini 250 kilometrov.

Posebnost maratona je, da tekmovalci vse kar potrebujejo, torej vso hrano, spalne vreče in drugo, nosijo s seboj, tako da se morajo poleg z vročino spopasti še s precej težkim nahrbtnikom. Organizator tekmovalcem priskrbi le vodo in šotore, saj spijo zunaj v puščavi. Na ekstremnem maratonu letos že tretjič sodeluje Slovenec Toni Vencelj, ki tudi letos cilja na najvišja mesta. Toni se lahko pohvali s kar nekaj izvrstnimi rezultati, saj je bil leta 2009 na puščavskem maratonu četrti, leta 2010 16., skupaj z ekipo Eurosport pa je zasedel odlično tretje mesto. Letos tekmovalni del maratona poteka od 3. do 9. aprila, tako da je naš ultramaratonec že krepko čez polovico poti. Preberite si, kako naporen tek skozi puščavo doživlja Toni:

Slovenec na maratonu po puščavi - 5
Toni Vencelj med tekom po puščavi

02. 04. 2011, 26. Marathon des Sables 2011
Po mesecih priprav na to tekmovanje ter tednih načrtovanja za pakiranje v nahrbtnik je končno prišel dan, ko sem še zadnjič preveril, ali imam vse za naslednjih šest dni. Zadnji mesec je bil zame precej naporen, namreč narediti sem moral natančen načrt, kaj vse bom vzel s seboj v puščavo. Hrana je bila še največji problem, saj sem imel namen zmanjšati težo nahrbtnika, katerega bom nosil ves čas tekme (šest dni), kar mi je tudi uspelo. V prvih dneh imam hrane več kot dovolj, proti koncu sem jo namenoma zmanjšal, saj želim biti lažji, ker želim priti med prvih deset. Potovanje je bilo precej dolgo, ampak sem med samo vožnjo imel še precej dela z razmišljanjem in taktiziranjem, tako da mi je minilo dokaj hitro. Vendar vse le ni šlo tako lahko, saj sem precenil čas, katerega mi je zadnje dni pošteno primanjkovalo. Namreč, po mojih izkušnjah in zamislih sem si izdelal gamaše za tekaške "superge" ter uporabil lepilo, ki pa sem ga precenil, saj se ni v pravem času posušilo. Tako da bom dan pred tekmo izkoristil še za zadnjo pomanjkljivost in zašil gamaše na "superge". Vse ostale osebne stvari in torbo sem oddal, videl jih bom šele čez 6 dni. Vse kar imam s seboj, je nahrbtnik, težak manj kot 10 kg, spalna vreča, podloga za spanje, hrana za šest dni ter kar imam na sebi ... po vsem tem sem si oddahnil, saj ni več premišljevanja in zdaj lahko rečem PRIPRAVLJEN, GREMO!

03. 04. 2011, 23:53
Živjo! No preživel sem 1. etapo. Super je bilo! 1. etapa je dolga 33 km, temperatura ob 12h je bila 30 stopinj, vetrovno, tako da je bilo kar prijetno sveže za te razmere. Rezultati: 1.mesto Mohamed Ahansel (2:41:02, Maroko), 2. mesto Rachid El Morabiy (2:42:15, Maroko), 3. mesto Salameh Alaqora (2:51:18, Jordan) in jaz Toni Vencelj na 7. mestu (3:08:14, SLOVENIJA). Današnja etapa je bila kar precej zahtevna, kljub temu da je bila med najkrajšimi. Vmes smo imeli kar 13 km neprekinjenih velikih sipin. Na startu sem se počutil še nekoliko utrujen, ampak potem je bilo iz kilometra v kilometer bolje. V zadnjem delu sem začel prehitevati tekmovalce, kar me je tudi malo zavedlo, saj sem tekel hitreje, kot sem načrtoval. Namen imam prve tri etape varčevati moči za 4. etapo, ki bo zame odločilna. Nahrbtnik na startu je bil najlažji do sedaj (malo pod 10 kg). Večina konkurentov pa ima še vedno precej lažjega od mene. Glede na izkušnje sem zmanjšal hrano, kar upam, da se bo izšlo. Jutri nas čaka 38 km dolga etapa. Do zdaj mi gre vse po načrtih, nagaja mi le nekaj malenkosti, ampak tako pač je v puščavi.

