Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

končan maraton po puščavi - 3

Končan ekstremni maraton po puščavi

Toni Vencelj, Karmen Grojzdek, S.R.
13. april 2011, 15:31
1
Velikost pisave:

Maraton des Sables ('maraton peska') se je po 250 kilometrih vročega puščavskega peska končal. Na njem je letos že tretjič nastopil Slovenec Toni Vencelj, ki je bil tudi letos več kot uspešen. Preberite, kako je Toni doživljal zadnjih nekaj etap.

06. 04. 2011, 4. etapa
Atmosfera v bivakih je bila to jutro neverjetna, saj se je bližal začetek četrte, najdaljše etape, ki je dolga kar 82 km. Toni Vencelj in ostali tekmovalci so se prebijali skozi Rheris in Rich Merzoug, puščavski del Maroka. Že od samega začetka tekmovanja je imel Toni v mislih le en cilj: preteči najdaljšo etapo v manj kot desetih urah, kar mu je tudi uspelo! Pričel je ob 12 uri, na cilj pa je prišel ob 21:26:45! Mnogi tekmovalci so bili pred tekom v neznano zelo zaskrbljeni, saj niso vedeli, kaj pričakovati. Vse kar so vedeli, je, da morajo do 7:00 naslednjega dne priti do bivaka, postavljenega na cilju. Najdaljšo etapo je Toni opisal takole:

končan maraton po puščavi - 10
(Foto: Toni Vencelj, Uroš Hočevar)

„Včeraj je bilo zelo težko, še posebej zadnjih 12 kilometrov se je vleklo, kar ni in ni bilo konca. Nisem navajen vročine ... prevroče je bilo! Kljub temu sem etapo pretekel taktično maksimalno v teh razmerah. V senci je vročina dosegla tudi 40 stopinj Celzija! Uspelo mi je teči v enakomernem ritmu, šele ko je po petih urah vročina popustila, sem lahko pospešil. Malo sem popustil šele proti koncu. Tudi psihično je bilo zelo težko, saj sem ves čas vedel, da sem nekje okoli 20. mesta, vendar nikakor nisem mogel napredovati. Na koncu sem osvojil 18. mesto, v skupnem seštevku pa sem sedaj na 11. mestu in imam le minuto zaostanka za 10. tekmovalcem. Mislim da bom zaostanek lahko nadoknadil. Kot ekipa Eurosport smo na 3. mestu in smo še povečali prednost. Poudariti moram, da mi je na tej etapi zelo prav prišla lanska izkušnja! Drugače imam nekaj novih žuljev, utrujenost, vse ostalo pa je v redu. Upam le, da bo v naslednjih dneh kaj lažje.“ Kot že omenjeno, je Toni po koncu izjemno težke 4. etape trenutno na odličnem 11. mestu. V petek,  8. 4., ga čaka še predzadnja, 5. etapa, dolga 42 kilometrov, kjer bo Toni tekel na vso moč. Še pred tem pa tekmovalce čaka en dan počitka, saj jih je 82-kilometrska etapa popolnoma izčrpala.

08. 04. 2011, 5.etapa
„Vroče, vroče, vroče ... 42 stopinj v senci! Včeraj sem se moral cel dan siliti z tekočino, kar nisem in nisem mogel piti. Voda je zelo sparjena, mislim, da mora imeti skoraj 40 stopinj, saj nimajo nobenega hladilnika. Danes sem se na startu kar dobro počutil, tudi temperatura ob 9:00 ni bila pretirano visoka, a vendar sem po desetih minutah teka začutil nenadno bolečino v desnem kolenu. Občutil sem jo nekje globoko na zunanji strani kolena, kot nekakšno električno bolečino v sklepu. Prisiljen sem bil upočasniti tempo za pet minut, dokler bolečina ni minila. To je sicer delovalo, a se je bolečina zopet pojavila prej kot v pol ure.

končan maraton po puščavi - 11
(Foto: Toni Vencelj, Uroš Hočevar)

Na srečo so nas ves čas tekme spremljali zdravniki, ki so mi tudi dali tableto za bolečine, da sem lahko nadaljeval tekmo. Kljub temu sem bil zelo zelo previden pri korakih. Poleg težav z kolenom je bila tukaj še vedno hujša vročina. Ampak mislim, da sem pravilno načrtoval, saj sem na koncu dosegel 8. mesto z časom 3h 33 minut (42,2 km) s štirikilogramskim nahrbtnikom pri 40 stopinjah v puščavi, kar pa niti ni tako slabo! V skupnem seštevku sem sedaj na 10. mestu in imam 16 minut prednosti, kaj več kot 10. mesto ne morem pričakovati. Ekipnega rezultata še ne vem, vendar mislim da smo še vedno na 3. mestu. Jutri nas čaka 6. etapa, dolga 18 km, in upam, da bom lahko normalno tekel!“ Sama proga ter neznosna vročina sta Tonija zelo izčrpala, vendar se mora že čez noč regenerirati za naslednjo – zadnjo etapo Marathona des Sables 2011. Proga je dolga le 18 km, na njej pa bodo imeli tekmovalci bistveno lažji nahrbtnik, saj so večino hrane že porabili, tako da lahko pričakujemo, da bodo nekateri tekmovalci tekli na vso moč in lovili še zadnjo možnost in minute za napredek v skupnem seštevku.

