Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Športna poškodba

Kako omiliti mišične krče?

Nataša Jurca
04. oktober 2017, 08:04
1
Velikost pisave:

Redko kdo se v življenju še ni srečal z nadležnim in predvsem bolečim mišičnim krčem. Pravzaprav ima takšno srečo le 5 odstotkov ljudi! Kako čim hitreje zmanjšati bolečino in v prihodnje preprečiti nastanek krčev?

Mišični krči so pri zdravih ljudeh običajno posledica utrujenosti mišic zaradi predhodne preobremenjenosti, sicer pa nastanejo, ko se skeletna mišica ali le del mišice nehote skrči. Traja nekaj sekund, nekaj peklenskih sekund, nato pa popusti. Za sabo velikokrat pusti bolečino, če ne ukrepamo pravilno, pa se lahko kaj kmalu ponovi.

Prvi znak krča je ostra bolečina, ki se pojavi nenadoma in traja nekaj sekund, v redkejših primerih do nekaj minut. Najpogosteje se pojavi v mečih, mišica pa v tistem trenutku otrdi in bolečina nas popolnoma ohromi ter prisili k mirovanju.

Krč
Krč najpogosteje prizadene meča. Omilite ga z raztegovanjem in nežnimi masažnimi gibi.

Kako ukrepati?

Ko zagrabi krč, ga poskusite omiliti s posebnim pristopom: recipročno inhibicijo. Gre za poseben mehanizem, fenomen živčnega sistema, ki omogoča, da z napenjanjem mišice na eni strani sklepa sprostite mišico na drugi strani sklepa, torej tisto, ki je v krču.

Sicer pa je priporočljivo mišico v trenutku, ko vas zagrabi krč, začeti masirati – nujno v nasprotni smeri krča! Gibi oziroma pritiski na mišico naj bodo nežni, a odločni. Če vas zagrabi krč v meča, tako najprej s stopalom udarjajte v tla in mišico raztegnite navzdol, nato pa primite prste na nogi in jih močno povlecite k sebi, proti kolenu. Mišični krč v mečih lahko preženete tudi tako, da vstanete in težo telesa prenesete na prizadeto nogo, le-to pa tudi rahlo pokrčite v kolenu. V primeru krča v stegnu vstanite, z rokami primite gleženj in nogo potegnite nazaj – če je mogoče toliko, da se s stopalom dotikate zadnjega dela stegna.

Če masaža ne pomaga ravno najbolje in bolečina še kar ne popusti, si lahko pomagate s hladnim obkladkom, sicer pa nadaljujte z raztegovanjem. Ko krč mine, še nekaj časa mirujte, najbolje kakšno uro, saj se bo le na ta način mišica dokončno sprostila.

Lahko jih preprečite!

Krče, ki so povezani z utrujenostjo mišic, običajno lahko preprečite z zmanjšanjem intenzivnosti vadbe, sicer pa je priporočljivo, da se pred izvajanjem hudih telesnih naporov dobro in predvsem pravilno ogrejete, po zaključku vadbe pa mišice dobro raztegnete.

V primeru, da je krč posledica elektrolitskega neravnovesja, pa si pomagajte z uravnoteženo prehrano. Organizmu zagotovite dovolj kalcija, magnezija, kalija in natrija, v svoj jedilnik pa vnesite banane, mleko, jogurte, listnato zelenjavo in izdelke iz posnetega mleka.

Ne pozabite, da morate pri večji športni aktivnosti piti veliko vode, predvsem pa uživajte čim več sadja in zelenjave. Strokovnjaki poleg tega priporočajo tudi redno gibanje. Pri vsem tem pa ne pozabite, da krči niso zgolj posledica prevelikega napora, izčrpanosti, dehidracije in porušitve ravnovesja elektrolitov. Lahko gre za posledico oziroma simptom nekaterih bolezni in bolezenskih stanj, na primer krčnih žil, anatomske nepravilnosti stopal, prekomerne telesne teže, hormonskih motenj, prekrvavitvenih motenj in bolezni arterij, zato v primeru, da se vam krči pogosto pojavljajo in vas ovirajo pri vsakdanjih opravilih in motijo vaš vsakodnevni spanec, obiščite zdravnika. Zdravnika prav tako nujno obiščite, če imate občutek, da vas krč grabi v mišicah prsnega koša, saj je to lahko znak srčnega infarkta, ali če zaznavate otopelost v kateri od okončin oziroma se bolečina širi navzdol po okončinah.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 6
Komentarjev: 1
 
batom@pinkponk.com 05.10.2017 10:42:32
sadja in zelenjave? A ni meso, meso, meso najvažnejše? Daje moč, daje vzdržljivost, gradi mišice? hahahaha, odločite se že enkrat...
Več komentarjev