Slovenec na maratonu po puščavi - 8
(Foto: Toni Vencelj)

04. 04. 2011, 00:44
Zbudili smo se v zelo vetrovno delno oblačno jutro. Pesek je bil vsepovsod, težko se je bilo pripraviti na start. Pesek nam je delal težave pri pripravljanju zajtrka, "obuvanju superg", mazanju s kremo ... vsepovsod samo pesek. Vreme samo je bilo idealno za tek. Današnja etapa je bila dolga 38 km, precej lahka in ravninska. Zdela se je prav dolgočasna, saj sem prve dve uri tekel povsem sam in tudi pred seboj nisem videl nobenega. Šele kasneje sem jih na hitro začel prehitevati in na koncu dosegel celo 5. mesto, v skupnem sem napredoval na 6. mesto. Na vrhu ni sprememb, prvi trije so še vedno isti. Prvih osem tekmovalcev so opremili z GPS sledilniki, tudi jaz sem med njimi, tako da me lahko spremljate preko interneta. Jutri moram res teči z rezervo, saj se moram varčevati za sredo (dolga etapo). Trenutno se pri nas veter še krepi, občasno je pravi peščeni vihar, ki odnaša šotore, tekmovalci pa se bojimo celo dežja!

05. 04. 2011, 23:32
Za mano je kar naporen dan, čeprav sem si rekel, da ne bom šel na vso moč, sem vseeno proti koncu etape čutil kar veliko izpraznjenost. Bil sem 9., v skupnem sem sedaj 7., kot ekipa Eurosport smo 3., vendar nimamo veliko prednosti. V ekipi imamo zdaj namesto poškodovanega Abdelaziza, drugega Maročana s št. 21. Danes so tisti, ki sem jih včeraj prehitel, začeli veliko bolj previdno, zato na koncu niso upočasnili tempa. Očitno jih je izučilo! Po včerajšnjem viharnem večeru se je proti jutru veter popolnoma umiril, a se je že čez dan znova lepo okrepil.

Slovenec na maratonu po puščavi - 6
Maraton des Sables spada med najtežje teke na svetu. (Foto: Toni Vencelj)

Čeprav ni bilo veliko sipin, je bila proga večinoma zelo mehka in se je na vsakem koraku vdiralo. Jutri bom začel res čisto počasi – še posebej, če bo vroče, saj je to moja edina možnost, da se prebijem kaj višje. Prav tako mislim, da se bo vrstni red prvih kar precej spremenil. Včeraj sem prvič prespal čisto na tleh. Sicer sem malo slabše spal, ampak se vseeno da. Danes sem imel na startu dobrih sedem kg, jutri jih bom verjetno imel pod šest kg. Imam nekaj težav z gamašami, saj mi popušča lepilo, zato jih vsak dan po malem šivam in ko bo konec tekmovanja, bodo verjetno okoli in okoli že zašite. Pesek mi še ni prišel notri. Imam tudi nekaj manjših žuljev, ampak me ne motijo. Se pa letos pozna, da imam manj hrane s seboj, saj sem lani bil skoraj ves čas sit, letos bi pa lahko še kaj pojedel. Vendar je pa velika razlika teči z lažjim nahrbtnikom, tako da mislim, da je vredno malo tvegati. Zdaj grem jest, da bom jutri lažje tekel. Držim se tudi navodil moje športne maserke glede masaže nog po tekmi. Malo težko je vse časovno izvesti, ker imam vse na enkrat: kontrolo opreme, pripraviti si moram 'recovery drink,' dati izjavo pred kamero, raztezne vaje in je takoj pol ure mimo. Dobil sem vsa sporočila, tako da se vsem lepo zahvaljujem za vse spodbudne besede! Pozdravljam tudi vse svoje tekače in upam, da pridno trenirajo v času moje tekme.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,9
glasov 81
Komentarjev: 1
 
suha_japka 08.04.2011 11:20:03
lahko bi mu malo lektorirali pisanje... sej, ne rečem, kapo dol, sam če že objavljate, je vaša naloga, da popravite napake. če jih pač najdete.
Več komentarjev