Matej Drnovšek - 3

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

N.J.
20. avgust 2015, 13:03
10
Velikost pisave:

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

High speed down the Sarajevo Olympic Bobsleigh Track from Titanium Productions on Vimeo.

Matej Drnovšek - 1
(Foto: osebni arhiv)

Videti je adrenalinsko, noro ... V čem je spust po bob stezi poseben?

Poseben je že zaradi zgodovine samega objekta, ima nek čar, nostalgijo. Vožnja je nora, hitra in zelo zabavna, je kot skatepark za MTB kolo. Izkušnja, ki se jo izplača doživeti.

Kateri je bil vaš najbolj nori spusti?

Ufff, veliko jih je bilo ... rekel bi, da so bili najbolj nori vsi tisti, kadar smo s klubskimi kolegi trenirali po domačih hribih, nepozaben kaos! (smeh)

Medtem ko je za nekatere izziv že spust po klancu, je za vas spust po strmem terenu nekaj vsakdanjega. Je sploh še kaj strahu pred hitrostjo, padci ipd.?

Osebno v tem uživam, namesto strahu pred hitrostjo je to bolj potreba. Padci so sestavni del tega, če te je strah življenja, bodi raje zavit v vato doma na kavču.

Matej Drnovšek - 7
(Foto: osebni arhiv)

Spusti so kljub vsemu nevarni. Katere poškodbe ste že utrpeli?

Nekaj zlomov prstov in dlančnic, strgane ramenske vezi, kakšen zvinj gležnja ... ostalih drobnarij pa se ne šteje pod poškodbe. (smeh)

Se je kdaj zgodilo že kaj takega, ob čemer ste razmišljali, da bi morda raje prenehali?

Tudi takšni trenutki pridejo, sploh pri dirkanju. A ko se pomiriš, hitro začneš delati na uspešni rehabilitaciji in odštevati dneve, ko boš šel spet lahko na kolo.

Kdaj ste se sploh začeli ukvarjati z downhillom?

Nekje leta 1999, se pravi pri 13 letih.

Matej Drnovšek - 4
(Foto: osebni arhiv)

Zakaj prav downhill?

V Trbovljah se nas je našlo nekaj 'patronov', ki nas je ta šport pritegnil. K temu je vsekakor pripomogel ogled tekme Svetovnega pokala na Pohorju in film Kranked na VHS kaseti. (smeh)

Ste član MTB Trbovlje/Specialized in se že vrsto let udeležujete tekmovanj. Kdaj ste se odločili, da boste tekmovali in ne le vozili za lastni užitek?

Tekmovati sem začel zelo kmalu. Prva tekma je bila leta 2000, potem pa počasi celoten pokal, tujina, reprezentanca ... Predlani sem prenehal aktivno tekmovati v spustu, sedaj se tu pa tam še udeležim kakšne tekme, predvsem zato, da se podružim s starimi prijatelji.
Vozim pa za dušo, zabavo, druženje, zdravje, izziv ... vsak dan, če je le mogoče. (smeh)

Kako na vašo izbiro športa gledajo domači?

Starši so me vedno podpirali pri stvareh, ki so me veselile, še vedno je tako.

Kako izgledajo treningi?

Treningi danes niso več tako naporni kot včasih, vseeno pa skrbim za dobro fizično pripravljenost. Kadar ni kolesa, pridejo na vrsto smučanje, fitnes, treking, tek ... najboljši trening pa je na kolesu, čim več, tako MTB kot Specijalka.

Matej Drnovšek - 6
(Foto: osebni arhiv)

Kaj vse sestavlja popolno opremo?

Prva stvar je seveda primerno in kakovostno kolo, k opremi pa spadajo čelada, očala, ščitniki, rokavice, čevlji, oblačila ...

Če bi se nekdo lotil tega športa – koliko približno bi moral odšteti za celotno opremo?

Cena vsega skupaj bi se začela nekje pri 3 ali 4 tisočakih.

Pri katerih letih se običajno lahko otroci/mladostniki že začnejo ukvarjati s tem športom?

S samo vožnjo kolesa čim prej, že na poganjalčku. Prva tekmovalna kategorija pri nas je Under13.

Vaši cilji za prihodnost?

Biti še vedno fit in predvsem uživati na kolesu, kjerkoli, samo da je prava družba. Druga stvar je organizacija. Naš klub v sodelovanju z 'lokalci' organizira mednarodno dirko v spustu na otoku Lošinju, ki ima lepe možnosti, da postane svetovno prepoznavna.

Matej Drnovšek - 5
(Foto: osebni arhiv)

Vožnja po dveh kolesih ... vas je morda kdaj zanimal tudi motociklizem? Morda motokros ali kaj podobnega?

