ZDRAV IN V FORMI

Zato bi se mu morali nemudoma odpovedati!

12.09.2018, 12:44
10
Dejstvo je, da alkohol in hujšanje ne gresta skupaj, prav tako ne alkohol in pridobivanje mišične mase. Če mislite, da boste do želenih rezultatov prišli hitreje, če se boste raje odpovedovali mastnim in sladkim prigrizkom kot popivanju s prijatelji, živite v zmoti. Alkohol ima že tako številne negativne učinke na splošno zdravje, če pa ste v procesu oblikovanja telesa, se mu nemudoma odpovejte.

Pri doseganju ciljev, povezanih z oblikovanjem postave, se mnogi odpovedujejo nezdravi hrani, bogati z maščobami in sladkorjem, hkrati pa so nenehno telesno aktivni, a pričakovanih rezultatov tudi po daljšem obdobju ni od nikoder. Če se tudi vi spopadate s podobnimi težavami, je pomembno, da odkrijete vzrok in ga skušate odpraviti. Eden izmed zelo pogostih razlogov je namreč lahko tudi uživanje alkohola. V neki raziskavi je velik odstotek moških priznalo, da se raje odpovejo hrani zunaj njihovega dietnega načrta kot pa nekaj vrčkom piva ali drugih alkoholnih pijač s prijatelji. Seveda ni nič narobe, če se vsake toliko časa zabavate in kakšnega "ruknete", problem se pojavi, če vam to pride v navado.

Natreniran par
Natreniran par/ FOTO: iStockphoto

Velikokrat se po domače povedano "zavleče" po skupnih treningih ali ob ogledu kakšne tekme, in čeprav ste prepričani, da ste za svoje telo lepo poskrbeli že s pravilno izbranimi in odmerjenimi obroki ter naporno telesno aktivnostjo, vas moramo opozoriti, da je alkohol tisti, ki onemogoča mišicam, da bi se lepo razvile in normalno delovale. Čeprav nekatere raziskave dokazujejo tudi pozitivne učinke alkohola, se je treba zavedati, da je govor o majhnih količinah, torej za pospešitev regeneracije po treningu samo en vrček piva, pa tudi tega lahko izpustite, saj ima že v osnovi alkohol veliko več negativnih kot pozitivnih učinkov na splošno zdravje in seveda tudi na izgradnjo mišic.

Alkohol in rastni hormon

Rastni hormon je beljakovina, ki ima zelo pomembno vlogo pri uravnavanju presnove, odgovoren pa je tudi za procese obnavljanja v celicah, tkivih, v kosteh, hrustancu in mišicah. Če je raven rastnega hormona nizka, se mišice ne bodo mogle normalno razvijati, tako kot bi se sicer. Če predpostavimo, da je rastni hormon dejaven predvsem v spanju – delovati začne po približno 2,5 ure spanja, in je med drugim odgovoren tudi za hujšanje v spanju ter ohranjanje vitkosti, poleg tega pa vemo, da alkohol negativno vpliva na naš naravni bioritem oziroma moti naš spanec, potem lahko rečemo, da alkohol zmanjšuje količino rastnega hormona. Od več dejavnikov je odvisno, za koliko odstotkov se količina zmanjša, a v najslabšem primeru lahko tudi do 70 odstotkov. To lahko močno ovira vaš napredek pri oblikovanju postave in povečanju mišične mase.

Alkohol in testosteron

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da tudi moški spolni hormon testosteron igra pomembno vlogo pri izgradnji mišic; ravno zaradi njega moški lahko razvijejo večjo mišično maso kot ženske in imajo v povprečju manj telesne maščobe. Uživanje alkohola pa je vse prej kot zaželeno pri proizvodnji testosterona. Alkohol namreč znižuje raven testosterona ter zvišuje raven estrogena, slednji pa je tudi razlog, da se nekaterim moškim, ki veliko pijejo, razvijejo tako imenovane moške prsi (ginekomastija). Ker z znižanjem testosterona oslabi mišična masa, se s tem upočasni tudi metabolizem, maščobne obloge pa se začnejo nabirati.

Hladno pivo - 2
Hladno pivo - 2/ FOTO: Profimedia

Alkohol in počitek

Posledica uživanja alkohola je tudi alkoholni maček, zaradi katerega ne samo posegamo po mastni hrani, ampak smo tudi slabotni in brez energije. Ker je alkohol toksin, je potrebno veliko vložene energije, da se ga telo "reši" in si opomore od povzročene škode, kar lahko traja kar nekaj časa. Če se boste naslednji dan po popivanju odpravili na trening, bo ta veliko manj učinkovit, kot bi bil sicer oziroma kot bi si želeli, ker telo na tolikšen napor preprosto ni pripravljeno.

Alkohol in dehidracija

Med procesom pridobivanja mišične mase in oblikovanja telesa je predvsem med napornimi treningi nujna hidracija. S potenjem se namreč iz telesa že tako izloči veliko vode, telo pa še dodatno dehidrira, če je pod vplivom alkohola. Ker alkohol v telesu deluje kot diuretik, se bo, če izgubljene tekočine ne nadomestite z vodo ali katerim od brezalkoholnih napitkov, ki ne vsebujejo kofeina, porušilo naravno ravnovesje vode v telesu. Dehidracija pa ima na telo številne negativne učinke – počutimo se izčrpani, vrti se nam, občutimo lakoto, kar nam, če smo na dieti, res ne koristi, ter omejuje sposobnost celic mišic, da proizvedejo organsko spojino ATP (adenosin trifosfat; je energijska vrednost vsakega živega organizma), ki je glavna energija za mišične celice.