09. 04. 2011, 6. etapa in zadnja etapa
Na startu 6. etape je stalo 811 tekmovalcev, presrečnih, da bo vsega hudega počasi konec. Preteči so morali še zadnjih 18 km. Toni je kljub temperaturam, ki so se gibale med 45 in 50 stopinjami in počasi načetim kolenom vztrajal do konca: „Sobota. Zadnja etapa. Šele ko sem prišel na start, so mi sotekmovalci omenili, da sem dobil časovni pribitek 1 ure. Po tej novici nisem uspel nikogar od pristojnih več najti, tako da sem šel na start precej slabe volje in brez prave motivacije! Poleg tega sem še vedno čutil rahlo bolečino v kolenu. A vendar sem se potrudil in se maksimalno ogrel, saj sem s tem zmanjšal verjetnost hujše poškodbe. Bolečina v kolenu je bila ves čas prisotna, zato nisem tekel na vso moč. Prav tako so bili tudi drugi tekmovalci že krepko načeti in smo si samo želeli, da etapa kar se da hitro mine. Cilj je bil letos v mestu Tanzares.

končan maraton po puščavi - 9
Toni Vencelj med podelitvijo. (Foto: Toni Vencelj, Uroš Hočevar)

Zadnjih nekaj kilometrov smo celo tekli po asfaltu. V cilj sem pritekel s precej grenkim priokusom, zato nisem občutil kakšne posebne evforije, saj me je ves čas mučilo vprašanje, 'zakaj kazen' in ali mi bo uspelo kaj rešiti. V edino tolažbo mi je bilo 3. ekipno mesto. Takoj zjutraj pred razglasitvijo sem odšel po odgovor in izvedel, zakaj sem dobil pribitek. Na kartončku, ki smo jih ves čas imeli pri sebi, mi niso označili kontrole ob prejemu plastenke vode dve uri pred startom 5. etape.“ V skupni uvrstitvi vseh etap bi moral biti Toni na 10. mestu, vendar je po omenjenem pribitku ene ure sedaj na skupnem 15. mestu. Toni je seveda vložil pritožbo, ki jo bodo obravnavali naknadno, tako da bo za odgovor izvedel v roku dveh tednov. Njegov rezultat pa je v vsakem primeru vrhunski in vreden vsega spoštovanja. Toni je v ponedeljek, 11. 4., že prispel v Slovenijo in na kratko opisal svoj ekstremni tek: „Fizično sem bil zelo dobro pripravljen, celo najbolje do sedaj. Tudi z opremo sem bil zadovoljen. Hrana je bila zelo blizu minimuma in ni bilo možno veliko spremeniti. Največji problem celotnega tekmovanja mi je predstavljala vročina! Če bom v prihodnje želel doseči vrhunski rezultat, bom nujno potreboval aklimatizacijo na vročino, kar pomeni odhod v vroče kraje vsaj en teden prej, tako kot večina mojih konkurentov.“ Toni Vencelj sicer še ne ve, ali bo na maratonu nastopil tudi prihodnje leto, se pa že pripravlja na nekaj drugih tekov. Med drugim bo nastopil tudi na gorskem maratonu štirih občin, ter 18-dnevnem etapnem gorskem maratonu v Tibetu.

 • končan maraton po puščavi - 2
 • končan maraton po puščavi - 3
 • končan maraton po puščavi - 4
 • končan maraton po puščavi - 5
 • končan maraton po puščavi - 6
 • končan maraton po puščavi - 7
 • končan maraton po puščavi - 8
 • končan maraton po puščavi - 9
 • končan maraton po puščavi - 10
 • končan maraton po puščavi - 11
 • končan maraton po puščavi - 12
 • končan maraton po puščavi - 13
 • končan maraton po puščavi - 14
 • končan maraton po puščavi - 15
 • končan maraton po puščavi - 16
 • končan maraton po puščavi - 17
 • končan maraton po puščavi - 1
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 4,9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
4,9
glasov 7
Komentarjev: 1
Ben93 14.04.2011 16:22:36
cestitke!
Več komentarjev