ZDRAV IN V FORMI

Ima jih polovica ljudi, a nihče ne govori o tem

15.09.2018, 16:02
0
Moški neradi govorijo o svojih zdravstvenih težavah, predvsem tistih, ki prizadenejo področje znotraj spodnjic. Velikokrat je tako, da jih ignorirajo, dokler ni že tako hudo, da jim kaj drugega kot obisk zdravnika niti ne preostane, zdravljenje napredne oblike bolezni pa je veliko daljše in neprijetno kot če bi ukrepali takoj. Ena takih tegob so tudi hemoroidi.

Vzrokov za pojav hemeroidov je več.
Vzrokov za pojav hemeroidov je več./ FOTO: iStockphoto

Ste vedeli, da so hemoroidi nadloga, s katero se vsaj enkrat v življenju sreča okoli polovica ljudi, ogroženi pa ste predvsem vi? Da, veliko bolj ogrožena je moška populacija v srednjih letih. In kaj točno pravzaprav so hemoroidi?

Z drugimi besedami bolezni pravimo tudi zlata žila, stanje pa je podobno krčnim žilam na nogah, le da se izbokline oziroma venski vozlički pojavijo okoli anusa. Lahko so zunanji ali notranji. Za slednje pravzaprav niti ne morete vedeti, dokler na toaletnem papirju ne opazite občasno svežo krvavitev, sicer pa v splošnem na hemoroide opozarjajo tudi bolečina v predelu zadnjične odprtine, močna srbečica in neprijeten občutek, nenadzorovano uhajanje blata ter izbokline, ki jih lahko zatipate na zunanji strani anusa. Čeprav se bolečina pojavi šele po nekaj tednih ali celo mesecih, takoj, ko opazite katerega izmed simptomov in posumite, da dejansko gre za hemoroide, obiščite zdravnika, čeprav ne gre za nevarno obolenje. Nekateri od navedenih simptomov namreč lahko opozarjajo tudi na rak danke in debelega črevesa.

Kaj povzroča hemoroide?

Pri ženskah se hemoroidi najpogosteje pojavijo med nosečnostjo, kot rečeno pa zbolevajo predvsem moški. Vzrok se lahko skriva v dednem nagnjenju k ohlapnosti ven, kroničnem zaprtju ali diareji, napenjanju med veliko potrebo, pogosto pa se pojavijo tudi zaradi predolgega sedenja, debelosti ali nezdravega življenjskega sloga, kjer zdravniki izpostavljajo predvsem neustrezno prehrano.

Preprečite jih

Seveda je verjetno brez pomena poudarjati, da je kot vsako drugo bolezen in nadlogo tudi hemoroide bolje preprečiti kot zdraviti, a kaj ko na to pač nikoli ne pomislimo. Že z zdravim življenjskih slogom boste ogromno prispevali k zmanjšanju tveganja. Uravnavajte telesno težo ter uživajte predvsem hrano, ki preprečuje zaprtje, torej sadje – najboljše so slive, zelenjavo in polnozrnate izdelke. Vlaknine (idealna izbira je tudi laneno seme) veljajo za naravno odvajalo, a če ne boste pili zadostne količine vode, lahko postanejo mašilo in imajo torej nasprotni učinek od želenega. Izogibajte se tudi dolgotrajnemu sedenju in bodite redno telesno aktivni.

Tako operativno odstranijo hemoroide.
Tako operativno odstranijo hemoroide./ FOTO: iStockphoto

Zdravite jih

Da bi olajšali simptome, povezane s hemoroidi, lahko največ storite sami. Privoščite si kopel s toplo vodo in si tudi sicer redno umivajte anus ter ga po ritualu dobro osušite, nujno pa se izogibajte mil. Tudi toaletni papir, ki ga uporabite pri veliki potrebi, naj ne bo odišavljen, raje ga nekoliko zmočite z vodo. Pomagali bodo tudi hladni obkladki, v primeru hudih bolečin pa lahko vzamete kakšen analgetik. Tako kot pri preprečevanju ima tudi pri zdravljenju oziroma blaženju simptomov pomembno vlogo prehrana. Nujno morate preprečiti zaprtje, saj je že tako odvajanje blata zaradi hemoroidov lahko izjemno boleče, v primeru zaprtosti pa zna boleti še toliko bolj. Priporočljivo je tudi jemanje prehranskega dopolnila z jodom in pekočo paprika, oba namreč krepita vene. Seveda pa kot rečeno tako pri pojavi simptomov obiščite zdravnika; ta lahko že z digitorektalnim pregledom oziroma pregledom danke s prstom ugotovi, ali gre za hemoroide ter vam predopiše ustrezna zdravila. Najpogosteje se v ta namen uporabljajo svečke in mazila, v primeru močnejših vnetnih znakov pa je treba uporabljati tudi zdravila proti vnetju, v primeru daljših krvavitev pa so potrebne injekcije. Kadar so vozliči močno povečani, je najboljša izbira operativni poseg, možno pa je tudi zamrzovanje ter požiganje z laserjem ali infrardečo svetlobo.

Sicer pa morate vedeti, da naj bi si po 50. letu vsi dali pregledati danko in debelo črevo, če pa je pri vas v družini kakšen bolnik z rakom danke ali debelega črevesa, to storite že prej. Naj vas ne bo sram, zapomnite si, da je zdravje vedno na prvem mestu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.