Alkohol in sinteza glikogena

Ko govorimo o mišicah, ne moremo mimo glikogena. Ta v mišičnih celicah (pa tudi drugih) predstavlja zalogo energije, ki se lahko sprosti takoj. Nivo glikogena v telesu pa je odvisen predvsem od fizične aktivnosti, bazalnega metabolizma posameznika ter prehranjevalnih navad, ko pa popivamo, ima sinteza alkohola prednost pred sintezo glikogena, zaradi česar je slednjega v celicah manj. Pri naslednjem treningu bo telesu primanjkovalo energije in vaš trening moči bo brez pričakovanega učinka, dolgoročno pa ne boste nikakor dosegli rezultatov, ki jih želite.

Alkohol in aerobni trening

Morda namen vaših treningov in diete ni pridobivanje mišične mase, ampak zgolj topljenje maščobnih blazinic in se zato lotevate predvsem aerobnih aktivnosti, ki so znane, da so pri hujšanju najučinkovitejše, a to še ne pomeni, da si lahko zato privoščite kozarček ali dva več. Alkohol namreč povečuje krvni tlak in srčni utrip, ker pa srce med aerobno aktivnostjo že samo po sebi dela pospešeno, bo dodatni stres zaradi alkohola utrip še povišal, s tem pa močno otežil samo vadbo. Hitreje boste utrujeni in manj učinkoviti.

Alkohol in maščoba v telesu

Če ste med tistimi, ki se borite z maščobnimi oblogami in želite izgubiti nekaj kilogramov, vam bo alkohol vse prej kot pomagal pri tem. Čeprav ni hrana, je alkohol lahko veliko bolj redilen od drugih hranil, ogljikovih hidratov in beljakovin; bolj redijo edino maščobe. Med drugim ima tudi visoko energijsko vrednost. Po raziskavah sodeč naj bi en gram alkohola vseboval 29,3 kJ (7 cal), medtem ko en gram ogljikovih hidratov vsebuje 16,7 kJ (4 cal), ravno toliko en gram beljakovin, večjo energijsko vrednost imajo le maščobe, in sicer 37,7 kJ (9 cal) na en gram. Poleg tega mnoge alkoholne pijače vsebujejo tudi sladke sokove ali druge aromatizirane ali gazirane tekočine, ki še povišajo njihovo energijsko vrednost in pospešijo dvig krvnega sladkorja po zaužitju. Slaba stran uživanja alkohola je tudi da, da povečuje apetit in predvsem željo po hitri hrani, bogati z maščobami in predelanimi ogljikovimi hidrati. Če že, si med dieto raje privoščite kozarec rdečega vina na dan. Da le ostane le pri eni merici.

Moški pijejo
Moški pijejo/ FOTO: Thinkstock

 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

RedCell
13.09.2018, 21:17:50
+1
Ma dej, ne faflajte, no.
mpk2
13.09.2018, 20:25:23
+6
Če hočeš uživat v življenju, ne moreš imet ravnega trebuha!!!
brus123
13.09.2018, 18:51:01
+7
Predolg sestavek...ga tudi jaz nisem prebral do konca...
yet
13.09.2018, 10:08:26
+22
V enem letu sem zgubu 40kg ampak piva je pa bla usak dan.
nevtroalko
05.09.2015, 13:24:52
+49
zakaj pa so vsi taveliki pijančki starejši od 35 let suhi kot trske?
DivineDante
07.09.2015, 8:44:58
+3
To je zadnja faza ..
ADRR
07.09.2015, 9:07:59
+18
To je faza, ko je alkohol edino kar te ljudje konzumirajo. Tako je pravih hranil praktično nič. Ni beljakovin, ki bi gradile/obnavljale telo. Telo propada.
kokicas
04.09.2015, 17:50:57
+35
Nisem bral, ker vem, da tudi vrhunskim športnikom včasih paše spit kakšen pir, zakaj nebi še nam rekreativnim pomagu do boljših rezultatov, vse je v glavi pravijo !!!
ADRR
07.09.2015, 9:09:45
+8
Eno je da nazdraviš in se poveseliš, drugo pa je da alkohol konzumiraš vsak dan kar tako in hkrati pričakuješ rezultate (recimo hujšanje, športne, rast mišic...).
kajenje je zdravo
04.09.2015, 10:48:37
+46
Sploh nism prebrau do konca, ker mi je kri zalila oke že pri "rastnem hormonu". Če je res najbolj aktiven po 2,5 urah spanja, zakaj v navodilih piše, da ima največji efekt, če se ga vbrizga "zjutraj na tešče" Pred kratkim ste objavil članek, ki govori ravno nasprotno - "zakaj alkohol redi"- ne zaradi kalorij, ampak zarad tega, ker organizem prvo razkraja alkohol /verjetno ga prepozna kot škodljivega/ šele po tem se pšosveti maščobam. Tist članek je pa res mel mal soli in logike.