Zanima me veliko ''adrenalinskih'' športov, tudi na motokros ali pitbike se vsedem ob vsaki priliki, tako za zabavo, za dirkanje sem že prepozen (beri: star). Svojega motorja sicer nimam, imam pa velikooo prijateljev.

Pred leti ste utrpeli poškodbe, ko vas je podrl motorist. Gojite zaradi tega kakšno zamero do motoristov?

Načeloma do nikogar ne gojim zamer, to je samo negativnost, ki si jo ustvarjaš sam. Me pa motijo divjaki, ki se dokazujejo na cesti, naj se dokažejo na dirkališču, če jih je res toliko v hlačah.

Slovenija velja za deželo z dobrimi pogoji za DH. Kje v Sloveniji so najboljše poti za spuste? Kam se najraje podate vi?

Scena se počasi, a uspešno razvija, vsa smučarska središča so končno spoznala, da je v poletni sezoni BikePark nujnost in da je kolesarski turizem v porastu.
Dobrih poti za DH je nešteto, najraje vozim po hribih okoli Trbovelj, ki jih poznam že od malih nog. Izkoristim pa tudi vsako priložnost za odkrivanje novih poti, Slovenija kljub svoji majhnosti ponuja veliko.

Kaj menite o kolesarski kulturi v Sloveniji na splošno?

Slovenija ima potencial za masoven kolesarski turizem, stvari se premikajo počasi (sploh zakonodaja), vendar se vsaj premikajo. Nam pa manjka še veliko, da pridemo na nivo, kot ga imajo druge evropske države, da o Ameriki ne govorimo.

V kakšnem smislu?

Predvsem je tam zakonodaja urejena, kot je treba, in razumejo, kaj (jim) pomeni kolesarski turizem.

Kako gledate na tiste, ki se brez ustrezne zaščite preganjajo po gozdovih, hribih?

Vsak dela po svoje, načeloma to ni moja stvar ... ne obremenjujem se z življenji drugih. Vsak se mora naučiti iz lastnih izkušenj in napak.

Bi kaj posebnega sporočili našim bralcem?

Življenje je kratko, izkoristite ga 100 %, delajte, kar vas nasmeji do ušes, in ne izgubljajte časa s tem, kaj si mislijo drugi.

Matej Drnovšek - 2
(Foto: osebni arhiv)

Matej Drnovšek
(Foto: osebni arhiv)

Matej Drnovšek
(Foto: osebni arhiv)

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,2
glasov 13
Komentarjev: 10
 
Emtisunce 12.08.2018 08:47:39
Išče nesrečo !!!
 
mona 16.06.2017 17:27:44
ma ta se goni že nekaj let tukaj na tem mestu
big_foot 21.04.2017 13:18:07
Malo sem jim fovš. Sem vozil freeride (še bolj odbito kot DH) ampak sem potegnil črto zaradi otrok in ostalih obveznosti ki mi ne dopuščajo več kake malo hujše poškodbe. Me pa prav prime da bi šel spet ko to gledam...
boy36 20.05.2016 12:26:22
saj takih Slovencev in tudi drugi DH je bilo že veliko na tej stezi!
 
enakostzavse 14.01.2016 08:17:34
In on uživa v vonju po naravi hahahahaha. Edini vonj je njegov izloček iz debelega črevesa. Saj veste, če te je strah, ne potrebuješ Donata.
 
OneManBand. 23.08.2015 03:13:10
Dva sta se peljala po bob stezi, omenjen je pa samo eden!?
 
x eror 22.08.2015 09:43:11
? samo peljal se je kaj je tu čudnega
lordslayer 21.08.2015 08:04:18
zanimiv prispevek ... so pa bob stezo očitno popravili, ker kot mi je bilo znano, so jo med vojno delno porušili
BMWmunja 02.03.2016 21:33:49
Pa glede na to, da poteka v gozdu, jo je moral nehče pred spustom temeljito očistiti. V običajnem je po moje polna listja in vejic...
BMWmunja 28.05.2016 21:48:47
No dob*r, dob*r, pol pa ne.
Več komentarjev

Kofein

Arhiv
Iztok Franko

Iztok Franko: Mladim ponuja nekaj, česar sam ni imel!

Dirkanje ni tek, kjer preprosto vzameš športna oblačila, obuješ superge in si lahko že v akciji. V prvi vrsti potrebuješ dirkalnik, ki si ga marsikdo ne more privoščiti. Govorili smo z Iztokom Frankom, mladim dirkaškim navdušencem in ljubiteljem vsega, kar diši po bencinu, ki živi in dela v Dubaju in se je odločil mladim Slovencem ponuditi prav to, kar potrebujejo, če želijo dirkati: dirkalnik, opremo in znanje.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte